Студова алергия! Какво представлява и какво може да я отключи?

5243
Студова алергия! Какво представлява и какво може да я отключи?

Алергичната реакция представлява проява на свръхчувствителност на организма към даден чужд за него агент (антиген). Познати са четири различни типа алергични реакции, най - честият от които е реакцията на свръхчувствителност от бърз тип. При нея под действието на определени антитела (тип Е), образували се при първата среща с дадения антиген, в организма се отделят вещества, които водят до повишена пропускливост на съдовете, привличане на клетки на възпалението, а оттам и симптомите на алергичната реакция. Тази реакция може да бъде предизвикана от най - различни агенти - храни, ужилвания от насекоми, медикаменти, козметика, а в някои случаи дори и от студа.

Как да разпознаем студовата алергия?

Всеки от нас е изпитвал зачервяването на лицето и ръцете, когато е изложен на студ и силен вятър, но при студовата алергия се наблюдава много повече от това. Под въздействието на ниските температури върху определени части от тялото или върху цялото тяло, се появява зачервяване, сърбеж, болка, оток и обрив с характер на уртикария - големи, леко надигнати и плоски червени петна по кожата. Тези симптоми могат да се появяват и при досег на тялото със студени предмети, приемане на студени напитки и храни, плуване в студена вода и рязко охлаждане на тялото, например излизане от банята след горещ душ. Освен това в някои случаи могат да се появяват и по - сериозни симптоми като замайване, спадане на кръвното налягане, затруднено дишане и дори шок. Това обикновено се случва при изстудяване на цялото тяло, например при плуване в студена вода.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

От какво се предизвиква и как се отключва?

За разлика от другите алергични реакции, при студовата алергия не е изяснен конкретния антиген, който я отключва. Известно е обаче, че тя може да се отключи от вирусна инфекция, спад в имунитета на организма или може да бъде вторична (следствие от друго заболяване) например при хепатит или рак. Установено е, че генетичния фактор играе значителна роля - в семейства с родители, които страдат или са страдали от студова алергия е много вероятно и децата да проявявт такава в даден момент от живота си.

Студова алергия се среща най - често при деца и юноши, провокира се от температури под четири градуса, реакцията обикновено отшумява до 24 часа, а самата алергия е много вероятно да изчезне до няколко години.

Как се диагностицира и какво е лечението?

При съмнение за студова алергия има един много прост тест, който може да се извърши дори и в домашни условия. Това е теста с бучка лед, която се поставя за около 20 минути на китката на ръката и се следи за поява на обрив, зачервяване, подуване и сърбеж. Освен това има и специфични лабораторни тестове, които вашия дерматолог може да назначи.

По отношение на лечението, и тази подобно на останалите алергии не може да бъде излекувана, но засегнатите могат да се предпазят от нейните прояви. Това може да стане, като носят топли дрехи, шалове, шапки и ръкавици, а лицата си намазват с мазен крем и балсам за устни, преди излизане навън в зимните месеци. При нужда могат да се използват и антихистаминови препарати, а при поява на затруднено дишане и нарушение на съзнанието незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Витамин B12, от Лаборатории Кандиларов!

Изследване на Витамин B12, от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

2373 закупени
-38%
28,00 лв.
17,50 лв.
Микробиологично изследване на храчка, за 8.00 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

Микробиологично изследване на храчка, за 8.00 лв., от СМДЛ "МиЛаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Хасково, Димитровград

5 закупени
-20%
10,00 лв.
8,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се