Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Болниците в Мадрид се борят с пренапрежението от увеличаващите се пациенти с коронавирус

 
Болниците в Мадрид се борят с пренапрежението от увеличаващите се пациенти с коронавирус

В Испания броят на смъртните случаи от коронавирус се увеличава по-бързо отколкото в Италия.

Мадрид се превърна в епицентър на битката на Европа срещу коронавируса. Само в испанската столица властите засега са регистрирали повече от 14 000 инфекции и 1800 смъртни случая. Никой друг регион в Испания не е засегнат толкова силно от разпространението на вируса.

Испанското правителство наложи строг вечерен час в средата на март, но броят на смъртните случаи и новите инфекции продължава драстично да нараства. Повече от 700 души загинаха в цялата страна за  едно денонощие. Дори в Ломбардия и Китай броят на смъртните случаи не нараства толкова бързо. Сега повече хора са починали в Испания от коронавирус, отколкото в Китай.

Тела се съхраняват на ледена пързалка

Драматичните сцени се разгръщат в столицата Мадрид. Министърът на отбраната съобщи, че военните изнасят мъртви хора от старчески домове. Един конгресен център е превърнат в болница с хиляди легла. Сега труповете се съхраняват на закрита ледена пързалка. Крематориумите са претоварени, защото  погребалните агенции нямат достатъчно защитно оборудване на тяхно разположение.

Болниците в Мадрид отдавна са пренаселени. Предишното дясно консервативно правителство от предишни години оряза бюджета за сектора на здравеопазването. Отчаянието сред лекарите и медицинските сестри нараства. Хиляди медицински специалисти вече са заразени.

д-р Инес Липерхейде лекар по интензивно лечение в университетската болница Puerta de Hierro в западен Мадрид се бори да спаси пациентите си в пренаселено отделение за интензивно лечение. Разказва пред DER SPIEGEL за условията в болницата в западен Мадрид, за собствената си борба с вируса и за това как се справя с кризата.

"Работя като лекар в интензивно отделение което обикновено разполага с 22 легла. Сега правим всичко възможно да го разширим. Взимаме легла и дихателни апарати от други отделения и създаваме нови стаи с условия за обдишване с кислород. Вече има 45 легла заети от пациенти с COVID-19 и 15 други легла за други пациенти. Анестезиолозите и кардиолозите ни помагат.

В моята болница по някакъв начин успяваме да държим главата си над водата. Успяхме да изпишем седем пациенти и да освободим някои легла. Но е само въпрос на време вълна от нови пациенти да надхвърли нашите възможности. Когато това се случи дори прехвърлянето на пациенти в други болници няма да помогне.

Дори сега не сме в състояние да дадем на всеки болен човек лечението което му е необходимо. Принудени сме да прибягваме до избори и трябва да решим кой може да бъде приет в интензивното отделение и кой не може. Има няколко фактора които трябва да вземем предвид. На кого най-вероятно можем да помогнем и кой вероятно няма да има шанс така или иначе. Например колкото са по-възрастни хората, толкова по-минимални са шансовете им да преживеят множествена органна недостатъчност. Това са болезнени решения.

Най-големият проблем е колко бързо се развиват нещата. През деня пристигат повече пациенти. Това е като филм на ужасите. Бях дежурна през 2004 г. когато в Мадрид се случи терористичната атака. Беше ужасен ден, но след това стана по-добре. Сега нещата са различни, става все по-лошо всеки ден.

Болните също се страхуват. Един мъж, който беше на около 65 години наистина беше оставен с мен. Беше сам тъй като като на никой от роднините му не му беше позволено да го посети. При нормални обстоятелства той отдавна би бил в отделението за интензивно лечение и ни помоли да го преместим, защото ще има повече компания и ще бъде наблюдаван по-добре там. Но не можахме. Междувременно мъжът се справя по-добре. Оттогава състоянието му се стабилизира, но все пак в моменти като това се чувствам безсилна.

Нашите спешни служби са на повикване 24/7 и всеки дава доброволен извънреден труд. Дори не знам колко часа седмично работя. Доста над 80. Поне за моите колеги мога да кажа, че тази криза изведе най-доброто в тях. Досега не съм имала спорове с никой от тях. Всички се държат и се подкрепят заедно, защото знаят колко сериозна е ситуацията. Изчерпаха се маски, защитни очила, ръкавици, почти всичко. Маските които са ни останали изпираме ги и ги носим две наведнъж. Сменяме горната само няколко пъти на ден. Дори експериментираме с очила за гмуркане.

Напълно възможно е да се заразим. Всички знаем това. В Испания около 12 процента от приблизително 33 000 души които саса тествани положително са на работа в медицинския сектор. Скоро няма да има недостиг не само легла и дихателни апарати, но и на персонал. Плача всеки ден, когато се прибера. Тогава виждам по телевизията колко души са загинали. Невъзможно е да се отпуснете.

Живея сама и не съм виждала приятеля си или семейството си от две седмици. Рискът, че бих могла да ги заразя е просто твърде голям. Истината е, че имам нужда от прегръдка, малко нежност. Това е трудно. Много е трудно. Всяка вечер в 8 ч. отварям прозореца и слушам аплодисментите на хората, които ни подкрепят, лекари и медицински сестри. Трогателно е. Хората разбират, че даваме всичко от себе си. Това е всичко, което можем да направим. "

http:://www.spiegel.de/
 Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук

Тестове, маски,  прегледи от тук

Картата може да се отвори от тук.

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

524

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !