Фелиноза – болестта на котешкото одраскване! Научете всичко за нея!

14892
Фелиноза – болестта на котешкото одраскване! Научете всичко за нея!

Фелинозата или болестта на котешкото одраскване е инфекциозно заболяване, което е много широко разпространено по целия свят и има много благоприятно протичане. Боледуват често деца, поради игрите с котки и кучета. От фелиноза може също да боледуват и възрастни хора, по-често такива, които се занимават с отглеждането на животните. Заболяването се предава чрез одраскване от котка.

Кой е причинителят на фелинозата? Кой е основния резервоар на инфекцията?

Грам-негативната бактерия Bartonella henselae е причинителят на болестта на котешкото одраскване. Преносител са котешките бълхи, а резервоар са котките и много рядко кучетата. Фелинозата е най-често срещаната бартонелоза (заболявания, причинявани от този вид бактерии).

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Заболяването е разпространено по целия свят. Особено често от него боледуват малките котета, но при тях инфекцията протича безсимптомно и няма как да се разбере, че я носят. Заразяването става не само чрез одраскване, но също и чрез ухапване или олигавяне от заразени котета.

Какви са типичните симптоми на болестта на котешкото одраскване?

При фелинозата се получава увеличаване на лимфните възли и възпалението им в близост до котешкото одраскване. Това се нарича регионален лимфнодулит. Между 3 и 5 дни след одраскването на мястото се образува леко зачервено надигане (папула), което след това се превръща в мехурче или язва, а след това се получава коричка (круста). Кожните промени на мястото на одраскването се наричат първичен афект. Кожните промени се задържат между 7 и 20 дена. 2 седмици след одраскването започва подуването и възпалението на лимфните възли в близост до него. Одраскването е най-често по ръцете или лицето. Следователно най-често се подуват лимфните възли на шията, около паротидната жлеза или подмишничните. Обикновено се засяга 1 лимфен възел, а не цели пакети. Лимфният възел е мек, слабо болезнен. С напредването на заболяването увеличава значително размерите си и може да достигне до 10 см. Увеличаването на лимфния възел се дължи на характерното грануломатозно възпаление (образуват се грануломи), което причинява тази бактерия. След 3-4 седмици вече лимфният възел достига максимални размери и започва обратно развитие. Общо заболяването може да протече няколко месеца.

Понякога входната врата на заболяването може да бъде конюнктивата. Тогава вместо кожни промени се наблюдава конюнктивит.

Кои са най-честите усложнения на фелинозата?

реклама

Заболяването има благоприятно протичане. Основното усложнение е нагнояването на увеличения лимфен възел (образуване на абсцес).

Как се поставя диагнозата "болест на котешкото одраскване" ?

Диагнозата се поставя по характерната клинична картина, чрез серологични и микробиологични изследвания.

Какво е лечението на фелинозата?

Обикновено заболяването е самоограничаващо се. Повечето хора оздравяват спонтанно. При усложнения или по-агресивно протичане се включват антибиотици.

След преболедуване остава ли траен имунитет?

Не. След преболедуване в организма се образуват антитела, но те циркулират в кръвообращението за кратък период. След като мине време може заболяването да се повтори.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се