Пътуванията до екзотични страни! Какви опасности може да крият за здравето ни и как да се предпазим от тях?

2746
Пътуванията до екзотични страни! Какви опасности може да крият за здравето ни и как да се предпазим от тях?

В днешно време благодарение на развитието на транспорта, особено водният и въздушният, пътуванията до така наречените екзотични страни стават все по - чести. Хората започват да навлизат в райони, които до преди няколко години са били напълно недостъпни за тях, например тропическите. Въпреки че тези райони са изключително привлекателни и примамливи за туристите, те крият и редица опасности.

Много от посещаваните от туристите райони - Доминикана, Бразилия, Филипините, Мадагаскар и други африкански и южноамерикански държави, които се намират в тропическия пояс са ендемични райони за някои опасни инфекциозни заболявания. Поради тази причина е необходимо преди да предприемем пътуване към някои от тези страни, да сме адекватно информирани за профилактичните мерки, а в някои и случаи и за задължителните имунизации, които трябва да направим преди да потеглим към желаната дестинация.

Ето и някои от заболяванията, разпространени в тропическите страни:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Жълта треска

Жълтата треска е едно остро инфекциозно вирусно заболяване, чийто причинител се пренася от определени видове комари, обитаващи голяма част от страните в тропическия пояс. Заболяването протича тежко с висока температура, гадене, повръщане, кръвоизливи и чернодробно увреждане в по - тежките форми. Особено тежко протича при индивиди, които не са пребивавали в дадения район, тъй като тяхната имунна система никога не се е срещала с вируса.

За щастие има разработена ефективна ваксина срещу жълтата треска. В някои страни няма да бъдете допуснати, ако на границата не представите сертификат, че сте ваксинирани - Бразилия, Аржентина, Сиера Леоне, Венецуела, Мали и много други.

Хепатит А и Б

Хепатит А и Б са вирусни инфекции, които основно поразяват черния дроб. Хепатит А, неслучайно се нарича още болест на мръсните ръце, тъй като основен механизъм за предаване на тази инфекция е чрез приема на замърсени вода и храна. Хепатит Б в много случаи може да даде късни усложнения като чернодробна цироза и рак. Той се предава предимно по полов и по кръвен път.

В някои от посещаваните от туристите страни в Азия, Африка и Южна Америка, хепатит А и Б са широко разпространени, поради лошите социално - битови условия. В България от 1992 година насам е задължителна имунизацията срещу хепатит Б, но към 20 годишна възраст, антителата, които осигурява тази имунизация са вече изчерпани. В случай, че обмисляте пътуване в страните от югоизточна Азия, Южна Америка или северна Африка, имайте предвид, че е препоръчително да се имунизирате срещу А и Б хепатит.

Коремен тиф

Ако смятате, че тази особено опасна инфекция вече не се среща - лъжете се! Коремният тиф все още съществува в някои от развиващите се страни с влошени социално - битови условия. Тази инфекция се среща не само в тропическите страни, но и в някои части на Русия. Предвид тежко протичащата инфекция е препоръчително да се ваксинирате в случай, че сте планирали пътуване до тези райони.

Малария

Маларията представлява паразитоза, чийто причинител - маларийният плазмодий се разпространява чрез определен вид комари, които пребивават в някои африкански, азиатски страни и в Латинска Америка. Заболяването протича с фебрилни пристъпи, които в много случаи протичат тежко, а понякога при нелекуваните случаи могат да завършат фатално.

Египет, Мали, Мароко, Уганда, Танзания, Непал, Сингапур - това са само малка част от списъка на страните с риск за заразяване от малария. Ако ви предстои пътуване в тези страни, обезателно вземете мерки за предпазване от комарите - мрежи и репеленти и се консултирайте с вашия лекар или специалист - паразитолог относно препаратите за профилактика и лична лечебна доза, които трябва да си набавите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Изследване на Витамин B12, от Лаборатории Кандиларов!

Изследване на Витамин B12, от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Разлог

2444 закупени
-38%
28,00 лв.
17,50 лв.
Пакет изследвания за Лаймска болест Borrelia  IgG и Borrelia IgM от Лаборатории Кандиларов!

Пакет изследвания за Лаймска болест Borrelia IgG и Borrelia IgM от Лаборатории Кандиларов!

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

335 закупени
-27%
42,00 лв.
30,80 лв.
Изследване за  хепатит А, от МДЛ "Мед-Диа", за 10.20 лв

Изследване за хепатит А, от МДЛ "Мед-Диа", за 10.20 лв

Важи за: София, Сандански, Пазарджик

5 закупени
-40%
17,00 лв.
10,20 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се