Wi-Fi - има ли вреда за здравето

357
Wi-Fi - има ли вреда за здравето

Wi-Fi е безжична технология. Използва се за свързване на лаптопи, смартфони и други електронни устройства към интернет. Всъщност вероятно четете тази статия на устройство което в момента е свързано с Wi-Fi.

Wi-Fi изпраща данни чрез електромагнитно излъчване, вид енергия. Радиацията създава области наречени електромагнитни полета (ЕМП). Има опасения, че радиацията от Wi-Fi причинява здравословни проблеми като рак.

Какво казва науката за Wi-Fi и рака

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В момента няма категоричен отговор на този въпрос. Това е така, защото няма солидни доказателства които да предполагат, че Wi-Fi или EМП като цяло директно причиняват рак.

През 2011 г. Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) заявява, че ЕМП са "вероятно канцерогенни за хората". Етикетът е създаден от 30 учени които оценяват проучвания върху ЕМП и рак.

Проучванията включващи ЕМП и рак са противоречиви. Например според преглед на изследване от 2017 г., ЕМП от безжични устройства увеличават риска от глиома, вид мозъчен тумор. Но проучване от 2018 г. посочва, че няма ясна връзка между ЕМП и мозъчни тумори.

Проучвания върху животни

Освен това повечето проучвания които изследват връзката между Wi-Fi и рака включват животни. Тези резултати също са отчетени като неубедителни. Известно е, че оксидативният стрес допринася за развитието на рак. В проучване върху животни от 2015 г. дългосрочното излагане на Wi-Fi индуцира оксидативен стрес в матките на плъхове.

Освен това проучване върху животни от 2018 г. също установява, че Wi-Fi намалява активността на антиоксидантните ензими които се борят с оксидативния стрес.

Механизмите зад тези ефекти са неясни. Освен това тези открития не потвърждават изрично, че Wi-Fi причинява рак при хората. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали радиацията от Wi-Fi може да доведе до рак.

Wi-Fi има ли други рискове за здравето?

Не е известно дали Wi-Fi представлява опасност от други рискове за здравето. Отново повечето от съществуващите проучвания включват животни и резултатите са неубедителни.

Какво казва науката досега?

реклама

Безплодие

Според проучване върху животни от 2014 г. дългосрочното излагане на Wi-Fi радиация намалява репродуктивната функция на мъжките плъхове. Проучване върху животни от 2016 г. установява, че радиацията излъчвана от Wi-Fi причинява увреждане на ДНК в тестисите на плъхове.

В проучване от 2015 г., изследователите изследвали подвижността на сперматозоидите на повече от 1000 мъже. Мъжете споделили за използването на Wi-Fi и мобилен телефон. Изследователите установили, че мъжете които използват безжичен интернет имат намалена подвижност на сперматозоидите в сравнение с мъжете които използват кабелен интернет. Но изследователите не посочват възможните механизми зад тези резултати. Те също така отбелязват, че във въпросника не се пита дали участниците са пушачи. Пушенето може да повлияе на подвижността на сперматозоидите.

Когнитивна функция

Проучване върху животни от 2017 г. установява, че Wi-Fi радиацията влошава разпознаването при плъхове. Според различно проучване върху животни от 2017 г. излъчваната от Wi-Fi радиация може също да допринесе за невродегенеративни заболявания и нарушена мозъчна функция при плъхове.

Но отново тези резултати не предполагат същите ефекти при хората. Необходими са повече изследвания.

Здравето на сърцето

В проучване върху животни от 2015 г. излагането на Wi-Fi променя сърдечния ритъм и кръвното налягане при зайци__. Според изследователите това предполага, че Wi-Fi влияе на сърцето__. Но механизмите са неясни и са необходими повече изследвания при хора.

Митове за рискове за здравето и Wi-Fi

Тъй като притесненията относно Wi-Fi се увеличават има няколко мита за неговото въздействие върху здравето. Според тези твърдения Wi-Fi причинява състояния като:

 • аутизъм
 • кожни проблеми
 • главоболие
 • болка
 • световъртеж
 • гадене
 • умора
 • сърцебиене

Няма твърди доказателства, че Wi-Fi е свързан с тези условия.

5G и коронавирусът

5G или пето поколение е друг вид безжична технология. Мобилна мрежа която е била достъпна за първи път през 2019 г. След пускането на 5G мрежата се появиха слухове за 5G и рисковете за здравето. Но когато пандемията COVID-19 започна през 2020 г., митовете започнаха да включват и коронавирус. Това включва недоказани слухове като:

 • 5G директно разпространява SARS CoV-2, вирусът който причинява COVID-19
 • 5G уврежда имунната система увеличавайки риска от заразяване с SARS CoV-2
 • 5G е прикритие за пандемията от COVID-19
 • Ваксините срещу COVID-19 съдържат 5G микрочипове
 • COVID-19 се появи за първи път в Ухан, Китай, защото това е първият град използващ 5G

Тези митове са точно това митове. Вирусите се разпространяват от човек на човек чрез дихателни капчици. Те не се разпространяват чрез безжична технология. Освен това няма доказателство, че 5G и ЕМП увеличават податливостта ни към вирусни инфекции.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали Wi-Fi и ракът са пряко свързани.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се