Вторична хиперлипидемия - какво трябва да знаем

330
Вторична хиперлипидемия - какво трябва да знаем

Вторичната хиперлипидемия е необичайно повишаване на кръвните липиди (мазнини) включително холестерол и триглицериди. Не причинява забележими симптоми, но може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Известна още като придобита хиперлипидемия вторичната хиперлипидемия се развива в резултат на:

 • начина на живот
 • основните здравословни състояния
 • лекарства

Диагностицира се с липиден панел, кръвен тест който измерва мазнините в кръвта. Вторичната хиперлипидемия се управлява чрез промени в начина на живот и използване на лекарства за понижаване на холестерола.

Симптоми

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хиперлипидемията не причинява специфични симптоми, но може да има ефект върху тялото. Много от тези ефекти са свързани с натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове (атеросклероза) което може да доведе до:

 • високо кръвно налягане (хипертония)
 • сърдечен удар
 • инсулт
 • други свързани състояния

Ако има атеросклероза или хипертония може да изпитате задух и умора особено при усилие.

Напредналата хиперлипидемия може да причини:

 • Жълтеникави мастни възли под кожата наречени ксантоми особено около очите, коленете и лактите
 • Болка или усещане за пълнота в дясната горна част на корема причинени от увеличаване на черния дроб
 • Болка или пълнота в лявата горна част на корема свързани с уголемяване на далака.
 • Развитието на светъл пръстен около роговицата наречен arcus senilis.

Причини

Лекарите класифицират причините за вторична хиперлипидемия според:

 • диетата
 • нарушения на метаболизма
 • определени заболявания
 • лекарства

За разлика от първичната хиперлипидемия която е наследствено заболяване причините за вторичната хиперлипидемия обикновено могат да бъдат различни.

Диета

Включва консумацията на твърде много храна която повишава лошия холестерол с липопротеини с ниска плътност (LDL), а не добрия холестерол с липопротеини с висока плътност (HDL). Прекомерните количества наситени мазнини и трансмазнини от червено месо, преработени меса, търговски печени продукти и пържени храни могат да допринесат за вторична хиперлипидемия.

Рисковите фактори като тютюнопушене и тежка употреба на алкохол също могат да допринесат за развитието и тежестта на вторичната хиперлипидемия.

Метаболитни нарушения и заболявания

Метаболитното разстройство включва хормонални нарушения. Може да бъде придобито като метаболитен синдром и инсулинова резистентност или вродено например диабет.

И в двата случая хиперлипидемията която възниква в резултат на метаболитно разстройство се счита за вторична дори, ако причината за разстройството е генетична.

Няколко метаболитни нарушения са свързани с вторична хиперлипидемия:

 • Захарният диабет (включително диабет тип 1, диабет тип 2 и преддиабет) се свързва с необичайно повишаване на триглицеридите и холестерола на липопротеините с много ниска плътност (VLDL)
 • Бъбречните заболявания (включително бъбречна недостатъчност, цироза, хроничен хепатит С и нефротичен синдром) са свързани с високи триглицериди и VLDL
 • Хипотиреоидизмът (ниска функция на щитовидната жлеза) се свързва с високо ниво на LDL
 • Холестатичното чернодробно заболяване при което жлъчните пътища са увредени е свързано с висок LDL
 • Някои автоимунни заболявания като синдрома на Кушинг и лупус също са свързани с вторична хиперлипидемия. Понякога хранителни разстройства като анорексия нервоза могат да причинят необичайно повишаване на общия холестерол и LDL

реклама

Много нарушения могат да увеличат риска от вторична хиперлипидемия:

 • нарушения на ендокринната система (която регулира производството на хормони)
 • нарушения на метаболизма (преобразуването на калории в енергия)

Лекарства

Някои лекарства могат да:

 • увредят жлезите произвеждащи хормони
 • променят химията на кръвта
 • попречат на изчистването на липидите от тялото

Тялото използва холестерола за производството на хормони като естроген, тестостерон и кортизол. Лекарства които повишават нивата на хормоните като хормонална заместителна терапия за лечение на менопаузата могат да причинят натрупване на холестерол тъй като тялото вече не се нуждае от него, за да синтезира хормони.

Лекарства свързани с вторична хиперлипидемия:

 • Естрогенът има тенденция да повишава нивата на триглицеридите и HDL
 • Противозачатъчните хапчета могат да повишат нивата на холестерола и да увеличат риска от атеросклероза в зависимост от вида и дозата на прогестин/естроген
 • Бета - блокерите, клас лекарства които обикновено се предписват за лечение на високо кръвно налягане, глаукома и мигрена обикновено повишават триглицеридите като същевременно понижават HDL
 • Ретиноидите използвани за лечение на псориазис и някои видове рак на кожата могат да повишат нивата на LDL и триглицеридите
 • Диуретичните лекарства използвани за намаляване на натрупването на телесни течности обикновено причиняват повишаване на нивата на LDL и триглицеридите

Диагноза

Хиперлипидемията както първична така и вторична се диагностицира с липиден панел. Този кръвен тест измерва липидите в кръвта след гладуване за около 12 часа. Липидният панел се измерва в стойности от милиграми на децилитър (mg / dL).

В някои случаи лекарят може да заключи, че нивата на липидните на даден пациент трябва да са по - ниски от тези препоръчане като референтни стойности, ако имат множество рискови фактори за сърдечно заболяване. Отчитат се фамилна анамнеза, възраст, пол, тегло, текущо здраве, медицински състояния и фактори на начина на живот като тютюнопушенето.

Лечение

Тъй като вторична хиперлипидемия се придобива важен аспект на лечението е промяната в начина на живот. Лекарствата за понижаване на холестерола също са ключови.

Повечето от основните метаболитни причини като диабет и хипотиреоидизъм са хронични и не тлкова се лекуват колкото се контролират.

Други като хепатит С могат да бъдат излекувани въпреки, че увреждането на черния дроб може да доведе до повишени нива на липиди дори след лечение.

Индуцираната от лекарства хиперлипидемия често може да бъде елиминирана чрез спиране или намаляване на дозата на причинителя.

Неполучаването на адекватно лечение за вторична хиперлипидемия може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Промени в начина на живот

Първата стъпка в управлението на хиперлипидемията е промяна на факторите в начина на живот които допринасят за необичайно високите мазнини в кръвта. Лекарят може да препоръча:

Диета: Намалете приема на наситени мазнини до по - малко от 7% от общите дневни калории и общите мазнини до по - малко от 30%. Заменете наситените мазнини с по - здравословни полиненаситени или мононаситени мазнини. Увеличете приема на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини.

Загуба на тегло: Понастоящем загубата на тегло се препоръчва за хора със затлъстяване с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 и хора с наднормено тегло с ИТМ между 25 и 29,9 които имат поне два рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания като тютюнопушене, високо кръвно налягане, фамилна анамнеза или диабет.

Упражнения: Поне 30 минути упражнения с умерена интензивност трябва да се извършват три до четири пъти седмично.

Тютюнопушене: Отказът от този навик е може би единствената най - значима промяна в начина на живот която човек може да направи, за да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Помощите за спиране на тютюнопушенето като никотин - заместващи терапии могат значително да подобрят шансовете за отказване.

Алкохол: Американската сърдечна асоциация препоръчва ограничаване на приема на алкохол до не повече от две напитки на ден за мъже и едно питие на ден за жени.

Медикаменти

Има различни лекарства които лекарят може да препоръча, ако нивата на холестерол и триглицериди не се контролират от промени в начина на живот.

Статиновите лекарства са клас лекарства които понижават нивата на LDL чрез намаляване на количеството холестерол произвеждан от черния дроб.

Секвестрантите на жлъчни киселини се използват за изчистване на жлъчката от тялото и по този начин принуждават черния дроб да произвежда повече жлъчка и по - малко холестерол.

Фибратите се използват предимно за намаляване на нивата на триглицеридите и повишаване на нивата на HDL.

Ниацинът (никотинова киселина) е форма на витамин В която може да помогне за намаляване на LDL и повишаване на HDL, въпреки, че не е доказано, че е по-ефективен при това, ако се комбинира със статини.

По - нов клас лекарства за понижаване на холестерола наречени PCSK9 инхибитори се използват за лечение на първична хиперлипидемия, включително фамилна хиперхолестеролемия, както и вторична хиперлипидемия

Въпреки, че вторичната хиперлипидемия се придобива не трябва да предполагате, че вие ​​сте виновни за Вашето състояние. Някои от причините са извън вашия контрол и някои фактори на начина на живот може да не са причинили повишение на липидите.

Поддържайте връзка с Вашия лекар и бъдете информирани, за да намерите най - добрите начини за лечение на Вашето състояние. Ако при Вас хиперлипидемията е особено устойчива на лечение може да се нуждаете от насочване към липидолог.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се