Видове тестове при синдром на сухото око

137
Видове тестове при синдром на сухото око

Тестовете за сухо око се правят, за да се установи дали има синдром на сухото око. Синдромът на сухото око е когато няма достатъчно сълзи или сълзите са с лошо качество. Има няколко теста използвани за синдрома на сухото    око. Какви тестове да очаквате, как да се подготвите, какво се случва по време на тестовете и как се интерпретират резултатите?

Цел на тестовете

Очен лекар често ще тества за сухо око, ако имате оплаквания от свързани със сухото око симптоми. Тестовете за сухо око имат няколко цели:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Помагат на очния лекар да диагностицира какъв тип сухо око има пациентът, което ще насочи лечението
  • Тестовете потвърждават, че действително има сухо око, а не друг проблем свързан с очите
  • Тестовете могат да дадат конкретна информация за качеството или количеството на сълзите

Очните лекари обикновено се нуждаят от повече от един вид тест, за да разберат по - добре сухото око. Поради тази причина е обичайно да се подложите на повече от един тест за сухота в очите по време на преглед.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОФТАЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Рискове и противопоказания

Няма рискове или противопоказания свързани с тестовете за сухо око. Тези тестове могат да се правят на пациенти от всяка възраст или при някакво състояние и се понасят добре.

Преди тестовете

Преди тестовете за сухота в очите помислете за симптомите на сухота в очите. Това може да предостави на очния лекар полезна информация. Той ще използва Вашата информация заедно с резултатите от теста, за да диагностицира сухото око. Някои въпроси които трябва да си зададете, включват:   

  • Кога симптомите свързани със сухото око се влошават?
  • Има ли нещо което правя което успокоява симптомите на сухо око?
  • От колко време имам тези симптоми?
  • Какви лекарства да използвам?

Някои лекарства без рецепта и лекарства с рецепта могат да доведат до сухота в очите. Обмислете и всички добавки    които използвате. 

Продължителност

Тестовете за сухо око трябва да отнемат само няколко минути. Може да са част от по - общ очен преглед който може да отнеме около половин час. Или може да се наложи да се върнете друг ден за оценка на сухота в очите. Очният лекар трябва да може да сподели резултатите от теста докато сте в кабинета.

Място на провеждане

Тестовете за сухо око обикновено се провеждат в стая за очни прегледи. Стаята може да е малко затъмнена. Не е необходимо да носите специално облекло за тестове за сухо око. Ако носите контактни лещи или очила, ще трябва да ги свалите преди очен преглед или тестове за сухота в очите

Храни и напитки

Можете да ядете и пиете нормално преди тестовете за сухота в очите.

Какво да вземете

Носете всички документи изисквани от Вашия очен лекар в часа за преглед. Ако имате бележки относно Вашите симптоми на сухота в очите донесете и тях. 

Разберете предварително дали очният лекар ще разшири зениците по време на прегледа. Разширяването винаги ще бъде част от цялостен очен преглед който може да включва и тест за сухо око. Разширяването не е необходимо, ако вашето изследване за сухота в очите се извършва при друго посещение.

Очните лекари използват дилатиран очен преглед, за да проверят задната част на окото за заболявания като глаукома и дегенерация на макулата. Разширяването прави очите по - чувствителни към светлина за няколко часа. Обикновено ще имате нужда от някой който да ви закара до вкъщи след очен преглед с разширяване.

По време на теста

Обикновено не е необходима подготовка за тестовете за сухо око. Ако Ви предстои вид тест наречен тест на Ширмер, техник или очен лекар ще приложи даде капки, за да предотвратите сълзене и дразнене.

Изследване с лампа и оцветяване с багрило флуоресцеин. По време на очен преглед очният лекар ще прегледа очите с помощта на процепна лампа. Това е микроскоп с ярка светлина, който помага на лекаря да изследва в и около окото. Използвайки светлината от лампата очният лекар ще разгледа по  - отблизо роговицата или предната, куполообразна част на окото. Това е мястото където лекарят ще провери за признаци на сухо око, увреждане на роговицата или катаракта.

Светлината от прорезната лампа ще бъде ярка, но няма да причини увреждане на очите.

Очният лекар може да използва флуоресцентна лента или да постави капки от това жълто багрило, за да провери за увреждане на роговицата като същевременно проверява за признаци на сухо око. Флуоресцентната лента се намокря с физиологичен разтвор. След това лекарят докосва лентата до вътрешността на клепача или бялото на окото. Това не боли и при този метод няма болка или парене. Но понякога флуоресцентните капки се използват, ако е необходима обезболяваща капка за извършване на други тестове, като например за очно налягане, тъй като в тези капки има както оцветяващо вещество, така и анестезия. Те не са същите като капки за разширяване. Някои хора усещат леко парене когато тези капки влязат в окото.

Тест на Ширмeр

По време на тест на Ширмер очният лекар ще постави тънка хартиена лента в долните клепачи на всяко око. Те ще тестват и двете очи едновременно. За повечето тестове на Ширмер ще държите очите си затворени за пет минути. Затворете очите си внимателно, не силно, за да осигурите най - точните резултати.

Когато изтекат петте минути очният лекар ще премахне хартиените ленти, за да види колко влажни са станали. 

Тест за време  за разкъсване на сълзния филм

Наричан още TBUT тест, този тест измерва колко време продължават слоевете сълзи върху очите след като мигнете. С TBUT очният лекар ще постави багрило флуоресцеин в окото. След това ще бъдете инструктирани да мигате, за да може боята да покрие окото ви. Тогава ще гледате напред, без да мърдате очите си или да мигате. Лекарят ще измери колко дълго окото е покрито от боядисания слъзен филм.

Когато напуснете кабинета на очния лекар ще обсъдите насрочването на последващи прегледи. Проследяването няколко седмици или месеци по - късно може да помогне да се определи дали лечението което изпълнявате е помогнало за синдрома на сухото око. Очите могат да останат разширени за три до четири часа или повече.

След теста

Не търкайте очите си в продължение на 30 минути след теста на Ширмер.

За всеки тест попитайте очния лекар или персонала в клиниката кога можете да поставите отново контактните лещи, ако обикновено ги носите. 

Тестовете използвани за сухо око не трябва да предизвикват странични ефекти. Ако лекарят е използвал флуоресцентно багрило очите може да изглеждат леко жълти от петното. Това обаче трябва да изчезне бързо.

Тълкуване на резултатите

Очният лекар трябва да има резултатите от Вашите тестове за сухота в очите веднага щом тестовете приключат. Преглед с прорезна лампа може да разкрие драскотина, дразнене или сухота на роговицата (прозрачния купол, покриващ предната част на окото) както и други проблеми.

В зависимост от констатациите очният лекар ще назначи лечението като напр. капки за очи с рецепта или контролиране на околната среда за намаляване на сухотата. 

Резултатите от теста на Ширмер се измерват в милиметри. Измерване на 10 милиметра влага върху хартиените ленти след пет минути показва нормално производство на сълзи. Измерване на по-малко от 5 милиметра показва по - ниско производство на сълзи.

За теста TBUT време на прекъсване от по - малко от 10 секунди се счита за необичайно и може да показва сухота в очите.

Очният лекар ще обсъди всички възможни лечения. Тъй като синдромът на сухо око се лекува в продължение на няколко седмици или месеци очният лекар може да пожелае да повтори някои от тестовете. Тестовете могат да покажат дали сухото око се е подобрило.

Лекарят ще Ви уведоми колко често трябва да се повтарят тестовете. Може да зависи от това колко време обикновено отнема лечението като например предписани капки за очи за облекчаване на симптомите. 

Симптомите на сухото око могат да варират от леко дразнещи до изтощителни. Знаейки какъв тип сухо око имате ще Ви бъде по - лесно да  подобрите състоянието с прилагане на подходящите потенциални лечения. 

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се