Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Коронавирус COVID-19: Кога се налага самокарантина?

 
Коронавирус COVID-19: Кога се налага самокарантина?

     Правите всичко правилно, за да се предпазите от коронавируса COVID-19 - избягвате ръкостискания, големи събирания и разбира се миете ръцете си няколко пъти на ден. И все пак се притеснявате. Може би в магазина някой е кашлял до Вас, Ваш колега току що се е завърнал от командировка в Европа или Ваш близък е бил на работа там. Може би някой в ​​офис сградата Ви е диагностициран с COVID-19.

Няма как да не се питате: Имам ли нужда от самокарантина?

     Хората, които имат убедителна причина да смятат, че може да са се заразили трябва да се подложат на самокарантина в продължение на 14 дни, за да видят дали развиват симптоми на COVID-19 - суха кашлица, висока температура, задух. Първата стъпка е навременно и бързо разграничение.

     Самокарантината е, когато се чувствате добре, но се отделяте от другите, защото сте изложени на голяма вероятност да развитие симптомите на болестта. 

     Изолацията е, когато избягвате хората, защото имате симптоми на заболяване и не искате да разболявате другите.

     "На практика двете ситуации изглеждат доста сходни. Имат една и съща крайна цел. За определен период от време сте откъснати от останалата част от обществото", казва д-р Джордж Ръдърфорд специалист по инфекциозни болести в Университета по медицина в Сан Сан Франциско.

Кога трябва да се подложите на самокарантина или изолирате?

    Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да се подлагате на карантина, ако имате среден или висок риск да сте се заразили с коронавирус наскоро. Към 12 март тези центрове идентифицират само два сценария, които смятат за висок риск от излагане на коронавирус:

• Ако наскоро сте пътували от провинция Хубей в Китай.

• Ако живеете с или сте интимни с някой, който е бил диагностициран с COVID-19 и не сте предприели стъпки, за да се защитите.

     Няколко случая със среден риск са скорошно пътуване до държава с доказани случаи на коронавируса, близък контакт с човек с лабораторно потвърден случай на COVID-19 или съжителство с някой с потвърден COVID-19. В тези случаи експертите препоръчват да стоите настрана от другите за 14 дни, за да видите дали се развиват някакви симптоми на вируса.

    Ако се чувствате болен - болки в гърлото, треска, дори само настинка - трябва да останете у дома!

    "В обстановката на глобалната пандемия смятам, че е важно хората, които имат симптоми на настинка или грип, да се самоизолират“, казва д-р Амеш Адала, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Университета Джон Хопкинс.

Кога не е необходима самокарантина?

     Здравите хора, които не попадат в категориите с висок или среден риск понастоящем не се нуждаят от карантина. Като цяло трябва да останете вкъщи, ако имате симптоми. А не в случай, ако нямате и не проявявате симптоми. Помислете как бихте следили общото си състояние за признаците на коронавируса и го прилагайте.

Колко дълго трябва да сте под самокарантина, ако нямате симптоми на COVID-19?

     Здравните служители съветват, че ако имате нужда от самокарантина очакванията са да го правите в продължение на две седмици, за да сте в безопасност. В проучване на 181 души, които са се заразили с новия коронавирус повечето хора развиват симптоми в рамките на шест дни след заразяване, а 98% от тях имат симптоми до 12-ия ден. Авторите на проучването са изчислили, че само на 101 от всеки 10 000 пациенти им е отнело повече време, за да започнат да проявяват симптоми.

Колко дълго трябва да останете в изолация, ако имате симптоми на COVID-19?

     Ако имате симптоми на настинка и грип, трябва да се изолирате от другите за продължителността на вашите симптоми, която може да бъде до 14 дни. 

     Уведомете Вашия лекар, ако решите да се подлагате на самокарантина или да се изолирате. Той може да Ви даде съвети как да бъдете в безопасност и да защитите хората около вас.

Как можете да предпазите хората, с които живеете?

     Ако се подлагате на самокарантина или трябва да се изолирате поддържайте сведен до минимум контакт с другите. В идеалния случай бихте останали в самостоятелна стая, в която не влизат други членове на домакинството. Трябва да носите маска, за да защитите другите. Не е необходимо членовете от семейството да носят маска, а само болния човек.

https://www.latimes.com
Консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУККартата може да се инсталира на компютър или да се отваря от мобилно устройство.

Картата може да се отвори от тук.
Абанирай се за Omed.bg от ТУК 

                                                                                  


Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

1730

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !