Цистоскопия - кога се назначава и какво да очакваме

110
Цистоскопия - кога се назначава и какво да очакваме

Цистоскопията е медицинска процедура която позволява на лекаря да изследва вътре в пикочния мехур и уретрата. Уретрата е тръбата която пренася урината от пикочния мехур извън тялото. 

Лекарят използва тънък осветен инструмент наречен цистоскоп. С този инструмент лекарят може да търси камъни в бъбреците или пикочния мехур. Лекарят може също да търси тумори, кървене или инфекция. Прилага се анестезия за обезболяване на уретрата. Това прави процедурата по - комфортна. 

След това лекарят поставя цистоскопа в уретрата и го премества в пикочния мехур и напълва пикочния мехур с течност. Това помага на да вижда по - добре. Може да почувствате натиск в областта на пикочния мехур за кратко време. 

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пациентът може да получи и венозна анестезия и да заспи по време на процедурата. Така лекарят може да вземе проби от тъкан. Те ще бъдат проверени за   рак   и други проблеми. Това се нарича биопсия. След биопсия може да имате малко количество кръв в урината в продължение на няколко дни. Възможно е да се нуждаете и от катетър, тръба която източва урината от пикочния мехур. Лекарят ще го отстрани при последващо посещение.

Защо се прави цистоскопия?

Тази процедура може да се назначи за: 

 • Откриване на причината за различни проблеми с пикочната система. Примерите включват кръв в урината, болка при уриниране, инконтиненция, чести инфекции на пикочните пътища и запушвания в пикочните пътища
 • Отстраняване на тъканните проби за изследване (биопсия)
 • Отстраняване на чужд предмет
 • Поставяне на стент. Това помага на урината да тече от бъбреците към пикочния мехур
 • Лечение на определени проблеми
 • Тестът може да се използва за отстраняване на камъни или израстъци, за спиране на кървенето в пикочния мехур или за отстраняване на запушване
 • Инжектиране на контраст който се използва за специален вид рентгенова снимка на уретера и бъбреците

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как да се подготвим

Медицинските процедурите могат да бъдат стресиращи. Какво да очаквате и как безопасно да се подготвите за цистоскопия?

Подготовка за процедурата

Говорете с Вашия лекар за видовете анестезия и кой тип е най - подходящ за Вас. Уверете се, че имате кой да Ви заведе у дома след това. След анестезия и лекарствата за болка не шофирайте. 

Следвайте инструкциите точно кога да спрете да ядете и пиете. Ако не го направите процедурата може да бъде отменена. Ако лекарят Ви е казал да приемате лекарствата си в деня на процедурата вземете ги само с глътка вода.

Разберете каква точно процедура е планирана заедно с рисковете и ползите. Споделете на лекаря за всички лекарства включително билкови препарати и добавки които приемате. Някои могат да увеличат вероятността от проблеми по време на процедурата. Лекарят ще Ви каже дали трябва да спрете приема на някое от тях преди процедурата и колко скоро да го направите. Ако приемате аспирин или друг медикамент    разредител на кръвта попитайте Вашия лекар дали трябва да спрете да го приемате преди процедурата. Уверете се, че разбирате точно напътствията и препоръките. Тези лекарства увеличават риска от кървене. 

Преди теста

 • След като свалите всички или повечето си дрехи ще имате покритие от плат по време на теста
 • Може да получите успокоително което да Ви помогне да се отпуснете около час преди теста
 • Абокат може да бъде поставен в ръката , за да се приложат други лекарства и течности
 • Ще легнете по гръб на маса и може да сте със свити колене и раздалечени крака. Стъпалата или бедрата могат да бъдат поставени в стремена
 • Гениталната област се почиства с антисептичен разтвор. Коремът и бедрата са покрити със стерилни кърпи.

За този тест ще имате един от трите вида анестезия:

 • Местна упойка. Тази упойка се поставя в уретрата
 • Обща анестезия.Упойката се слага се с абокат или се вдишва през маска. Понякога се използват и двата метода
 • Спинална анестезия. Лекарят или медицинската сестра първо обезболяват областта на гърба където ще бъде поставена иглата. След това иглата се насочва в гръбначния канал и се инжектира упойката. Може да не сте в състояние да движите краката си докато ефектът не изчезне

По време на теста

 • След като упойката вече действа цистоскопът се вкарва в уретрата и се премества в пикочния мехур. Ако уретрата е твърде тясна може да се поставят първо други по - малки инструменти. Те постепенно ще направят достатъчно голям обхвата
 • След това лекарят поставя стерилен разтвор или физиологичен разтвор  в пикочен мехур, за да го увеличи и да създаде ясен изглед. Лекарят може също да приложи лекарства, за да намали вероятността за инфекция
 • Лекарят може също да вкара малки инструменти през обхвата, за да вземе тъканни проби за биопсия. Тъканните проби се изпращат в лабораторията за проверка

След теста

 • Ако се използва локална анестезия пациентът може да е в състояние да стане веднага след теста
 • Ако се използва обща анестезия пациентът остава в стая за възстановяване докато не се събуди и започне да ходи. Това обикновено отнема час или по - малко
 • Пациентът може да яде и пие веднага щом е напълно буден и може да преглъща без да се задави.
 • Ако е използвана спинална анестезия пациентът остава в стаята за възстановяване докато усещането в краката се върне. Това обикновено отнема около час

Колко време отнема теста

Цистоскопът обикновено е в пикочния мехур само за няколко минути. Но ако други рентгенови изследвания или други процедури се правят едновременно, целият тест може да отнеме до 45 минути или повече. 

Какво е усещането

При обща анестезия няма да почувствате нищо по време на теста. След като действието на упойката изчезне мускулите може да се чувстват уморени и да има болки. Лекарството причинява стомашно разстройство на някои пациенти. 

Ако се използва локална анестезия може да почувствате парене или желание за уриниране когато цистоскопът се постави и извади. 

Когато в пикочния мехур се постави стерилен разтвор или физиологичен разтвор може да се почувства охлаждане, неудобна пълнота и спешна нужда от уриниране. 

Опитайте се да се отпуснете по време на теста като поемете бавно въздух и  вдишате дълбоко. Освен това, ако тестът отнема много време лежането на масата може да стане уморително и неудобно. 

Ако се използва спинална анестезия вероятно ще почувствате кратко ужилване когато лекарството се инжектира. В деня след теста може да се почувствате уморени и да имате леко болки в гърба или главоболие.

Рискове

Повечето пациенти съобщават, че този тест не е толкова неудобен колкото са мислели, че ще бъде.  Цистоскопията обикновено е много безопасен тест. Общата анестезия крие някои рискове. 

Най - честата нежелана реакция е краткотрайно подуване на уретрата. Това може да затрудни уринирането. Катетър поставен в пикочния мехур може да помогне за източване на урината докато подуването изчезне. Понякога се появява кървене, но обикновено спира от само себе си. 

Може да има лека инфекция на пикочните пътища след изследването. Това обикновено може да бъде предотвратено или лекувано чрез приемане на лекарства преди и след теста. В редки случаи инфекцията може да се разпространи през тялото. И в много редки случаи, обикновено при тежко болни пациенти инфекцията може да бъде животозастрашаваща. Друго рядко усложнение е пункция на уретрата или пикочния мехур от един от инструментите. За да се поправите пункция може да има нужда от катетър или друга операция. 

Резултати

Лекарят може да успее да говори с Вас за някои от резултатите веднага след теста. Резултатите от биопсията обикновено отнемат няколко дни.

Нормални резултати: Уретрата, пикочният мехур и отворите към уретерите са нормални. Няма полипи или други анормални израстъци, подуване, кървене, тесни зони (стриктури) или структурни проблеми. 

Анормални резултати

 • Наличие на стесняване на уретрата поради предишни инфекции или увеличена простатна жлеза
 • Тумори на пикочния мехур (които могат или не могат да бъдат ракови), полипи, язви, камъни в пикочния мехур или възпаление на стените на пикочния мехур
 • Наблюдават се проблеми в структурата на пикочните пътища от раждането (вродени)
 • При жената е налице пролапс на тазовите органи

https://www.healthlinkbc.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Смяна на уретрален катетър в домашни условия за жени от Med Care

Смяна на уретрален катетър в домашни условия за жени от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

1 закупени
-20%
60,00 лв.
48,00 лв.
Поставяне на уретрален катетър на жена в домашни условия от Med Care

Поставяне на уретрален катетър на жена в домашни условия от Med Care

Важи за: София, Варна, Бургас, Пловдив

3 закупени
-20%
50,00 лв.
40,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се