Защо токсоплазмозата е опасна за бременността? Как да разпознаем заболяването?

20248
Защо токсоплазмозата е опасна за бременността? Как да разпознаем заболяването?

Какво представлява токсоплазмозата и от какво се причинява?

Токсоплазмозата е паразитно заболяване, което се причинява от едноклетъчен микроорганизъм, наречен Toxoplasma gondii. Паразитозата е много широко разпространена инфекция повсеместно, като има страни, в които 50-70% от населението се е срещало с паразита. Голям процент от хората са изградили антитела срещу него.
Заразяването с паразита може да стане по няколко начина: чрез фекално-орален път, вертикален път (от майка на плод) и чрез контактен. Най-често заразата идва от котки, както домашни, така и улични. Също така заразяването може да стане след консумация на недобре термично обработено месо или недобре измити плодове и зеленчуци, които са били замърсени.

Как протича заболяването и какви са характерните симптоми?

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Токсоплазмозата протича при много голям процент от хората безсимптомно. Имунната система на здравите хора не позволява разгръщане на типична клинична картина. Може да се появят грипоподобни симптоми, слабост, температура, отпадналост, болки в ставите и мускулите. Заболяването отминава без да оставя последствия върху организма. Имунната система образува антитела след срещата си с паразита.

За кого е опасна инфекцията? Защо токсоплазмозата застрашава развитието на плода?

Токсоплазмозата не е опасна инфекция, дори както вече споменахме много голям процент от хората са се срещали с паразита и са придобили имунитет срещу него. Инфекцията с Toxoplasma gondii е опасна единствено за бременни жени, които преди това не са се срещали с паразита и не са образували антитела срещу него, които да ги пазят. При бременни жени, които се заразят с инфекцията в ранните етапи на бременността, последствията за плода са много сериозни. Инфекцията преминава плацентарната бариера и уврежда централната нервна система на бебето. Засягат се също така зрението и слуха. Развива се вродена токсоплазмоза. При заразяване в първите седмици от бременността се развива менингоенцефалит (сериозно възпаление на мозъка и мозъчните обвивки - менинги), микроцефалия (малка глава), катаракта. При по-късно заразяване на майката клиничната картина е драматична и протича със много тежко увредено общо състояние, септични прояви, менингит и летален изход.

Как да разберем, че сме заразени и как се поставя диагнозата?

Изследванията за токсоплазмоза не са рутинни, но могат да бъдат направени по желание на пациента. Ако преди бременност жената е с висок титър на антитела, то опасност за протичането на бременността - няма. Диагнозата се поставя от специалист като насочено се провеждат лабораторни изследвания.
Както вече споменахме, симптоматиката при възрастни е от оскъдна до липсваща, така че единственият сигурен начин за доказване на инфекция е чрез изследвания.

Как да се предпазим?

Обикновено хората, които имат домашни котки, са с много висок шанс да са се срещали с паразита и да имат изграден имунитет срещу него. Предпазването става чрез спазване на добра хигиена, старателно измиване на плодове и зеленчуци, консумация на добре термично обработено месо. Препоръчителен е ограничен контакт с котки на бременни жени или такива плануващи бременност.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се