Аклиматизация! Какво се случва в нашия организъм, когато рязко се променят условията в които живеем?

4257
Аклиматизация! Какво се случва в нашия организъм, когато рязко се променят условията в които живеем?

Благодарение на развития транспорт, с който разполагаме в съвременния свят, пътуванията до най - различни райони на света стана много по - лесно за голяма част от населението. Много хора пътуват до отдалечени дестинации, някои от тях за удоволствие, други поради професионалните си задължения. Покрай всички важни въпроси, които трябва да бъдат решени преди едно такова пътуване, вероятно на по - заден план остава този за климата на мястото, към което сме се запътили и по - точно колко точно се различава той от този, с който сме свикнали.

Човек се приспособява към климата на района, който обитава и когато се наложи рязко да смени условията, в които живее, в организма му настъпват различни промени, имащи за цел да го приспособят към новите условия на живот. Настъпването на тези промени обаче е свързано с известен дискомфорт.

Какво означава аклиматизация?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Аклиматизацията е процес на приспособяване на организма към нови климатични условия. Тя се изразява с напрежение на редица функции, основно на сърдечносъдовата, нервната система и обменните процеси и протича за различен период от време според индивидуалните особености на организма. Устойчива адаптация към нови климатични условия настъпва след не по - малко от 7 - 14 дни, което трябва да се има предвид при кратковременно пребиваване в различни климатични пояси.

Как протича аклиматизацията в различните климатични пояси?

В случай, че сте се запътили към Египет, Парагвай, Чили, Обединените арабски емирства или други страни, намиращи се в тропическия или субтропическия пояс е добре да сте наясно с промените, които ще настъпят във вашия организъм.

Основна характеристика на климата в тропическия и субтропическия пояс са високите средногодишни и максимални температури на въздуха. Терморегулаторните механизми на организма са под високо напрежение, основната обмяна на веществата е намалена, понижена е функцията на щитовидната жлеза, кръвното налягане е ниско, а пулса - висок. Средната кожна температура достига до 39 градуса. Организма губи много течности чрез обилното потене. Последното е и причината за честите кожни инфекции. Намалена е киселинността в стомаха и често се развиват хронични гастрити. Разбира се да не забравяме и множеството инфекциозни причинители и паразити в тропическите страни.

Ако планирате пътуване до Финландия, Исландия, Норвегия, Русия или пък до някоя част на Антарктида се подгответе за противоположният тип екстремални условия. Ниските температури, ниското атмосферно налягане и силните ветрове са предпоставка за измръзване на части от тялото, а и на белия дроб, при вдишването на екстремно студен въздух. Средната температура на повърхността на кожата е понижена до 29 - 30 градуса. Ускорена е основната обмяна на веществата с 15 - 30 % и мастния метаболизъм. Повишени са нивата на триглицеридите и общия холестерол в кръвта, поради увеличения прием на мазнини, докато нивата на някои витамини - витамин С, В1, В2 и други намаляват. Кръвното налягане е повишено, а дишането затруднено. Поради суровите условия и патогенните микроорганизми са значително по - малко, но пък за сметка на това имунната система е отслабена и инфекциите протичат по - продължително и по - тежко.

Как можем да улесним адаптацията към новите условия?

За облекчаване и ускоряване на процеса на аклиматизацията допринасят рационалният режим на труд и отдих, оптималната физическа активност с избягване на натоварванията, пълноценното хранене и приема на адекватно количество течности, предварителното закаляване и подходящото облекло.

За да улесните аклиматизацията си в тропическия и субтропическия пояс е добре да консумирате нискокалорийна храна, плодове, зеленчуци, сокове, чайове и адекватно количество течности. Облеклото би следвало да бъде леко, проветриво, от тънки памучни материи. Добра идея би било и да ограничите времето прекарано навън между 7 - 13 и 18 - 21 часа.

В случай, че се налага да се адаптирате към ниските температури, е желателно диетата ви да бъде високоенергийна, с повече мазнини, витамини, но също и плодове и зеленчуци. Препоръчва се и допълнителен прием на витамин С. Изискванията към облеклото е да бъде ветрозащитно, за предпочитане кожено, подплатено с вълна и пух. Не забравяйте също така че спорта, физическата активност и закаляването също ускоряват процеса на аклиматизацията.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Витамин В12, за 16.60 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Изследване на Витамин В12, за 16.60 лв., от МДЛ "Мед-Диа"

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

129 закупени
-28%
23,00 лв.
16,60 лв.
Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Пакет изследвания "Милаб Стандарт", за 26.90 лв., от СМДЛ "Милаб"

Важи за: Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Пазарджик

74 закупени
-16%
31,90 лв.
26,90 лв.
Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Витамин Д от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

3907 закупени
-27%
32,00 лв.
23,50 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се