Стресът - как влияе върху кожата

2923
Стресът - как влияе върху кожата

Повечето хора изпитват различна степен на стрес като част от ежедневието. Развитието на обриви по кожата е често срещан физически симптом на стрес, който може да възникне при всеки. Отделните леки форми на стрес оказват малко влияние върху организма. Честото или хронично излагане на стрес може да предизвика нежелани странични ефекти.

Ефекти от стреса върху кожата

Макар, че често стресът се смята за психологически елемент има и физически прояви. Част от организма на която стресът може да повлияе е кожата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Копривна треска (уртикария). Независимо дали играе голяма или малка роля в ежедневието като физическа проява стресът може да предизвика избухване на уртикарията и да се образува обрив в резултат на стреса.

Уртикарията представлява повдигнати, червени петна които са различават по размер и могат да се появят навсякъде по тялото. Засегнатите области могат да предизвикат сърбеж. В някои случаи също така изтръпване или усещане за парене при допир. Уртикарията може да възникне поради:

 • излагане на студ или топлина
 • инфекция
 • някои лекарства включително антибиотици

Най - честата причина за уртикария е алерген попадащ в тялото. Например човек със сенна хрема може да развие копривна треска в резултат на излагане на прашец. Възможно е също емоционалният стрес да предизвика огнище на копривна треска.

В отговор на стрес могат да настъпят редица хормонални или химични промени. Тези промени могат да предизвикат разширяване и пропускливост на кръвоносните съдове причинявайки зачервени и подути петна по кожата, които могат да се влошат чрез:

 • консумация на алкохол или кофеин
 • излагане на високи температури

Стресът може да влоши съществуващи кожни състояния и да попречи на вече проявили се кожни проблеми да се лекуват правилно. Например може да влоши състоянията на кожата известни като псориазис и екзема.

Кога да посетите лекар

Преживяването на уртикария може да бъде дискомфортно и неудобно чувство независимо от това колко време се изчиства. Обикновено обривите изчезват след няколко дни. Но когато покрият цялото тяло трябва да се търси лечение, за да се облекчи дразненето. Стресовите обриви могат да се считат за остри, ако изчезнат за по - малко от 6 седмици. Ако продължават по - дълго те се считат за хронични.

Повечето стрес обриви са доста леки, но се препоръчва да се предприемат действия за овладяване на огнището, за да се намали неговото въздействие. Неприятното и дискомфортно чувство могат допълнително да усилят стреса и обривът допълнително да се влоши . Понякога може да се покрие цялото тяло или уртикарията да бъде придружена от:

 • пилинг на кожата или мехури
 • треска
 • болка

Това състояние може да показва по - сериозно състояние или алергия и трябва незабавно да се консултирате с лекар.

реклама

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДЕРМАТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение

Лечението на стрес обрив обикновено може да се извърши у дома като се използват антихистамини без рецепта. Те трябва да помогнат за облекчаване на сърбежа.

Като алтернатива охлаждането на кожата също може да облекчи сърбежа. Това може да се постигне чрез вземане на хладна вана или използване на студен компрес. В по - тежки случаи лекарят може да предпише кратък курс от:

 • по - силни антихистамини
 • стероиди
 • антибиотици

Ако обривите продължат лекарят може да насочи пациента към дерматолог, който ще продължи да предписва лекарства докато се опитва да идентифицира задействащите фактори.

Някои хора също могат да открият, че обривите им са свързани с развитието на други състояния като ангиоедем (алергия) или анафилаксия. Това ще повлияе на начина на лечение на обривите в зависимост от естеството на усложнението.

Алтернативни причини

Обривът може да има алтернативна причина като екзема която може да изглежда като червени петна. Може да е резултат от фактор различен от стреса като например:

Топлинен обрив: Излагането на горещ и влажен климат може да причини топлинни обриви.

Екзема: Хронично състояние което може да се появи на всяка възраст. Характеризира се с малки подутини по кожата, които могат да се разпространят, за да образуват плътни червени петна известни като плаки.

Контактен дерматит: Причинява се от алерген като например сапуни или бижута, които влизат в контакт с кожата.

Розов лишей (Pityriasis rosea): Често срещано кожно състояние характеризиращо се с голям обрив често заобиколен от по - малки подутини или обриви.

Розацея: Обривите дължащи се на розацея често (но не винаги) се появяват по лицето и могат да продължат седмици или месеци. Няма лечение за това състояние и обривите могат да се появят отново въпреки лечението.

Превенция

Обичайно е да изпитваме стрес. Най - добрият начин за предотвратяване на стресови обриви е да се намали излагането на стрес. За съжаление това не винаги е възможно. Премахването или намаляването на въздействието на стреса може да бъде трудна задача.

Ефективните стратегии ще варират в зависимост от естеството на стресора и самия човек. Някои стресови фактори причиняващи стреса могат да бъдат неизбежни. Те включват трудни работни ситуации или взаимоотношения.

Възможно е обаче да се следват стъпки които подпомагат способността на човек да се справя със стреса. Един подход е да се работи с фактори на начина на живот, за да се сведе до минимум въздействието на стреса:

 • редовни упражнения
 • здравословна и балансирана диета

Стресът може да бъде преодолян и чрез техники на терапия или релаксация за които е известно, че са полезни. Една такава техника е майндфлуенс техниката.

Не винаги е възможно да се предотврати натоварването на тялото от стреса. При такива обстоятелства стрес обривът може да бъде неизбежен. Ако се появи стрес обрив важно е да се сведе до минимум дискомфортът, който причинява и да се предотврати влошаване на състоянието.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се