Кои са тестовете за изследване на бъбречната функция?

12894
Кои са тестовете за изследване на бъбречната функция?

Здравите бъбреци отстраняват отпадните продукти и излишната течност от кръвта. Кръвните изследвания и тестовете за урина показват колко добре бъбреците функционират и колко бързо се отстраняват отпадните продукти в тялото. Тестовете за урина също могат да установят дали бъбреците отделят анормални количества протеин, знак за увреждане на бъбреците.

Тестовете използвани за измерване на бъбречната функция са:

Кръвен тест

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Серумен креатинин. Креатининът е отпаден продукт от метаболизма на мускулите. Нивата на креатинин в кръвта могат да варират в зависимост от възрастта, расата и размера на тялото. Нивото на креатинин над допустимите стойности може да бъде ранен знак, че бъбреците не работят правилно. С напредването на бъбречното заболяване нивото на креатинин в кръвта се повишава.

Скорост на гломерулна филтрация(GFR) Съществува определена формула, чрез която се изчислява скоростта на гломерулната филтрация. Този тест е мярка за това колко добре бъбреците премахват отпадните продукти и излишната течност от кръвта. Изчислява се от нивото на серумния креатинин като се използват възраст и пол като се взема под внимание когато има афроамерикански произход. Нормалният GFR може да варира в зависимост от възрастта (с остаряването той може да намалее). Намаляване на GFR под референтната стойност е знак, че бъбреците не работят правилно. При много занижени стойности на GFR човек е изложен на висок риск да се нуждае от лечение за бъбречна недостатъчност, като диализа или бъбречна трансплантация.

Урея (BUN). Уреята е продукт на белтъчния метаболизъм (разграждането на протеина в храните). Нормалното ниво на BUN е 1,7 - 8,2 mmol/l. При намаляване на бъбречната функция нивото на урея се повишава.

Тестове за образна диагностика

__Ултразвук.__Този тест използва звукови вълни, за да получи картина на бъбрека. Може да се използва за търсене на аномалии в размера или положението на бъбреците или за препятствия като камъни или тумори.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕХОГРАФИЯ НА БЪБРЕЦИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Компютърна томография (КТ сканиране). Тази техника за изобразяване използва рентгенови лъчи за получаване на изображение на бъбреците. Може да се използва и за търсене на структурни аномалии и наличието на увреждания. Може да изисква използването на интравенозно контрастно багрило което може да предизвика безпокойство и притеснение за хората с бъбречно заболяване.

Биопсия на бъбреците. Може да се прави поради една от следните причини:

  • за идентифициране на конкретно болестно състояние и определяне реакцията на лечението
  • да се оценят промени и щети настъпили в бъбрека
  • да се проследи бъбречната трансплантация и да се разбере защо може да не върви добре

Бъбречната биопсия се извършва чрез използване на тънка игла, за да се вземат малки парчета бъбречна тъкан за изследване под микроскоп.

Тестове на урина

Някои тестове за урина изискват само няколко супени лъжици урина. За други е необходимо събиране на цялото количество урина произведена за цели 24 часа. 24-часовият тест показва колко урина произвеждат бъбреците и може да даде по-точно измерване и преценка на това колко добре работи бъбрека и колко протеин се отделя в урината за един ден.

Изследване на урината. Включва микроскопско изследване на проба от урина, както и тест ленти за изследавне на урина. Химически обработената лента се потапя в проба от урина и променя цвета си при наличие на аномалии като излишни количества протеин, кръв, гной, бактерии и захар. Анализът на урината може да помогне за откриване на различни заболявания на бъбреците и пикочните пътища, включително хронични бъбречни заболявания, диабет, инфекции на пикочния мехур и камъни в бъбреците.

Протеин в урината. Това може да се направи като част от анализ на урината или чрез отделен тест за измерване. Излишното количество протеин в урината се нарича протеинурия. Положителният тест трябва да бъде потвърден с помощта на по-специфичен тест за измерване, като например специфичен за албумин тест или количествено измерване като съотношение албумин към креатинин.

Микроалбуминурия. По-чувствителен тест за измерване който може да открие малко количество албумин в урината. Хората които имат повишен риск от развитие на бъбречно заболяване като тези с диабет или високо кръвно налягане трябва да имат резултат от този тест или съотношение албумин-креатинин, ако стандартният им тест за измерване на протеинурия е отрицателен.

Креатининов клирънс. Тестът за клирънс на креатинин изчислява колко добре се отделя креатининът от бъбреците. Сравнява креатинина в 24-часова проба урина с нивото на креатинина в кръвта, за да покаже какво количество отпадни продукти бъбреците филтрират всяка минута.

реклама
https://www.kidney.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се