Ваксините срещу COVID-19 - митове и факти

1539
Ваксините срещу COVID-19 - митове и факти

След като Американската администрация по храните и лекарствата одобри ваксините срещу COVID-19 и започна тяхното разпространение д-р Лиза Марагакис старши директор по превенция на инфекции и д-р Габор Келен, директор на Центъра за подготовка и реакция на критични събития към Университета Джон Хопкинс разглеждат някои разпространени митове за ваксината и разясняват объркването с надеждни факти.

Мит: Ваксината срещу COVID-19 може да повлияе на фертилитета (плодовитост) на жените.

Факт: Ваксината срещу COVID-19 не влияе на фертилитета. Самата ваксина насърчава организма да създава копия на протеина, който се намира на повърхността на коронавируса. Това "учи" имунната система на организма да се бори с вируса, който съдържа този специфичен протеин с шипове.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Подобно объркване възниква когато в социалните медии се появява невярно съобщение което казва, че протеина с шипове на коронавируса е същият като друг протеин с шипове синцитин-1, който участва в растежа и прикрепването на плацентата по време на бременност. Фалшивата публикация казва, че ваксинирането срещу COVID-19 ще накара тялото на жената да се бори с този различен протеин и да повлияе на плодовитостта. Двата протеина с шипове са напълно различни и отделни и ваксинирането срещу COVID-19 няма да повлияе на фертилитета на жените, които искат да забременеят включително чрез методи за ин витро оплождане. По време на тестовете за ваксина Pfizer 23 жени доброволци участвали в проучването забременяват и единствената жена претърпяла загуба на бременност не е получила действителната ваксина, а плацебо.

Заразяването с COVID-19 от друга страна може да има потенциално сериозно въздействие върху бременността и здравето на майката.

Мит: Ако вече съм имал COVID-19 нямам нужда от ваксина.

Факт: Хората, които вече са се разболели от COVID-19 могат да имат ползи от ваксинирането. Поради тежките рискове за здравето свързани с COVID-19 и факта, че е възможна повторна инфекция хората могат да бъдат посъветвани да си направят ваксина срещу COVID-19 дори ако преди това са били болни. Понастоящем няма достатъчно информация, за да се каже дали или за колко време хората са защитени от заразяване с COVID-19 след като са го имали (естествен имунитет). Ранните данни показват, че естественият имунитет от COVID-19 може да не продължи много дълго, но са необходими повече проучвания, за да се разбере по-добре това. Няколко участници в проучването на Pfizer които преди това са били заразени са били ваксинирани без ефекти на разболяване. Някои учени смятат, че ваксината предлага по-добра защита за коронавирус отколкото естественото заразяване.

Мит: Изследователите побързаха с разработването на ваксината COVID-19, така че не може да се вярва на нейната ефективност и безопасност.

Факт: Проучванията установяват, че двете първоначални ваксини са около 95% ефективни и не съобщават за сериозни или животозастрашаващи странични ефекти. Има много причини поради които ваксините COVID-19 могат да бъдат разработени толкова бързо. Няколко от тях са:

 • Ваксините от Pfizer/BioNTech и Moderna са създадени с метод, който се разработва от години, така че компаниите можеха да започнат процеса на разработване на ваксини в началото на пандемията
 • Китай бързо изолира и сподели генетична информация за COVID-19, за да могат учените да започнат работа върху ваксините.
 • Разработчиците на ваксини не пропуснаха никакви стъпки за тестване, но извършиха някои от стъпките припокриващо се, за да събират данни по-бързо
 • Проектите за ваксини разполагаха с много ресурси, тъй като правителствата инвестираха в изследвания и/или плащаха предварително за ваксини
 • Някои видове COVID-19 ваксини бяха създадени с помощта на месинджър РНК (mRNA), което позволява по-бърз подход по който ваксините да бъдат направени от традиционния начин
 • Социалните медии помогнаха на компаниите да намерят и ангажират доброволци за проучване и много от тях бяха готови да помогнат с изследванията на ваксината COVID-19
 • Тъй като COVID-19 е толкова заразен и широко разпространен не отне много време да се проследи дали ваксината работи при проучване на ваксинираните доброволци
 • Компаниите започнаха да произвеждат ваксини в началото на процеса дори преди разрешението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), така че някои доставки са били готови при получаване на разрешението

Мит: Ваксинирането срещу COVID-19 означава ли, че може да се спре носенето на маската и да се спре спазването на предпазни мерки срещу коронавируса?

Факт: Хората, които получават ваксина срещу COVID-19 все още трябва да прилагат предпазни мерки за предотвратяване на инфекции. Дръжте маската си поставена и продължете да спазвате дистанция на поне 2 метра от хора извън Вашето домакинство. Ваксините не спират коронавируса да попадне в тялото. Те само предпазват да развиете умерен до тежък COVID-19. Все още не е ясно дали хората ваксинирани срещу COVID-19 все още могат да носят и предават вируса дори когато самите те не се разболяват.

Мит: Ваксината срещу COVID-19 може да съдържа коронавируса причиняващ COVID-19.

Факт: С ваксината срещу COVID-19 не може и няма да получите COVID-19. Двете разрешени месинджър РНК (mRNA) ваксини инструктират клетките да възпроизвеждат протеин, който е част от коронавируса на SARS-CoV-2, който помага на тялото да разпознае и да се бори с вируса, ако той се появи. Ваксината срещу COVID-19 не съдържа вируса SARS-Co-2, така че не можете да получите заразяване с COVID-19 от ваксината. Протеинът, който помага на имунната система да разпознава и да се бори с вируса не причинява никаква инфекция.

Мит: Страничните ефекти на ваксината срещу COVID-19 са опасни.

Факт: Ваксината слещу COVID-19 може да има странични ефекти, но по-голямата част от тях е много краткосрочна, не е сериозна или опасна. Разработчиците на ваксини съобщават, че някои хора изпитват:

 • болка на мястото на инжектиране
 • болки в тялото
 • главоболие
 • треска продължаващи ден-два

Това са признаци, че ваксината работи за стимулиране на имунната система. Ако симптомите продължават повече от два дни трябва да се обадите на Вашия лекар.

Ако имате алергии, особено тежки, които изискват да носите Епинефрин автоинжектор EpiPen обсъдете поставянето на ваксината срещу COVID-19 с Вашия лекар, който може да оцени риска за Вас и да предостави повече информация за това дали и как можете да се ваксинирате безопасно.

Мит: Ваксината срещу COVID-19 влиза в клетките и променя ДНК.

Факт: Двете ваксини срещу COVID-19 са създадени, за да помогнат на имунната система на тялото да се бори с коронавируса. Месинджър РНК (mRNA) от две от първите видове ваксини срещу COVID-19 наистина влиза в клетките, но не и в ядрото на клетките където се намира ДНК. Месинджър РНК (mRNA) си върши работата, за да накара клетката да произвежда протеини, за да стимулира имунната система и след това бързо се разрушава без да влияе на ДНК.

Мит: Технологията за месинджър РНК (mRNA) използвана за получаване на ваксината срещу COVID-19 е чисто нова.

Факт: Месинджър РНК (mRNA) технологията стояща зад новите коронавирусни ваксини се разработва от почти две десетилетия. Производителите на ваксини са създали технологията, за да им помогне бързо да реагират на ново пандемично заболяване като COVID-19.

Мит: Ваксината срещу COVID-19 е разработена със спорни субстанции или съдържа такива.

Факт: Първите две ваксини срещу COVID-19 разрешени от Американската администрация по храните и лекарствата съдържат месинджър РНК (mRNA) и други нормални съставки за ваксина като мазнини (които предпазват месинджър РНК (mRNA), соли, както и малко количество захар. Тези ваксини срещу COVID-19 не са разработени с използване на фетална тъкан и не съдържат никакви материали като импланти, микрочипове или проследяващи устройства.

Мит: Сега когато имаме ваксина срещу COVID-19, можем да правим ваксини срещу обикновена настинка, ХИВ и други заболявания.

Факт: Хилядите вируси причиняващи разнообразни заболявания са много различни. Много се променят (мутират) всяка година което затруднява разработването на една ваксина, която да действа за дълъг период от време. Разработването на ваксини за някои болестотворни вируси е трудно. Например вирусът, който причинява ХИВ може да се скрие и да стане неоткриваем от човешката имунна система, което прави създаването на ваксина за него изключително трудно. Настинката може да бъде причинена от всеки един от стотиците различни вируси, така че ваксината само за един от тях не би била много ефективна.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се