Стъпка напред в лечението на СПИН! Първият човек в света, излекуван от ХИВ, е вече факт!

9866
Стъпка напред в лечението на СПИН! Първият човек в света, излекуван от ХИВ, е вече факт!

Лондончанин може да стане първият мъж излекуван от ХИВ в света по време на научно изследване. Лабораторните тестове показват, че кръвта на 44-годишния мъж е изчистена от вируса.

Социалният работник е един от 50-те ХИВ-позитивни души, върху които е приложено ново лечение на болестта. Лечението е предложено от учените от 5 различни британски университета.

Ако резултатите на мъжа отново покажат, че вирусът е елиминиран, то той ще се превърне в първия човек, излекуван от СПИН в света, съобщава "Times". В момента около 100 000 души във Великобритания са заболели от СПИН, а по света повече от 36 млн. живеят с тежката диагноза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Взех участие в опитите за новото лечение на ХИВ, за да помогна както на себе си , така и на другите като мен. Ще бъде наистина огромно постижение, ако след толкова много години най-накрая се открие лек срещу тази коварна болест. Фактът, че съм част от всичко това, е невероятен!", споделя 44-годишният мъж. "Би било прекрасно, ако резултатите ми отново са отрицателни. Последните лабораторни изследвания показаха, че тялото ми е изчистено от вируса. "

реклама

Учени от университети в Оксфорд, Кеймбридж и Лондон (Imperial College, University College и King’s College) работели по проекта за разработване на новото лечение.

На повечето пациенти им се предписва антиретровирусна терапия, която предотвратява разпространението на вируса в другите клетки, но не лекува вече инфектираните такива. Новото лечение представлява лекарство, което подпомага тялото да разпознае инфектираните клетки, както и да събуди латентните Т-хелперни клетки.

"Това е най-сериозният опит, който е провеждан с цел да бъде открито лечение срещу СПИН.", споделя Марк Самюел, директор на Националния институт за медицински изследвания, съобщава "Times".
"Не сме проучили в детайли механизма и успеваемостта на новото лечение, но до тук можем да кажем, че резултатите са забележителни."

Единственият човек, излекуван от СПИН до сега е Тимъти Браун, на когото е била направена трансплантация на стволови клетки от пациент с имунитет срещу ХИВ.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се