6 често срещани грешки при носене на прозрачните шини - алайнери и как да се избегнат

125
6 често срещани грешки при носене на прозрачните шини - алайнери и как да се избегнат

Ако сте изправени пред варианта да използвате Invisalign (снемаеми ортодонтски системи като алайнери) за първи път определени действия могат да попречат на напредъка на резултата. Кои са често срещаните грешки при Invisalign и как да ги избегнете?

Ако ортодонтът е препоръчал и обмисляте да използвате Invisalign тази ортодонтска система може да бъде полезен инструмент който да помогне на зъбите да се изправят без традиционните метални  брекети.

Въпреки това всички нови пациенти трябва да са наясно с някои грешки които могат да бъдат направени при използване или носене на това стоматологично устройство.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Шест често срещани грешки при Invisalign и как можете да ги избегнете, за да се чувствате комфортно.

1. Смятате, че Invisalign е само за възрастни.

Една от най - често срещаните грешки в Invisalign е, че хората смятат, че е направен само за възрастни и че децата няма да са добър кандидат за това. Invisalign има линия която компанията е разработила специално за тийнейджърите с нарастването и промените на устата.

Много тийнейджъри използват Invisalign вместо брекети защото е много по - лесен варианнт за използване и не е толкова инвазивен и забележим алайнера когато го носят. Друго предимство е, че тийнейджърът може лесно да премахне алайнера преди да играе спорт или да участва в каквато и да е форма на интензивна дейност.

Въпреки, че Invisalign в момента не се предлага за малки деца това е възможност, ако имате подрастващ тийнейджър. Говорете със стоматолога, за да определите дали е подходящ за Вашия тийнейджър.

2. Носене по време на хранене или пиене.

Общият термин за Invisalign е дентални алайнери и тези полезни инструменти са лесни за премахване и поставяне отново, ако е необходимо. Това означава, че можете да ядете или пиете каквото пожелаете по всяко време което изберете.

Въпреки това никога не трябва да ядете или пиете когато алайнер Invisalign е в устата тъй като той може лесно да улови частици храна и бактерии причинявайки потенциално заболяване на венците или  кариес.  

Винаги сваляйте алайнерите си преди хранене и си мийте зъбите старателно преди да ги поставите отново.

Ако ядете нещо хрупкаво или дъвчещо с Invisalign в устата това може да повреди алайнерите или да причини дразнене на венците и зъбите. При оставянето на алайнерите в устата докато ядете и пиете може да се почувствате неудобно когато отпивате или дъвчете.

3. Използвате паста за зъби, за да ги почистите.

реклама

Трябва да направите всичко възможно, за да поддържате Invisalign чист, но използването на грешни продукти може да причини повече вреда отколкото полза. Въпреки, че пастата за зъби е важна за подобряване на здравето на зъбите тя никога не трябва да се използва върху алайнери. Много марки или формули паста за зъби могат да бъдат абразивни и да причинят повреда на  алайнерите.  Това може също да причини обезцветяване което може да ги направи по - видими когато се носят с течение на времето.

За да поддържате алайнера Invisalign чист използвайте специални инструменти за почистване на алайнер. Можете също да ги почистите с прозрачен неароматен сапун без добавени багрила след което да ги изплакнете обилно с хладка вода.

4. Смятате, че Invisalign е бързо решение.

Има много предимства на Invisalign особено неговата лекота на използване и ясен дизайн. Въпреки това не трябва да приемате, че тези стоматологични системи са бързо решение за изкривени зъби.

Времето което ще отнеме, за да видите забележими подобрения варира от пациент на пациент. Като цяло можете да очаквате Invisalign да започне да работи най - малко една година, но може да отнеме няколко години да ги носите, за да получите пълната полза.

Говорете с Вашия стоматолог, за да Ви обясни как работи Invisalign. Ако сте търпеливи и следвате внимателно инструкциите за употреба ще получите резултатите от изправянето които чакате.

5. Не практикувате добра устна хигиена.

Въпреки, че използването на алайнери като Invisalign със сигурност има своите предимства все още сте отговорни за практикуването на правилна хигиена на зъбите и устната кухина. Освен, че никога не ядете или пиете с алайнерите в устата си трябва да продължите да си миете зъбите и редовно да използвате конец.

Ако пренебрегнете здравето на зъбите си в крайна сметка ще трябва да се справите с други проблеми като кухини, абсцес на зъб или заболяване на венците. Invisalign е само част от цялостното здраве и добра хигиена на зъбите.

Почиствайте редовно зъбите си с конец, за да предотвратите натрупването на бактерии под алайнерите когато ги носите. Трябва също така да поддържате Invisalign възможно най - чист и без остатъци, за да го поддържате.

6. Не носите  Invisalign достатъчно дълго.

За да бъде ефективен Invisalign устройството трябва да се носи средно 20 часа на ден. Ако не ги носите възможно най - дълго няма да получите ползите от изправянето за които са предназначени.

Може да отнеме известно време, за да свикнете, но носенето на алайнери докато спите е един от най - добрите начини да получите реални промени в зъбите. Ако ги извадите и след това ги оставите твърде дълго просто ще отнеме повече време, за да получите желаните резултати.

Направете всичко възможно да носите Invisalign възможно най - често и толкова по - вероятно е да получите резултати много по - бързо. Докато ги поддържате чисти и се грижите добре за зъбите и венците си това стоматологично устройство може да направи чудеса за Вашето здраве, благополучие и увереност.

Избягвайте тези често срещани грешки при Invisalign за по - прави зъби. Когато се носи правилно и с добра зъбна хигиена можете лесно да избегнете тези често срещани грешки при Invisalign. 

Грижете се добре за алайнерите, бъдете търпеливи и ще видите невероятни резултати които ще продължат цял ​​живот.

Говорете с Вашия зъболекар, ако се интересувате да разберете дали Invisalign е подходящ за Вас или Вашия тийнейджър.

https://www.smilesaversdentistry.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се