Omed.bg

Какви могат да бъдат причините за закъснението на менструалния цикъл?

Хората в България се нуждаят от способни лекари и компетентна здравна информация. Ако искаш да помогнеш за обучението на бъдещ лекар, натисни бутона donate.

Вие дарявате средствата на Фондация „Прогрес медик“, която подпомага студентите по медицина в България.

 
Какви могат да бъдат причините за закъснението на менструалния цикъл?


   Едва ли има жена, която да не се е притеснявала, когато менструалният и цикъл закъснее с няколко дни или въобще не се появи. Обикновено първото съмнение е за бременност, но има още доста състояния, които биха довели до нарушения в менструацията. Някои от тези състояния са моментни и не толкова значими, но други са сериозен медицински проблем, който трябва да се лекува.

   Нормално първата менструация е между 11 и 14 години, като през първите 1-2 години е нормално цикълът да бъде нередовен, по-кратък, по-дълъг, да има месеци, в които да липсва и т.н. След това той се нормализира и се повтаря на всеки близо 28 дни. Този период може да бъде скъсен или удължен и за нормално се смята настъпването на менструация през период от 21 до 35 дни. Извън този порядък се смята за патология.

Бременност.
   Разбира се, че като първа причина ще споменем бременността. При настъпване на бременност липсва менструация (изключваме протичането на цветна бременност), защото яйцеклетката се е оплодила и започва своето развитие. Нормално менструацията представлява циклично отделяне на ендометриалната лигавица на матката, която се е подготвяла за имплантация на яйцеклетка. Когато това не се случи тя бива елиминирана. Освен отделянето на лигавицата, се разкъсват съдове, което също води до кървене. При бременност тази лигавица е необходима и затова не се отделя и не настъпва менструация.

Поликистозни яйчници.
   При жени с поликистозни яйчници може да има нарушения в менструацията или тя въобще да липсва. Причината е в липсата на овулация. Поликистозата се характеризира с повишено отделяне на мъжки полови хормони от яйчника. В резултат на това се появява окосмяване  по лицето, корема, гърдите, около зърната, по краката. Може кожата да се омазни и да се появи акне. 

Ендометриоза.

   Ендометриозата е естроген-зависимо заболяване, при което разраства ендометриална тъкан (лигавицата на матката) на нехарактерни места – яйчници, маточна шийка, малък таз, коремна кухина, бял дроб,  мозък, сърце и т.н. Касае се за хормонален дисбаланс, който може да доведе и до болезнена или нередова менструация.

Стрес.
   Стресът може да има негативно влияние върху организма и здравето, особено когато той е хроничен. Продължителният стрес активира в тялото механизми за справяне със ситуацията, предизвиква промени в съня, метаболизма и общото състояние. Категорично силното и продължително напрежение може да бъде причина за нарушения в менструацията.

Заболявания на щитовидната жлеза.
   Щитовидните хормони имат отношение към повечето органи и системи, включително и репродуктивната. Както хипо-, така и хиперфункцията на жлезата може да доведат до закъснение или отсъствие на менструален цикъл. Освен това може да има ановулаторни цикли, което означава, че липсва овулация.

Инфекции.
   Инфекциите на женската полова система (бактериални, микотични, полово-предавани заболявания) могат да бъдат също включени като причина. По-често сериозните инфекции може да доведат то подобен тип усложнения.

Нискокалорична диета.
   При спазването на диетичен режим с намален прием на белтъци, въглехидрати, мазнини и витамини, настъпват много промени в тялото. Този дефицит оказва влияние върху всички органи и системи, тъй като се променя метаболизмът.

   Профилактичните прегледи при гинеколог са изключително важни за жената, за да поддържа добро здраве и да се чувства отлично. При липса на оплаквания се препоръчва веднъж или два пъти годишно преглед при гинеколог и цитонамазка. При наличието на оплаквания от страна на репродуктивната система е добре веднага да бъде потърсена помощта на специалист. 

 

18072

реклама

КоментариСвързани статии


Сподели !