Тиреоидектомия и последващата хормонозаместителна терапия

1787
Тиреоидектомия и последващата хормонозаместителна терапия

Начинът на живот след операцията на щитовидната жлеза известна като тиреоидектомия зависи от причината и степента на операцията.

Тотална тиреоидектомия

Тотална тиреоидектомия (отстраняване на цялата щитовидна жлеза) може да се назначи и проведе поради няколко причини:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • за лечение на рак на щитовидната жлеза
 • за отстраняване на щитовидна жлеза с множество възли
 • за отстраняване на увеличена щитовидна жлеза (гуша)
 • когато възли или гуша засягат дишането и/или преглъщането или са видими и козметично притесняващи
 • за лечение на хипертиреоидизъм когато пациентът не може да понася антитиреоидни лекарства, не реагира на тях или не желае да ги приема
 • прилагането на радиоактивен йод не е вариант като например по време на бременност

Отстраняването на цялата щитовидна жлеза при тотална тиреоидектомия предизвиква хипотиреоидизъм. В резултат на това пациентът се нуждаете от лекарства за заместване на хормони на щитовидната жлеза за цял живот като левотироксин (търговски имена Synthroid или Levoxyl) или лекарства от дехидратирани стрити животински жлези за заместване на хормона на щитовидната жлеза.

Частичнатиреоидектомия или лобектомия

Частична тиреоидектомия или лобектомия (отстраняване на едната страна или лоб на щитовидната жлеза) се извършва по няколко причини:

 • за отстраняване на единичен възел на щитовидната жлеза
 • за премахване на част от щитовидната жлеза когато има едностранно увеличение на щитовидната жлеза
 • по - рядко за отстраняване на много малък, неагресивен рак на щитовидната жлеза

След операция се назначава и започва хормонозаместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза. В някои случаи след частична тиреоидектомия останалата тъкан на щитовидната жлеза ще бъде в състояние да произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза, за да предпази тялото от хипотиреоидизъм. Но по - голямата част от пациентите в крайна сметка се нуждаят от лекарства за заместване на хормони на щитовидната жлеза с течение на времето.

Кога обикновено започва приемът лекарството?

Ако пълна тиреоидектомия е препоръчана за лечение на рак на щитовидната жлеза лекарят ще оцени патологията, ще определи стадия на рака и ще препоръча план за последващо лечение. Ако се изисква радиоактивен йод за аблация на тироидната тъкан останала след операцията няма да започнете да приемате лекарства за щитовидната жлеза докато това лечение не приключи.

Ако пациентът е бил подложен на тотална тиреоидектомия поради гуша или възли и не е имал хипотиреоидизъм преди операцията лекарят вероятно ще назначи прием лекарства за заместване на тироидни хормони веднага след операцията.

След пълна тироидектомия като лечение на хипертиреоидизъм лекарят често ще оценява нивата хормоните на щитовидната жлеза след операцията. Нивата на циркулиращия тироиден хормон могат да останат повишени в продължение на седмици след операцията и е необходимо да приемате лекарства за хормони на щитовидната жлеза, тогава лечението ще започне .

Частична тиреоидектомия/лобектомия. При този вид тиреоидектомия също е вероятно пациентът да се нуждае от лекарства за заместване на тироидни хормони. Лекарите обикновено определят достатъчно време, за да преценят дали оставащата тъкан на щитовидната жлеза произвежда достатъчно хормон на щитовидната жлеза. TSH. Може също така свободен T4 и свободен T3 да бъдат тествани, за да се определи дали има хипотиреоидизъм след операцията. Ако нивата спаднат извън референтните граници лекарят ще предпише лекарство за щитовидната жлеза.

реклама

Ако след частична тиреоидектомия започнат да се забелязват хипотиреоидни симптоми незабавно посетете Вашия лекар, за да направи изследване на щитовидната жлеза. Честите симптоми които може да се изпитат включват:

 • умора
 • наддаване на тегло
 • депресия
 • загуба на коса
 • подуване и подпухналост
 • запек

Лекарствата за заместване на хормони на щитовидната жлеза

Докато операцията на щитовидната жлеза може да е проведена за лечение на рак, гуша, възли или хипертиреоидизъм в бъдеще обикновено пациентът развива хипотиреоидизъм. Липсващата щитовидна жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно необходимия хормон на щитовидната жлеза и трябва да се предпише този хормон чрез лекарство отпускано по лекарско предписание.

Най - често предписваното лекарство за заместване на хормони на щитовидната жлеза е синтетична версия на хормона на щитовидната жлеза известен като тироксин (Т4). Известен общо като левотироксин (някои често срещани търговски марки са Synthroid, Levoxyl и Tirosint). Тази категория лекарства за щитовидната жлеза е лечението предпочитано от конвенционалните ендокринолози и лекари.

Има синтетична версия на хормона на щитовидната жлеза трийодтиронин (Т3) наречен лиотиронин. Лиотиронинът също се предлага по рецепта. В някои случаи лиотиронинът се предписва заедно с левотироксин като част от комбинираната терапия с Т4/Т3.

Съществува и категория лекарства за заместване на хормони на щитовидната жлеза с рецепта известни като естествена дехидратирана и изсушена щитовидна жлеза или NDT. Това са лекарства произведени от изсушените щитовидни жлези на прасета които естествени форми на хормоните Т4 и Т3.

Комбинираната терапия T4/T3 и лекарствата NDT обикновено не се предписват от конвенционалните ендокринолози и лекари, но са все по - популярни сред холистичните лекари и и лекарите практикуващите интегративна медицина.

Кога се започва приемът на предписаните лекарства от хормонозаместителната терапия?

Обикновено се предписва първоначална доза от лекарства която се основава и е изчислена на базата на телесното тегло. Пациентът трябва да да бъде тестван отново след шест до 12 седмици след като е започнал приема на лекаството или има промени в дозата, за да се определи дали трябва да се направят допълнителни корекции на дозата. След като нивата на щитовидната жлеза се стабилизират до целевите нива които лекарят смята за необходими той може да изчака по - дълги периоди като 3, 6 или 12 месеца между последващите проверки.

ВИЖ СИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Няколко насоки за приема на лекарствата

Не забравяйте да приемате лекарствата си за щитовидната жлеза всеки ден__, в идеалния случай по едно и също време всеки ден.__

Приемайте лекарствата за щитовидната жлеза сутрин или преди лягане на празен стомах, поне час преди или след хранене.

Изчакайте поне един час след приема на лекарствата за щитовидната жлеза преди да пиете кафе, включително кафе без кофеин.

Избягвайте да приемате храни и добавки с високо съдържание на калций като калциеви добавки, антиациди, мляко и обогатен с калций сок в рамките на четири часа след приема на лекарствата за щитовидната жлеза.

Избягвайте да приемате добавки с желязо в рамките на четири часа след приема на лекарствата за щитовидната жлеза.

Нива на TSH които се очаква да се постигнат след тиреоидектомия

Ако сте имали тироидектомия поради рак на щитовидната жлеза в някои случаи Вашият лекар ще Ви препоръча да вземете така наречената "потискаща" доза заместител на тиреоидния хормон. Това означава, че TSH трябва да се поддържа или в долната граница на референтните стойности или под долната граница, за да се предотврати повторна поява на рак на щитовидната жлеза.

Ако случаят не е свързан с рак на щитовидната жлеза вероятно е лекарят да се насочи към ниво на TSH което попада в лабораторните референтни граници.

Оптимизиране на терапията при лечение след тиреоидектомия

Докато някои лекари смятат, че лечението на хипотиреоидизъм е завършено след като TSH е в референтните стойности други лекари считат, че целта е безопасното облекчаване на симптомите, това което се нарича оптимизация.

Ако приемате левотироксин и имате TSH в референтните граници (или потиснат, ако сте имали рак на щитовидната жлеза) може се наложи Вашия лекар да обсъди други възможности за лечение:

 • Промяна в дозата, за да намалите нивото на TSH
 • Смяна на марките лекаство левотироксин. Synthroid например съдържа два алергена акация и лактоза. Други марки лекарства са без тези пълнители. А течната гел форма Tirosint е предназначена за максимално усвояване от хора с алергии, храносмилателни проблеми и проблеми с усвояването
 • Преминаване към комбинирана терапия с Т4/Т3 чрез добавяне на Т3 лекарство като лиотиронин, цитомел или комбиниран Т3 с продължително освобождаване
 • Преминаване към или добавяне на NDT лекарство за щитовидната жлеза T4/T3

Ако се интересувате от лечение с Т3 или естествена дехидратирана животинска щитовидна жлеза (NDT) може да се наложи да се консултирате с интегративен или холистичен лекар тъй като конвенционалните ендокринолози и лекари са склонни да ограничават лечението на хипотиреоидизъм до лекарства с левотироксин.

Храните съдържащи гоитрогени и соя

Някои експерти предупреждават хората със заболявания на щитовидната жлеза да внимават при прекомерна консумация на сурови храни съдържащи гоитрогени. Например кръстоцветни зеленчуци като къдраво зеле, спанак, броколи и брюкселско зеле които когато се консумират сурови и в големи количества могат да забавят работата на щитовидната жлеза.

След тиреоидектомия обаче можете спокойно да ядете храни съдържащи гоитрогени сурови или варени без да се притеснявате за въздействие върху функцията на щитовидната жлеза.

Трябва обаче да внимавате с прекомерната консумация на соеви храни. Когато се консумира прекомерно соята може да наруши способността да усвоявате лекарствата за щитовидната жлеза.

https://www.healthcentral.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се