Слънчевите изгаряния! Кои са най – ефикасните методи за облекчаване на симптомите?

2975
Слънчевите изгаряния! Кои са най – ефикасните методи за облекчаване на симптомите?

В разгара на летния сезон сме и повечето от нас се опитват да се възползват в максимална степен от слънчевите лъчи и морето. Това понякога предразполага да забравим за предпазните средства като слънцезащитни кремове, очила и шапки или да ги неглижираме. Всъщност голяма част от хората добре знаят, че трябва да използват защитни лосиони преди да се излагат на силната слънчева светлина, но не всички знаят как точно да ги използват за да им осигурят ефективна защита. Важни подробности са, че първото намазване трябва да стане още преди да излезем от дома си и след това на всеки два часа по време на престоя.

Когато слънчевото изгаряне вече е факт, добре би било да знаем как точно можем да облекчим симптомите и да помогнем на кожата си да се възстанови максимално бързо. Ето няколко полезни съвета, от които може да се възползвате:

Преместете се на сянка!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Никой не желае да прекъсва плажуването преждевременно, но веднага щом усетите парене, болка, сърбеж и забележите, че кожата ви се е зачервила, е най - добре да се преместите на сянка или да се приберете у дома. По този начин ще спрете въздействието на слънчевите лъчи върху вече увредената кожа и ще си спестите по - тежки изгаряния.

Наложете студени компреси!

Може да използвате лед в торбичка, но не налагайте компреса директно върху кожата, а подложете кърпа под него, тъй като ниската температура приложена директно върху тъканите причинява същите увреждания, както и високата. Направен по правилния начин, студения компрес ще намали паренето и болката и ще ограничи възпалителния процес, който съпровожда всяко изгаряне.

Пийте повече течности!

При изгарянията, особено когато са на голяма площ, се нарушава бариерната функция на кожата и през нея започва да се изпарява повече течност от обикновено. Това в някои по - тежки случаи и особено при деца може да доведе до дехидратация на организма. За да не позволите да се стига до там пийте адекватни количества течности.

Алое вера!

Доказан е благоприятния ефект на сока на това растение за възстановяването на нарушения епидермис (повърхностния слой от клетки на кожата), подхранване и ускоряване на регенеративните процеси. Може да използвате лосиони за тяло, съдържащи алое вера или самото растение, ако имате налично, като обелите листата и ги наложите върху засегнатия участък от кожата. Подходящи са и други подхранващи лосиони за тяло, особено детските, тъй като те съдържат по - малко консерванти, оцветители и аромати и по - ефикасно хидратират и подхранват кожата.

Компреси с мляко!

Млечната киселина има бактерициден ефект, тоест има свойството да унищожава патогенните микроорганизми, които може да са проникнали, след като се е нарушила бариерната функция на кожата. Освен това микроелементите, витамините и мазнините в млякото създават добри условия за възстановяване на увредените тъкани и имат подхранващ и успокояващ ефект. Друг вариант е да наложите резени суров картоф върху засегнатия участък от кожата. Последният съдържа нишесте, което също подхранва тъканите и ускорява регенерацията им.

Дайте покой на кожата си!

Никой не желае да се лишава от слънчевите лъчи и плажа, особено през лятото, но за да се възстанови, изгорената кожа има нужда от покой. Единствения начин да го осигурите е да не излагате засегнатото място на пряка слънчева светлина поне една седмица, за да дадете необходимото време на клетките и тъканите да се възстановят. В противен случай оздравителния процес ще се проточи, а изгарянията може да станат по - тежки и неприятни.

В случай че изгарянето е по - дълбоко, на по - голяма площ, особено при малки деца, предложените методи не дадат резултат, или възстановяването на кожата се проточи, незабавно потърсете помощ от лекар!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се