Ухапвания от насекоми (кърлежи, бълхи, комари, паяци, пчели, оси)! Какви опасности крият?

16217
Ухапвания от насекоми (кърлежи, бълхи, комари, паяци, пчели, оси)! Какви опасности крият?

Летният сезон е периодът, в който зачестяват ухапванията от насекоми. Обикновено се касае за безобидни реакции на организма след ухапването, но понякога те може да бъдат особено опасни. Ухапването от насекоми предизвиква възпалителна реакция. Към мястото на ухапване се насочват множество възпалителни клетки. Отделят се медиатори на възпалението, които увеличават пропускливостта на капилярите и това води до оток. Мястото се зачервява и повишава локалната си температура. Образуват се различни по големина макули (зачервени петна), папули (надигнати обриви над нивото на кожата). Може да има също така мехури.

Ухапване от КЪРЛЕЖИ.

Много е характерно за пролетния и летния сезон. Ухапването от кърлеж много често не се усеща, тъй като не е свързано с болка. Обикновено впитите кърлежи се откриват при щателен оглед. Ухапванията от кърлежи са често срещан проблем особено след прекарано време на открито сред природата. Мястото на ухапването е зачервено, а централно се забелязва впитият кърлеж. Неговите размери зависят от това, кога се е забил е кожата и колко кръв има в него. Реакцията на организма е срещу самите му челюсти, които се възприемат като чуждо тяло, и срещу токсините, които се отделят със слюнчените му жлези.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Как се премахва кърлеж?

Според новите препоръки кърлежите не се мажат с мазнина, спирт или други течности, както се е правило преди. Установено е, че подобни действия предизвикват отделяне на секрети от кърлежа и връщане на стомашно съдържимо. Това увеличава шансовете от предаване на евентуални заболявания. Задължително използвайте ръкавици при премахването на кърлежа. Отстраняването му става много внимателно и бавно с помощта на пинсети. Установено е, че въртенето в която и да е посока е абсолютно ненужно и неправилно. Изкарването на кърлежа става с внимателно издърпване нагоре (без въртене). Кърлежът трябва да бъде захванат достатъчно добре, за да може при самото издърпване да не се скъсат части от него и да останат в кожата. Въртенето по посока или обратна на часовниковата стрелка увеличава шансовете от разкъсване на челюстите на кърлежа и по никакъв начин не улеснява отстраняването му. Ако все пак останат части от кърлежа в кожата , то трябва да се обърнете към хирург, който да ги отстрани.

Какви опасности крие ухапването от кърлеж?

Кърлежите пренасят инфекциозни заболявания, най-разпространените от които са лаймската болест и марсилската треска. След ухапване от кърлеж трябва в продължение на 1 месец да наблюдавате мястото. Нужно е да обърнете внимание дали се появява зачервяване на мястото на ухапване, което се увеличава, дали има повишена температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите, обрив по тялото, гадене и т.н. Други заболявания, които се предават с кърлежи са кримска-конго хеморагична треска, хеморагична треска с бъбречен синдром, Ку-треска, кърлежов енцефалит.

Ухапване от БЪЛХИ.

реклама

Ухапванията от бълхи се срещат често при хора, които имат домашни любимци. Обикновено при ухапването не се усеща никаква болка, защото в слюнката на бълхите има анестетични вещества. Реакцията на кожата е спрямо токсините в слюнката на бълхите. На местата на ухапване се получава ситен обрив (дребни макули и папули), който е зачервен и силно сърбящ. Обикновено обривните единици са множествени. Заради силния сърбеж много често има и следи от разчесване. Сърбежът е резултат от отделянето на голямо количество медиатори на възпалението (хистамин). Реакцията наподобява алергична. Бълхите също може да бъдат източник на инфекциозни заболявания като чума, туларемия, тиф.

Ухапване от КОМАРИ.

По нашите географски ширини ухапванията от комари не представляват проблем. Реакцията на кожата отново е вследствие на слюнката на комара. Получава се възпалителна реакция, която се изявява в папулозен обрив (зачервен и надигнат над нивото на кожата обрив). Комарите от род Анофелес пренасят малария и те представляват сериозен проблем за тропическите страни. Трябва да бъдете внимателни, ако сте посещавали тропическа страна и след това се появят фебрилни пристъпи, които се повтарят на 24, 48 или 72 часа.

Ухапване от ПАЯЦИ.

Предизвикват обриви, които са характерни за ухапването от насекоми. По-рядко може да предизвикат некроза на мястото на ухапване и системни прояви. Ухапванията от паяци рядко са причина за притеснение, особено в България. Има и отровни представители, които може да бъдат опасни. Пример за такъв паяк е черната вдовица. Тя напада обикновено нощем. Нарича се така, защото изяжда мъжкия след оплождане. Този паяк съдържа отрова, която представлява невротоксин. На мястото на ухапването се образува локална реакция, а системните прояви включват висока температура, болки в мускулите, скованост, световъртеж. За Европа са все по-редки случаите на ухапване от този паяк.

Ухапвания от ПЧЕЛИ и ОСИ.

Реакцията на организма може да бъде от локално възпаление до анафилактичен шок при алергични хора. Той е много опасен заради отделянето на огромни количества хистамин, който води до разширяване на съдовете, оток и срив на хемодинамиката (артериалното кръвно налягане).

Предпазването от ухапвания от насекоми става чрез използването на инсектициди на открити и закрити места, обличането на подходящи дрехи и употребата на репеленти.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет "Инфекции, предавани по кръвен и полов път", от МДЛ "Мед-Диа", за 24 лв
-56%
54,50 лв.
24,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се