Възможно ли е настъпването на лятото да забави разпространението на Коронавирус COVID-19?

1865
Възможно ли е настъпването на лятото да забави разпространението на Коронавирус COVID-19?

Голям въпрос за пандемията на коронавирус COVID-19 която в момента обикаля Земята е как ще реагира когато времето се затопли. Появяват се доказателства, че по-високите температури и по-високата влажност наистина могат да повлияят на разпространението на COVID-19.

Президентът Доналд Тръмп на среща на губернаторите миналия месец е заявил: Вирусът ще изчезне през април когато настъпят жегите". Това твърде уверено твърдение предизвика критики от вирусолози. Повечето респираторни заболявания като грип, риновирусните и коронавирусните щамове, които причиняват често срещаните наистинки се разпространяват по-бързо в студените, сухи условия на зимните месеци. Но е невъзможно да се каже със сигурност как Covid-19 ще се държи в края на пролетта и през лятото по очевидна причина - щамът не съществуваше около ноември миналата година.

В същото време започват да се появяват доказателства, че температурата и влажността наистина променят способността на вируса да заразява голям брой. Това би трябвало да даде надежда на лекарите за известно време за отдих и възможност за планиране при новите епидемии след като зимата отново настъпи. Не можем да симулираме летни условия в страни, които в момента са в условия на зима, но погледнете какво се случва на места, по-близо до екватора, където климатът е по-мек.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Има известни доказателства по този въпрос. Иран, който представлява около 90% от случаите на коронавирус в Близкия изток е уникален в региона, защото предимно страната е разположена на плато, където зимните условия приличат на тези на по-северните страни. В същото време в някои страни от Югоизточна Азия, които имат бизнес и туристически връзки с Китай са наблюдавани изненадващо малко случаи дори ако приемете, че в техните по-слабо развити системи за обществено здраве липсват инфекции. В Тайланд, Индонезия и Филипините са наблюдавани по-малко случаи от Естония, Словения или Исландия, въпреки брой население над 100 пъти по-голямо.

Изследване описва случаи в зависимост от климатичните условия, за да се предположи, че наистина има значителна връзка между огнищата и условията. В екстремни студени и много горещи и влажни условия вирусът до голяма степен липсва" заявяват изследователи от Испания, Португалия и Финландия. Което означава, че за хората в тропически и полярен климат вероятно няма да има локално предаване на случаи.

В засушените райони ще се наблюдава по-голям процент на инфекции, но най-засегнатите райони ще бъдат страните с умерен климат и районите с голяма надморска височина по-близо до екватора.В периода между юни и септември трябва да се наблюдава забавяне на честотата на инфекциите в голяма част от Европа и Северна Америка. Въпреки, че в районите по-близки до полюсите като Скандинавия, Русия и Канада може да се наблюдават условия за поддържане на местните инфекции, поради това, че климатът се затопля значително.

Друго проучване на четири изследователи базирани в Пекин стига до подобно заключение след анализиране на процента на зараза в 100 китайски града. Този процент, известен като R0 е ключов фактор за склонността към разпространение на инфекцията. За COVID-19 понастоящем се изчислява на около 2,2, но придвижването му под 1 трябва да е достатъчно, за да превърне настоящата епидемия извън контрол в огнище, което изчезва от само себе си.

Резултатите не трябва да са твърде изненадващи. Механизмът който кара грипа и настинките да се разпространяват по-бързо през зимата изглежда е свързан с начина по който:

  • частиците на вируса могат да останат активни на повърхности като бутоните на асансьора и дръжките на вратите по-дълго при меко време
  • хората показват по-голяма податливост към инфекции в гърлото когато дишат студен и сух въздух
  • склонност да се събираме на топло през студените дни, при което болестите се разпространяват лесно през зимното време

реклама

И все пак би било забележително, ако Covid-19 наистина се държи по начин, различен от всеки друг коронавирус или респираторен вирус. Не започвайте да планирате летни почивки очаквайки това заболяване да изчезне със слънцето. От една страна, проучванията все още са само компютърни модели. Намалената степен на инфекция само ще забави, вместо да спре разпространението на тази пандемия.

https://www.bloomberg.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се