Скрининг за рак на гърдата - мамография или ЯМР

406
Скрининг за рак на гърдата - мамография или ЯМР

Мамографията е стандартният тест за скрининг на рак на гърдата и може да се използва заедно с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за откриване или изключване на рак на гърдата при жени с висок риск от заболяване.

ЯМР може да открие тумори които понякога мамографията пропуска. От друга страна ЯМР има потенциала да улавя неракови клетки което може да доведе до фалшиво положителен резултат.

Кога тестът е подходящ? Може ли да осигури висока степен на надеждност без да излага жената на допълнителни притеснения и разходи?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

По - нов инструмент за скрининг наречен бърз ЯМР или съкратен ЯМР може да помогне за преодоляване на някои от тези разлики.

По време на мамография се използва рентгенова радиация за проникване в тъканта на гърдата и записване на разликите в плътността на тъканите. Твърдите тумори обикновено имат по - висока плътност от нормалната тъкан и се показват на рентгенова снимка като втвърдена маса.

Вземат се различни изгледи на гърдата, за да се гарантира, че всички аспекти са обхванати. За да се получи най - доброто изображение гърдата се компресира, за да позволи на радиацията да проникне в по - тънки слоеве тъкан.

При ЯМР на гърдата не е необходима компресия. По - скоро пациента се поставя в машина подобна на тръба която излъчва мощни магнитни и радиационни вълни, за да генерира много детайлни изображения на напречното сечение на гърдата.

За да се разграничи плътността на тъканите се инжектира контраст обикновено гадолиний което може да подобри разделителната способност на изображението от 10 до 100 пъти в сравнение с мамография. След като тестът приключи гадолиний се изчиства от тялото с урината.

По отношение на времето мамограмите отнемат между 30 до 60 минути докато ЯМР на гърдата може да отнеме 45 до 90 минути. Докато мамографите могат да причинят дискомфорт ЯМР може да предизвика някои хора да проявят клаустрофобия.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЯМР С ОТСТЪПКА ТУК!

Тест за чувствителност

Най - общо казано мамографията има чувствителност от около 87% средно. Чувствителността е терминът използван за описване на процента време през което тестът поставя правилна положителна диагноза.

При жени с плътни гърди виждани на мамография като области с непрозрачност и набраздяване специфичността може да спадне до някъде от 48% до 64%, според преглед на проучванията от 2015 г. в American Journal of Roentgenology.

Тъй като ЯМР предлага по - висока разделителна способност този тест е по - способен да визуализира маси в плътна тъкан. В сравнение с мамографията ЯМР на гърдата има специфичност варираща от 81% до 100% при жени с различни рискови профили.

Фалшиво положителни резултати

Въпреки възможностите си за изобразяване ЯМР на гърдата е известен като променлив тест когато става въпрос за специфичност когато тестът правилно дава отрицателен резултат.

Това означава, че ЯМР е предразположен към фалшиво положителни резултати. Според настоящия набор от доказателства специфичността може да варира от 97% до най-ниските 37%. Основната причина за това е, че ЯМР ще подобри както доброкачествените така и раковите лезии често с малка диференциация в техните характеристики.

реклама

Мамографията има малко по - добра специфичност от ЯМР (75%) главно защото може да открие калцификация (характерното отлагане на калций около злокачествено заболяване) което може да помогне за разграничаването на доброкачествени и ракови тумори.

В крайна сметка мамограмите имат своя нормален дял от фалшиви положителни резултати, но имат много по - малка вариабилност (медицински термин който обозначава състояние на изменчивост, променливост) в сравнение с ЯМР на гърдата.

Възможни рискове

Жените често се притесняват, че излагането на радиация по време на мамография може да ги изложи на риск от развитие на рак. Повечето от настоящите доказателства сочат, че рискът от това е нисък дори при годишен мамографски скрининг.

Според проучване от 2016 г. в Annals of Internal Medicine около 125 от всеки 100 000 жени подложени на годишна мамография ще развият радиационно-индуциран рак на гърдата (0,00125%).

Обсъжда се дали гадолиният използван в ЯМР представлява риск за здравето. Притесненията възникват за първи път през 2014 г. когато проучване съобщава, че контрастът може да бъде задържан и отложен в мозъка. Въпреки, че все още няма доказателства, че това е вредно повечето съвременни изследвания показват, че няма вреда.

Въпреки това Администрацията по храните и лекарствата САЩ издава съобщение за безопасност през 2017 г. като препоръчва пациентите да бъдат информирани относно задържането на гадолиний преди да бъдат подложени на ЯМР.

Според проучване за рак от 2019 г. рутинните мамографски скринингове намаляват риска от рак на гърдата с не по-малко от 60% за 10 години.

Кога да се направи ЯМР на гърдата

Жените които са изложени на висок риск от развитие на рак на гърдата трябва да се консултират относно ЯМР на гърдата в допълнение към стандартната мамография. Високорисковите случаи включват тези които:

  • Имат генетични мутации BRCA1 и BRCA213
  • Имат една от другите генетични мутации свързани с рак на гърдата като CHEK2, PALB2, ATM и други
  • Имат роднина от първа степен с фамилна мутация при рак на гърдата
  • Са имали лъчева терапия на гърдата на възраст между 10 и 30 години като например за лечение на лимфом на Ходжкин
  • Имайт риск от рак на гърдата през целия живот от 20% до 25% въз основа на инструменти за оценка издадени от Националния институт по рака

Жените които са имали рак на гърдата или състояния които ги предразполагат към заболяването (като атипична дуктална хиперплазия) също може да се нуждаят от ЯМР. На жените които са имали мастектомия от едната страна често се предлагат редовни ЯМР на контралатералната (незасегната) гърда. Тези с плътни гърди на мамография може също да се нуждаят от ЯМР на гърдата.

ЯМР на гърдата обикновено се извършва, ако мамографията и последващият ултразвук на гърдата разкрият аномалия на гърдата.

Бърз ЯМР на гърдата

Жените които имат плътни гърди имат повишен риск от развитие на рак на гърдата, но мамографите са по - малко чувствителни. В миналото е установено, че комбинирането на мамография и ултразвук на гърдата подобрява откриването до известна степен, но с повишен риск от фалшиви положителни резултати.

По - новата техника за ЯМР наречена бърз ЯМР на гърдата или съкратен ЯМР може да се комбинира с мамография в тази ситуация. За разлика от стандартния ЯМР бързият ЯМР отнема само около 10 минути за провеждане.

В досегашните проучвания комбинацията от мамография с бърз ЯМР открива значително повече ракови заболявания на гърдата отколкото самостоятелна мамография или комбинирана с ултразвук особено агресивни ракови заболявания на гърдата.

Същото се отнася и за идентифицирането на генетичните мутации които могат да изложат на риск. Днес има редица генетични тестове които могат да открият 20 до 40 ключови мутации свързани с рак на гърдата. Вашият лекар и генетичен консултант ще Ви дадат по - ясна представа за Вашите нужди от скрининг.

Жените изложени на риск от рак на гърдата могат да потърсят групи за поддръжка с други изправени пред подобни проблеми.

Показват ли се ракови лимфни възли на мамография или ЯМР на гърдата? ЯМР открива клетки от рак на гърдата в лимфните възли под мишницата.

Кога трябва да започнете скрининг за рак на гърдата?

Американското дружество за борба с рака препоръчва жените без анамнеза за рак на гърдата в семейството или рентгенови снимки на гръдния кош като дете/млада жена да започнат годишен скрининг на 40-годишна възраст. Жени които са потенциални носители на гени за рак на гърдата, като BRCA1, BRCA2 , или PALB трябва да започнат скрининг около 30-годишна възраст.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се