Влияе ли западната диета на риска от хронична чревна инфекция

723
Влияе ли западната диета на риска от хронична чревна инфекция

Диетите с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри намаляват броя на бактериите в червата, което може да увеличи риска от възпалителни заболявания на червата, метаболитен синдром и рак. Едно предимство на здравата чревна микробиота е, че тя предпазва дебелото черво от колонизация от патогенни бактерии като Escherichia coli.

В ново проучване върху мишки изследователите установяват, че диетата в западен стил често води до по-трайни инфекции. Мишките с персистиращи инфекции също са по-склонни да имат инсулинова резистентност месеци след първоначалната инфекция.

Микроорганизмите, които живеят в червата на човек са известни като чревен микробиом и представляват широк спектър от полезни за организма микроорганизми. Повечето от микробите живеят в дебелото черво където се хранят с фибри, които са преминали неразградени през по-ранните части на храносмилателния тракт. Някои учени вярват, че диетата в западен стил която е с високо съдържание на мазнини и прости въглехидрати, но с ниско съдържание на фибри може да осигури недостатъчно количество фибри, за да поддържа разнообразните чревни микробиоми и с ограничени ползи за здравето. Например цитират доказателства, че високо обработените диети с ниско съдържание на фибри са свързани с повишено разпространение на възпалителни заболявания на червата, метаболитен синдром и рак.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Друга полза за здравето, която чревният микробиом осигурява е защитата на дебелото черво срещу колонизация от болестотворни бактерии като Salmonella и Clostridium difficile. Тези скрити защитни средства стават очевидни само след курс на антибиотици, които нарушавайки чревната микробиота могат да направят пациентите по-уязвими към инфекция с потенциално животозастрашаващи патогени.

Екип от изследователи от Държавния университет в Джорджия в Атланта предполага, че дебелото черво на хората, които се хранят по западен стил може да е по-склонно към колонизация с хранителни бактерии като патогенни щамове на Е. coli. Когато учените тествали своята хипотеза при мишки те били изненадани да открият, че диета в западен стил намалява първоначалната колонизация на дебелите черва на мишките от болестотворна бактерия. "Въпреки това мишките консумиращи диета в западен стил често развиват персистираща инфекция свързана с нискостепенно възпаление и инсулинова резистентност", казва д-р Андрю Гевиц, който е професор в университетския Институт за биомедицински науки и старши автор на изследването. Инсулиновата резистентност е ранен признак на диабет тип 2.

Модел на човешка инфекция при мишките

Учените са изследвали ефекта на диета в западен стил върху колонизацията на дебелото черво от бактерията Citrobacter rodentium при мишки. Проф. Гевирц казва, че изследователите често използват C. rodentium за моделиране на човешки чревни инфекции с Е. coli. Двата вида са сходни генетично и метаболитно и двата причиняват остро възпаление чрез много сходни механизми. Следователно ние спекулираме, че нашите открития предсказват как диетата ще повлияе на Е. coli при хората, но не сме запознати с каквито и да било констатации, които да се отнасят пряко до това.

реклама

В сравнение с обичайната лабораторна храна базирана на зърнени храни западната диета води до бързо намаляване на броя на бактериите в изпражненията на животните. Когато екипът предоставя фураж на животните с C. rodentium имало умерено намаляване на първоначалната колонизация на червата от бактерията и намаляване на острото възпаление при мишките на диета по западен стил. Тези резултати обаче не са статистически значими.

"И все пак най-поразителното следствие от консумацията в западен стил е честата неспособност на мишките да изчистят този патоген", пишат изследователите. Всички мишки, които са се хранили на зърнена основа са изчистили бактерията от червата си в рамките на 3 седмици след първоначалната инфекция, но 40% от мишките, които са яли по западен стил все още са имали инфекцията 8 седмици по-късно. Мишките от диетичната група базирана на зърнени култури също били напълно устойчиви на реинфекция с C. rodentium. За разлика от тях тези, които са се хранили по западен начин и първоначално са се възстановили от инфекцията са склонни да повтарят хронични инфекции с бактерията. Освен това учените откриват някои доказателства за инсулинова резистентност и нискостепенно възпаление при мишките на диета в западен стил развила хронична инфекция с C. rodentium. Въпреки това възпалението с ниска степен не е статистически значимо.

Сложността на изследването

Основното ограничение на изследването е, че то изследва колонизацията от патогени при мишки хранещи се с две различни диети, което може да не отразява това което се случва при хората. Изследването обаче демонстрира сложността на ефектите от диетата върху чревната микробиота и възможните въздействащи ефекти върху човешкото здраве.

Едно от най-големите предизвикателства пред които е изправено човечеството е неумолимото нарастване на устойчивостта към антибиотици в болестотворните бактерии. Според Дейвид Вайс, доктор по медицина, директор в Центъра за антибиотична резистентност Emory към Медицинския факултет на Университета Емори, Джорджия няма доказателства, че диета в западен стил насърчава антибиотичната резистентност при патогенни чревни бактерии. Въпреки това потенциалните ползи за здравето от по-задълбоченото разбиране на човешкия микробиом вероятно ще бъдат далеч по-широки. "След десет години, ако погледнем назад и кажем" кое беше най-голямото развитие в медицината? Ще бъде разбирането на микробиома и използването на микробиома за лечение на болести. Това е толкова сложно, но е и невероятно."

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се