Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Кои са 9-те причини за студени крака

 
Кои са 9-те причини за студени крака

Усещането за студени крака е нормално от време на време. Промените в температурата както и изборът на начин на живот са едни от най-честите причини за студени крака и коригирането на тези фактори обикновено помага за облекчаване на симптомите. Причините за студените крака могат да бъдат циркулацията на кръвта и нервните разстройства.

Ниски температури. Студените крака са често срещани при ниски температури и е една от нормалните реакции на тялото към тези условия. Когато тялото е в по-студена среда кръвоносните съдове в крайниците ще се свият. Това намалява притока на кръв към тези области, което също намалява количеството топлина, което тялото губи. Усещането на студени крака при нормални или по-високи температури може да е признак на основен здравословен проблем.

Крайниците са частите на тялото най-отдалечени от жизненоважните органи, така че намаляването на притока на кръв към тях също помага да се запази топлината и притока на кръв в по-важните части на тялото. С течение на времето този намален кръвен поток може да причини намален кислород в тъканите. Когато са временни тези симптоми обикновено не са сериозни и тялото ще се нормализира когато се затопли отново.

При някои хора с феномена на Рейно резултат от излагането на ниски температури или висок стрес е ограничено кръвообращение което води до студ или изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Силен стрес или безпокойство. Състояние на силен стрес или безпокойство може също да причини студени крака. Един от естествените отговори на тялото на стрес или нервност е изпомпването на адреналин в кръвта. Докато циркулира адреналинът води до свиване на кръвоносните съдове в периферията което намалява притока на кръв към най-отдалечените части на тялото. Този отговор запазва енергия и се подготвя за всяка телесна повреда, която може да се случи в резултат на ситуацията с висок стрес.

Съвременният свят е пълен със стресори, но много от тях не излагат тялото на непосредствен риск така, че този защитен отговор може да бъде по-вреден отколкото полезен, ако прави краката или ръцете студени редовно. Отраничаването на стреса и напрежението може да помогне за намаляване на симптомите в тези случаи.

Циркулацията на кръвта. Проблемите с кръвообращението са много честа причина за студени крака. Човек с лоша циркулация често се бори да получи достатъчно топла кръв до крайниците и може често да се оплаква от студени ръце и крака. Лошата циркулация може да има различни причини. Воденето на заседнал начин на живот или седенето на бюро през целия ден може да намали кръвообращението в краката и да причини студени крака. Пушенето на тютюневи изделия също може да затрудни достигането на кръвта до всяка област на тялото, така че хората които пушат може да се оплакват от студени крака.

Високият холестерол може да доведе до образуване на плаки в артериите, които могат да намалят циркулацията което води до студени крака.

Някои сърдечни заболявания също могат да причинят студени крака, така че човек трябва да обсъди със своя лекар всички съществуващи сърдечни проблеми или рискови фактори.

АнемияСъстояние, което се появяв когато човек има твърде малко нормални червени кръвни клетки в тялото. Може да се дължи на много фактори включително дефицит на желязо, витамин В12, фолиева киселина или хронично бъбречно заболяване. Умерените до тежки случаи на анемия могат да причинят студени крака. Анемията обикновено реагира добре на промените в диетата и добавките. Най-добре е да бъде диагностицирана от лекар и да се следват препоръките за лечение.

Захарен диабетХората с диабет може да са изложени на риск от проблеми с кръвообращението като студени крака или ръце. Честите високи нива на кръвната захар могат да доведат до стесняване на артериите и намалено кръвоснабдяване на тъканите което да причини студени крака. При някои хора диабетът може да доведе до диабетна периферна невропатия, форма на увреждане на нервите. Увреждането на диабетния нерв обикновено се случва при хора които имат неконтролирано, високо ниво на кръвната захар за дълги периоди от време. Други симптоми на увреждане на диабетния нерв включват изтръпване или боцкане, пареща болка в краката. Симптомите може да са по-лоши през нощта.

Нервни разстройства. Увреждането на нервите може да бъде причинено от травма или нараняване като тежко измръзване или може да се дължи на основно медицинско състояние. Периферната невропатия може също да бъде причинена от чернодробно или бъбречно заболяване, инфекция или генетика. Обикновено причинява допълнителни симптоми включително изтръпване. Лечението на симптоми като студени крака може да помогне на човек да намали дискомфорта докато чака правилната диагноза.

Хипотиреоидизъм. Причинява се от недостатъчно активна щитовидна жлеза произвеждаща ниско ниво на тиреоиден хормон което има отрицателно въздействие върху метаболизма на организма. Метаболизмът на тялото засяга циркулацията, сърдечния ритъм и телесната температура, така че всичко, което влияе върху функцията на щитовидната жлеза и причинява хипотиреоидизъм може да доведе до студени крака. Хората с хипотиреоидизъм могат да бъдат по-чувствителни към настинка като цяло и да получат други симптоми като умора, наддаване на тегло и проблеми с паметта.

Домашни средства за облекчаване на студени крака

Консултацията с лекар за диагностициране на всяка основна причина за студени крака е най-добрият начин за предотвратяване на симптома доколкото е възможно. Въпреки това много домашни средства могат да помогнат за затоплянето на краката и да поддържат комфортно състояние.

Редовното движение като периодично ставане от седнало положение може да помогне за облекчаване на състоянието. Колкото и просто да изглежда ставането и движението може да е един от най-лесните начини за затопляне на тялото и подпомагане на притока на кръв към и от краката. Хората, които изпитват студени крака поради работата си на бюрото може да се възползват от периодичното ставане и разходките из офиса.

Стимулирането на циркулацията на кръвта с помощта на кардиоактивност като джогинг дори скачане или клекове може да е достатъчно, за да поддържа краката затоплени през целия ден.

Чорапи и пантофи. Топлите чорапи са важни за хората със студени крака. На закрито може също да помогнат добре изолирани пантофи особено ако няма мокет или отопляем под.

Поддържането на краката завити е чудесен начин да си помогнете да останат на топло и да предотвратите допълнителни топлинни загуби.

Вани за крака. Един от най-бързите начини за облекчаване на студените крака е накисването им в топла вана. Накисването на краката за 10 до 15 минути може да е достатъчно, за да се осигури освежена кръв циркулираща към краката през целия ден. Това може да е особено полезно непосредствено преди лягане, тъй като също така облекчава напрежението и отпуска мускулите.

Хората с диабетна невропатия трябва да избягват използването на гореща вода за затопляне на краката, тъй като може нямат чувствителност да разберат дали водата е твърде гореща или не. Това може да доведе до случайни изгаряния.

Нагревателни подложки или бутилки с топла вода. За хора, които имат проблеми със съня поради студени крака поставянето на подгряваща подложка или бутилка с гореща вода в подножието на леглото може да поддържа зоната около краката топла преди лягане. Нагревателните подложки също могат да бъдат полезни за успокояване на възпалените мускули след дълъг ден.

Кога да посетите лекар?

Въпреки, че понякога студените крака са нормално състояние според условиата има някои случаи когато може да се наложи посещение при лекар. Всеки, който изпитва студени крака често или без очевидна причина трябва да обсъди с лекаря си възможни те причини. Също така, ако студените крака са придружени от други симптоми включително:

Ако краката се чувстват студени вътрешно, но кожата не се чувства студена на допир трябва да се посети лекар, тъй като това може да е признак на увреждане на нервите или други неврологични състояния. Лечението на основната причина трябва да помогне на краката да се чувстват с по-комфортна температура.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

221

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !