Лекари споделят: Симптомите на коронавирус започват бавно и се влошават бързо

7138
Лекари споделят: Симптомите на коронавирус започват бавно и се влошават бързо

Докато новият коронавирус се разпространява лекарите виждат как се развива модела, по който хората реагират на болестта COVID-19.

Лекар по интензивно лечение казва, че пациентите с COVID-19 често изглеждат добре и след около пет до седемдневен период започват да се влошават и след това развиват дихателна недостатъчност. Хората, които се разболяват са склонни първо да изпитват леки симптоми и неразположения като главоболие, лека кашлица и лека треска за около седмица. Но обикновено през втората седмица те или ще започнат да се подобряват, или внезапно ще намалят. За тези, които се влошат може бързо да ескалира до постъпване в спешното отделение. Сред хората, които попадат в интензивното отделение има подобно закъсение в начина по който проявяват симптоми или отново проявяват симптоми след получаване на лечение.

Мишел Гонг директор на изследванията за критични грижи в Медицински център Montefiore, казва пред списанието на Американската медицинска асоциация: Пациентите с COVID-19 често изглежда се справят добре, а след това около пет до седем дни започват да се влошават, след което развиват дихателна недостатъчност. Влошаването може да настъпи много рязко.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Много хора, които са заразени с COVID-19 се чувстват добре за една седмица, след което се "сриват".

Д-р Джошуа Денсън, лекар по интензивна помощ в Ню Орлиънс казва пред NBC News, че въз основа на 15 до 20 пациенти с COVID-19 които е лекувал, първата фаза на заболяването е като бавно изгаряне. Д-р Кристофър Ол експерт по инфекциозни болести в Северна Каролина също казва пред NBC, че е виждал пациентите да казват, че мислят, че се подобряват и след това в рамките на 20 до 24 часа имат треска, силна умора, влошаваща се кашлица и задух, след което се хоспитализират. Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че има доказателства, че при пациентите наблюдават "клинично влошаване през втората седмица на заболяването".

Изследване, публикувано в The Lancet в края на януари, установява, че повече от половината от пациентите страдат от недостиг на въздух след като са боледували за около седмица. Известно е като сриване през втората седмица, заявява Доналд Г. Макнейл-младши, здравен и научен репортер за The New York Times. "Някои хора се влошават дори след като смятат, че започват да се оправят".

Изглежда пациентите в болницата се оправят, преди да се влошат. Дихателен терапевт споделя, че пациентите ще бъдат на минимало поддържане с малко кислород, и изведнъж се блокира дишането и се преминава към състояние, в което изобщо не могат да дишат и спиране на дишането". Този внезапен спад е по-вероятен сред възрастните хора и тези с предварително съществуващи здравословни състояния. Но е виждал това да се случва сред здрави хора около 40-те години.

За разлика от хората с пневмония или синдром на остър респираторен дистрес, заболяване при което в белите дробове се натрупва течност, хората с COVID-19 често не изпитват дихателна недостатъчност през първите няколко дни от хоспитализацията, казва Гонг. Добавя, че е виждала няколко пациенти с COVID-19 със сърдечен арест, което може да има общо с основните условия. Но, отново, е внезапно. Все още не е предвидимо за нас кой ще го получи и кой не. Съветва лекарите да не използват хлорохин, имуносупресивно лекарство, предназначено за лечение на малария за пациенти с COVID-19. Тя споделя, че разбира, че лекарите са отчаяни за лечение, но лекарството може да навреди на тези пациенти тъй като лечебното заведение все още не знае точно как работи върху болестта и може да лиши хората, които се нуждаят от лекарството.

Все още чувствам, че не сме видяли разгръщане на болестта в пълна степен, споделя лекар по вътрешни болести пред Business Insider.

Все едно сме надвесени над ръба на скала.

https://www.businessinsider.com

Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук


Картата може да се отвори от тук.

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се