25% от младите жени имат ниско артериално налягане – защо? Трябва ли да го лекуваме?

4573
25% от младите жени имат ниско артериално налягане – защо? Трябва ли да го лекуваме?

За ниско кръвно налягане или артериална хипотония може да говорим когато систолното налягане е под 100 mmHg, а диастолното под 70 mmHg. Артериалната хипотония е много по-често срещана при млади жени, отколкото при мъже. Това се дължи на фактори, които ще разгледаме подробно. Ниското кръвно налягане само по себе си не представяла сериозен здравословен проблем. Неприятното е, че ако то спадне рязко, мозъкът спира да се кръвоснабдява адекватно и може да настъпи колапс със загуба на съзнание.

Какви са механизмите и причините за ниското артериално налягане?

Ниското кръвно налягане възниква поради 2 причини: намален дебит и намалено периферно съдово съпротивление. При първия механизъм е намалено количеството циркулираща кръв, в резултат на което не достига достатъчно кислород и вещества до органите. При втория механизъм е намален тонусът на съдовете, при което те не успяват да изтласкват и транспортират достатъчно количество кръв. Хипотонията бива първична есенциална, която е резултат от особености на организма, хабитуса, фамилност и т.н. и вторична, която е последствие на ендокринни, неврологични, инфекциозни, сърдечно-съдови и други заболявания. Първичната есенциална е най-честа и към нея са предразположени жени.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причините за ниското кръвно налягане са много и разнообразни.

  • Дехидратация. При прием на малко количество течности, намалява общият обем циркулираща течност и спада кръвното налягане. Тази реакция може да бъде и в резултат на стомашно-чревни неразположения, обилни изпотявания през летните месеци.
  • Хормонални промени. Хормоните имат своето отношение към регулацията на артериалното налягане. Нарушения във функцията на щитовидната жлеза и промени във функцията на надбъбрека могат да бъдат причина за хипотонията. Естрогени. При жените се среща много по-често ниското артериално налягане заради физиологичното действие на естрогените.
  • Медикаменти. Прием на диуретици и антихипертензивни лекарства.
  • Психо-емоционален стрес.
  • Прекомерно физическо натоварване.
  • Нерационално хранене.

Какво представлява ортостатичната хипотония?

реклама

Характеризира се с рязко понижаване на артериалното налягане след изправяне. Това се случва поради изтласкването на голямо количество кръв към долните крайници и вътрешните органи под действието на гравитацията. При ортостатичната хипотония след изправяне систолното налягане спада с 20 mmHg, а диастолното с 10 mmHg.

Какви са симптомите?

Симптомите са замайване, световъртеж, причерняване, загуба на равновесие, слабост, изпотяване, умора, бледост, студени крайници и най-сериозното последствие: колапс. При ортостатичната хипотония симптомите настъпват рязко след изправяне или ставане от леглото. Колапсът сам по себе си не е опасен, тъй като се включват редица защитни механизми и човекът идва в съзнание до минута, но при падането може да се нарани и да си нанесе травми. Ако загубата на съзнание продължава повече от 1 минута, трябва да се търси друга причина при специалист.

Как да се справим?

Хипотонията изисква лечение тогава, когато се проявява симптоматично. Може да се започне с някои промени в начина на живот: прием на повече течности, повече движение, балансирано хранене, богато на вещества и минерали. Съществуват също така много билкови и хомеопатични медикаменти за повлияване на състоянието.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се