Тиреоидектомия - какво да очакваме след операцията

2224
Тиреоидектомия - какво да очакваме след операцията

Обикновено няма много болка свързана с операция на щитовидната жлеза и паращитовидната жлеза. Рядко са необходими наркотични болкоуспокояващи, но те ще бъдат на разположение, ако е необходимо. Повечето пациенти се нуждаят само от ацетаминофен за дискомфорта. Обикновено пациентът остава една нощ за наблюдение и ще бъдете изписан обикновено до 11:00 сутринта след операцията.

Разрезът

Разрезът се затваря с разтворими конци отвътре и няма да можете да ги видите. От външната страна разрезът също ще бъде затворен или с хирургично лепило или с хирургическа стерилна лента. Лека превръзка състояща се от марля и стерилен лейкопласт ще бъде поставена върху разреза след операцията. Тази превръзка може да бъде премахната 48 часа след като напуснете болницата. Ако имате стерилни ленти върху разреза оставете ги на мястото докато започнат да падат естествено. Ако не са паднали за 7-10 дни можете внимателно да ги отстраните. Ако е било използвано хирургическо лепило то ще изглежда като бяла коричка, бял или жълт материал покриващ разреза. Може да забележите малки парченца жълт материал върху кърпата си когато внимателно почистите разреза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Подуване

Разрезът ще бъде леко повдигнат и може да има подуване и леки синини на мястото на разреза. Това е нормално няколко седмици след операцията и ще отшуми с времето. Може също да почувствате усещане за подуване или твърдост което също ще отшуми с времето.

Изтръпване

Нормално е да усетите изтръпване под брадичката след операция особено около разреза. Това усещане ще се подобри с времето. Ако обаче почувствате изтръпване или сковаване около устата или при върховете на пръстите на ръцете или краката свържете се с Вашия лекар.

Дренаж на рани

Може да изпитате леко изтичане на водниста, червеникава течност ден или два след операцията. Това е нормално. Ако дренажът е гъст и жълт като гной или развиете температура над 39 градуса С или ако разрезът стане червен и топъл незабавно се свържете с Вашия хирург.

Белег от разреза

Може да почувствате твърд ръб точно над разреза. Това е нормално и ще омекне и ще изчезне когато лечението завърши обикновено след 3-6 месеца. Всички разрези са чувствителни към слънчева светлина. Ултравиолетовата светлина на слънцето и солариумите ще потъмнят зоната на белега през първата година. Винаги използвайте слънцезащитен крем.

Къпане

Можете да се къпете в деня след операцията. Опитайте се да не намокрите превръзката напълно. След като превръзката е свалена все още е добре да се къпете. Все пак се опитайте да не насищате напълно разреза. Не трябва да плувате или да се накисвате във вана или гореща вана поне една седмица.

Диета

Можете да ядете каквото изберете. Първоначално може да предпочитате по - меки храни и течности, ако имате възпалено гърло. Направете диетата си както сметнете за добре. Някои пациенти изпитват леки промени в преглъщането които се подобряват с времето. Може да почувствате че има буца в гърлото когато преглъщате. Това усещане ще намалее с времето.

реклама

Възпалено гърло или кашлица

Това е нормално след операцията и често ще продължи до 5 дни след операцията. Таблетките за смучене и по - меката диета може да са полезни докато това не се разреши. Може също да почувствате, че имате храчки в гърлото и да кашляте. Това се дължи на дразненето на тръбата в трахеята по време на операция. Трябва да се подобри за 4-5 дни.

Гласът

Гласът Ви може да е дрезгав или слаб в началото, защото операцията е извършена близо до ларинска, но обикновено се възстановява в рамките на седмици. Някои пациенти също забелязват промяна в височината на гласа си която се отразява на пеенето. Рядко тези промени са постоянни.

Скованост на врата

Може да почувствате скованост или болка във врата, рамото или гърба и може да изпитате главоболие от напрежение. Те може да отнеме няколко дни или седмици, за да изчезнат напълно. Не трябва да шофирате докато не можете удобно да завъртите главата си от едната към другата страна.

Добра идея е да изпълнявате нежно упражнения за врата, за да предотвратите схващането гледайки настрани, нагоре и надолу или да движите главата си в малък кръг. Можете да приложите топъл компрес или грейка върху рамото и гърба, за да облекчите сковаността.

Управление на болката у дома

Приемайте противовъзпалителни лекарства без рецепта като ибупрофен или ацетаминофен за първите 3-5 дни, ако е необходимо. Вземете лекарството както е указано в листовката. За да предотвратите предозиране с ацетаминофен не го приемайте когато приемате болкоуспокояващо средство Перкоцет (Percocet) което е било предписано при изписването Ви от болницата. И двете съдържат ацетаминофен. Ако приемате Перкоцет или друго лекарство не шофирайте и не пийте алкохол.

Връщане към към нормалните дейности

Повечето пациенти се връщат към ежедневните си дейности след няколко дни и работят след около седмица с някои ограничения__. Натоварващата дейност и вдигането на тежести трябва да се избягват поне две седмици.__

Добавка с калций

Нивото на калций в кръвта може да спадне след тотална тироидектомия или паратироидектомия. Паращитовидните жлези които регулират нивата на калций в кръвта може да не функционират правилно след операцията. Това е често срещано и обикновено временно.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРАТХОРМОН С ОТСТЪПКА ТУК!

При изписване от болницата ще получите конкретни инструкции за това колко калций трябва да приемате. Симптомите на твърде ниско ниво на калций включват изтръпване и изтръпване на ръцете, краката и около устните. Някои пациенти изпитват мускулни крампи.

Не приемайте калциев карбонат в рамките на 1-2 часа след приема на други лекарства. Ако имате въпроси относно лекарствените взаимодействия не забравяйте да попитате фармацевта или лекар.

Хормон на щитовидната жлеза

При перация на щитовидната жлеза може да Ви бъде предписан заместител на хормона на щитовидната жлеза наречен Synthroid (левотироксинът е генерична форма). Трябва да приемате това лекарство всеки ден и на празен стомах. Приемайте сутрин когато станете и изчакайте да ядете нещо за 30 минути до един час. След 6-8 седмици ще се направи кръвен тест, за да се гарантира правилната доза.

Витамин D

Може да Ви бъде предписана добавка с витамин D, за да помогне и за усвояването на калций когато е предписан за прием.

https://www.umms.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се