Крипторхизъм (задържане на тестисите в коремната кухина) – причини, симптоми и лечение!

21675
Крипторхизъм (задържане на тестисите в коремната кухина) – причини, симптоми и лечение!

Крипторхизмът представлява една от най-честите аномалии в положението на тестисите. Нормално мъжките полови жлези (тестисите) по време на ембрионалното развитие се намират в коремната кухина. Там те се развиват като с напредването на ембрионалния период те се спускат надолу по ингвиналния (слабинния) канал. До момента на раждането те вече би трябвало да са се спуснали в скротума (торбичките, в които са поместени тестисите). По време на този процес е възможно тестисите да се задържат в коремната кухина или на някое ниво в ингвиналния канал. Тази аномалия се нарича крипторхизъм или ретенция (задръжка) на тестисите. При около половината от случаите тестисите сами слизат в скротума след раждането до 6 месечна възраст. Виж Галерия!

Ако тестисите са напуснали вече ингвиналния канал, но са се отклонили по пътя си към скротума, тогава се говори за ектопия на тестиса. Ектопията на тестиса може да бъде в ингвиналния канал, във феморалния канал, в перинеума или в противоположната страна на скортума.

Крипторхизмът е сравнително често срещана аномалия на мъжките полови органи. При около 4% от новородените момчета се наблюдава това състояние.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са причините за задържане на тестисите в коремната кухина или в ингвиналния канал?

Крипторхизъм най-често се среща при недоносени деца. Около 30% от недоносените момчетата страдат от това заболяване. Рискът сред общата популация е между 2% и 5%. Когато причината за крипторхизъм е недоносеност, тогава най-често задръжката е едностранна. Другата причина за крипторхизъм е хормоналният дисбаланс. Тогава задръжката на тестисите често е двустранна.

Значение за всички аномалии и заболявания на новородените има начинът на живот на майката и нейните навици - тютюнопушене, алкохол, начин на хранене и на живот.

Анатомофизиологичните причини за крипторхизма са наличието на тъканни гънки, които пречат на тестиса да премине през нормалния си път, наличието на аномалии или хормонални дисбаланси.

Защо нормалното положение на тестисите е извън коремната кухина?

Причината е в сперматогенезата (образуването на сперматозоиди). За нормалното протичане на сперматогенезата е нужна 2-3 градуса по-ниска температура от телесната. В противен случаи не може да се образуват сперматозоиди.

Каква е клиничната картина на крипторхизма?

Симптомите са много оскъдни. Обективно още при раждането се вижда, че бебето няма тестис в скроталната торбичка или липсват и двата. Ако тестисът е задържан в коремната кухина, липсват всякакви други симптоми. Ако той се намира в слабинния канал, то тестисът може да се опипа като овална леко болезнена формация. При натиска се получава характерната болезненост, която дава нормално жлезата.

Какво означава "асансьорен тестис"?

реклама

Това състояние трябва да се различава от крипторхизма. При асансьорния тестис нормално жлезата е слязла в скротума, но при студ, стрес или други напрегнати ситуации тестисът се повдига нагоре и изглежда все едно го няма в скроталната торбичка. Кремастерният мускул е отговорен за повдигането на тестиса. При момчетата с асансьорен тестис има по-силно изразен кремастерен рефлекс и този мускул се съкращава по-силно. Това е причината за по-високото повдигане на тестиса от нормалното при останалите момчета.

Защо е нужно навременно лечение на крипторхизма?

Задържаният тестис не може да остане в коремната кухина поради две много сериозни причини.

1. Висок риск от инфертилитет. Задържаният тестис е поставен в среда, която е с температура с 2-3 градуса по-висока от необходимото. Това означава, че в задържания тестис не може да протича нормално образуване на сперматозоиди. Ако прекалено дълго време тестисът остане в коремната кухина на по-висока температура, то шансът този тестис никога да не започне да образува сперматозоиди е много голям. Колкото по-дълго остане тестисът задържан. Толкова е по-голям шансът от необратими промени в половата жлеза и тя да не може да функционира по предназначение.

2. Висок риск от туморни образувания. Доказано е, че в задържаните тестиси много по-често се образуват тумори заради множество трансформации, които протичат поради нехарактерните условия на средата, в които е поставен тестисът.

Какво е лечението на крипторхизма и до колко годишна възраст трябва да се осъществи?

Лечението е консервативно чрез хормонални препарати и оперативно. Според някои автори лечението трябва да се осъществи до 6-тия месец, а според други до 2-рата година. Със сигурност колкото по-рано се извърши толкова по-добре. Но не бива да се забравя, че при 50% от момчетата с крипторхизъм, тестисите сами слизат в скроталната торбичка до 6 месечна възраст и лечение не се налага. Хормоналното лечение дава добър резултат, ако тестисите са сравнително по-близко разположени до скротума и ако крипторхизмът е двустранен. Оперативното лечение представлява смъкване на тестиса в скротума и фиксирането му за нормалното анатомично място. Нарича се орхидопексия.

Прогнозата на заболяването е добра, но след лечение задължително се изисква наблюдение от специалист и редовни контролни прегледи.

Позиция на тестиса - норма и патология (крипторхизъм)


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се