Учените доказаха: Прекарвайте повече време навън, за да сте здрави!

2544
Учените доказаха: Прекарвайте повече време навън, за да сте здрави!

Неотдавна учените установиха, че пътуването е нещото, което ни прави най-щастливи. Да - нито скъпите смартфони или дрехи, нито кариерата, а именно пътуването!

Сега учените са стигнали до друго откритие - че колкото повече време прекарване на въздух, сред природата, толкова по-добре за нас и мозъка ни. Връзката между едното и другото е очевидна.

Най-вероятно на всеки му се е случвало да се чувства преуморен и изтощен, когато прекарва прекалено дълго време на закрито пространство. И това за секунди се променя - започва да се чувства освежен, отпочинал и с нови сили, когато излезе навън, на въздух!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Причината за тази променя се крие във факта, че когато човек е сред природата, спри да мисли за проблемите си и така мозъкът му много по-бързо "се възстановява". Затова много пъти сме чували лекарите да ни съветват да "се изключим" за момент, за да може мозъкът ни да презареди.

Е, сега вече е ясно и как да го правим, а именно - излети навън, сред природата, пътуване сред природата - въобще, всичко, което е свързано с време, прекарано на въздух, а не в затворени пространства. Интересен факт е начинът, по който изследователите на проучването са установили това.

За да се насладите изцяло на природата обаче, трябва да сте здрави. Вижте най-добрите цени за профилактични прегледи!

Те са изследвали група доброволци, които обичали да си почиват сред природата, като често ходили на излет в гората. Наблюдавали техните мозъчни реакции и станало ясно, че значително намалява мозъчната активност в субгенуалния префронтален кортекс - зона, която се свързва с риска от психични заболявания.

Освен това ги накарали да прекарат 2 дни сред природата, без никакви електронни устройства. След което те трябвало да попълнят тестове за творческо мислене и да извършат няколко сложни задачи. Оказва се, че способността им за творческо решение на проблемите е нараснала.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се