Терапията с моноклинални антитела - мост към ваксината срещу COVID-19

1268
Терапията с моноклинални антитела - мост към ваксината срещу COVID-19

Докато разработването на ваксина срещу COVID-19 напредва някои изследователи се фокусират върху краткосрочен начин за лечение на болестта - моноклонални антитела (създадени в лаборатория протеини, които наподобяват естествените антитела в човешкото тяло с които то се бори с бактерии и вируси). Вместо да чакат ваксините да накарат тялото да произведе свои собствени антитела тези учени инжектират версии на тези молекули, за да деактивират директно коронавируса SARS-CoV-2.

Но масово произвежданите антитела рутинно използвани за лечение на заболявания като рак са сложни за производство и с висока цена. Това рискува да ги постави извън обсега на бедните страни. Учените призовават за повишаване на глобалната наличност на терапевтични антитела срещу COVID-19 и други заболявания чрез разработване на регулаторни пътища, бизнес модели и технологии за намаляване на цената на скъпоструващото лекарство.

Науката

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Вероятно за ваксината срещу COVID-19 ще минат месеци след пускането преди много хора да могат да я получат. Дори тогава някои хора включително възрастните може да не реагират силно на имунизацията, а други дори да я откажат напълно.

Тези фактори правят важно разработването на терапии срещу COVID-19. Лекарите все още нямат много начини за лечение на болестта. Доказано е, че антивирусният ремдезивир съкращава болничния престой за някои пациенти, но е скъп и в недостиг. Също така, че стероид наречен дексаметазон е от полза само за хора с тежки инфекции.

Така, че учените все повече се фокусират върху лекарства с моноклонални антитела с надеждата, че те ще усвоят естествения отговор на имунната система към вирусни нашественици казва Йенс Лундгрен лекар по инфекциозни болести в Университета в Копенхаген и болницата Rigshospitalet в града.

При този подход изследователите изолират антитела от възстановяващи се пациенти и идентифицират тези които най-добре ‘неутрализират’ вируса като се свързват с него и го предпазват от репликация. След това те произвеждат тези антитела в лабораторията. Ако се установи, че лечението е ефективно компаниите ще увеличат производството като използват клетки отглеждани в биореактори.

Това се различава от лечението с "възстановяваща плазма" съставено от сложна смес от антитела и молекули взети директно от кръвта на хора възстановяващи се от COVID-19 и използвани за лечение на други пациенти.

Ефектите и на двата подхода са краткосрочни и нито един вид лечение няма да доведе до дълготраен имунен отговор.

Пропуски

Разработват се повече от 70 терапии с антитела за лечение и профилактика на COVID-19 и се провеждат няколко клинични проучвания. Но предишнен опит предполага, че ако такива лечения бъдат разработени срещу COVID-19 те може да не намерят своя път до голяма част от света. Терапиите с моноклонални антитела обикновено се правят по-скъпо отколкото лекарствата състоящи се от малки молекули. Те трябва да се инжектират, а не да се приемат орално и за производителите на генерични лекарства (лекарство еквивалентно на оригиналното по доза, прием, качество и активност правено от друга компания с друго име след като патентът на оригиналното изтече) е трудно да се дублират.

Пандемията може да стимулира технологични иновации за намиране на по-лесни и евтини начини за получаване на големи количества антитела. Това може също така да подтикне бизнес договорености между компаниите, които разработват терапевтични антитела и други производители сходни на създателите на генерични версии на лекарства с малка молекула, които биха могли да се опитат да копират процеса и да разпространят лекарствата по-широко. Това може да принуди регулаторите в страните с ниски и средни доходи да се запознаят по-добре с терапиите с антитела и да могат по-добре да одобрят тяхното използване.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Все още никой не е завършил голямо рандомизирано проучване на терапия с антитела срещу COVID-19, но резултати от такива проучвания се очакват.

Въпреки, че всички тези антитела са насочени към един и същи вирус всяко взаимодейства със SARS-CoV-2 по различен начин. Някои ще се свържат по-силно с вируса отколкото други или ще насочат към повърхността му, като затварят вируса по-ефективно.

И въпреки, че антителата са естествено средство за защита има опасения за безопасността. Изследователите ще търсят признаци на "усилване зависещо от антитела", тревожно явление, при което някои антитела могат да помогнат на вирусите да проникнат в човешките клетки, вместо да предотвратяват инфекцията. Въпреки, че все още няма признаци, че това ще бъде случаят с SARS-CoV-2 е необходимо голямо проучване, за да се разреши убедително случая. Ако тези препятствия бъдат премахнати и антителата се окажат ефективни ще бъде въпрос на достатъчно производство и разпространение в свят в криза.

Както при другите нови терапии и медицински технологии разликата в достъпа ще бъде само между богатите и бедните страни предупреждава Едуардо Казап, президент на Латиноамериканското и карибско общество по медицинска онкология в Буенос Айрес.

https://www.nature.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се