Възпаление на тестиса и придатъка на тестиса! Какви са причините и до какви усложнения може да доведе?

14378
Възпаление на тестиса и придатъка на тестиса! Какви са причините и до какви усложнения може да доведе?

Тестисите представляват мъжките полови жлези, в които се извършва сперматогенезата (образуването и узряването на сперматозоидите) и се прозивежда мъжкия полов хормон - тестостерон. Те са чифтен орган и са раположени извън коремната кухина, в кожна торбичка, наречена скротум. В горния край и задната част на тестиса се разполага неговият придатък - надсемнника, който се състои от нагънати каналчета, в които съзряват сперматозоидите.

Възпаление на тестиса и надсеменника

Орхитът и епидидимитът представляват възпаление, съответно на тестиса и на придатъка на тестиса (епидидим). Рядко тези процеси протичат отделно един от друг, в повечето случаи са съчетани - орхиепидидимит. В зависимост от причинителите, орхиепидидимита се разделя на специфичен, когато е причинен от туберкулозния бактерий, вируса на заушката, хламидия, причинителите на гонорея и сифилис, и неспецифичен, когато е предизвикан от стафилококи, стрептококи, ешерихия коли и други.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Орхитът е по - характерен за полово зрялата възраст, с причинители Найсерия гонорее, хламидия трахоматис и други полово - предавани микроорганизми, докато изолирания епидидимит се среща по - често в детската възраст, като обикновено се причинява от вируси, най - често вируса на паротита. И двата процеса могат да протекат остро, подостро или хронично.

Какви са симптомите?

Остро развилият се орхиепидидимит протича със силна болка в скротума, която може да се разпространява към слабинната област, хълбока и пояса, температура, мускулни болки и увредено общо състояние. Тъй като възпалителният процес предизвиква оток в тестиса и надсемнника и обхваща обвивките на тестиса и кожата над тях, скротумът изглежда зачервен, с опъната лъскава кожа, оточен и с увеличени размери. Когато е засегнат само надсемнника - епидидимит, се опипва оплътнение в горно - задната част на скротума, а когато е засегнат и тестиса, целият скротум е с повишена плътност.

Когато възпалението протича подостро или хронично, симптомие са значително по - слабо изразени, при подострия температурата е по - ниска, а при хроничния липсва, болката е по-слаба, липсва зачервяване и оток.

Какво е лечението?

В зависимост от вида на причинителя, лечението на орхиепидидимита е различно. Когато от посявката се изолира бактериален причинител, се провежда антибиотичен курс в зависимост от вида на изолираната бактерия. При вирусните процеси се използват симптоматични средства - нестероидни противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти. Важно е тестисите да се поддържат на високо, това може да се постигне с носенето на пристягащо бельо. Охлаждащите компреси имат много добър ефект през първите дни от възпалнието. В случай, че процесът хронифицира високата температура има по - добър ефект.

Какви усложнения могат да настъпят?

Ако острият възпалителен процес не се лекува, могат да настъпят различни усложнения на орхиепидидимита. Едно от тях е абсцедирането - формиране на кухина съдържаща гной и образуване на фистули - формира се канал, който свързва гнойната кухина с кожата. Това усложнение е стравнително радко срещано, но когато се развие, обикновено е реултат на специфичен процес, например туберкулозен.

Подострият и хроничен орхиепидидимит протичат вяло, болката е слаба, липсва температура и промяна в общото състояние. Поради тази причина те остават незабелязани и съответно нелекувани. Това може да доведе до атрофия на тестиса или увреда на сперматогенезата и съответно може да бъде една от причините за безплодие при мъжа.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се