Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Плодове – на гладно или след храна? Кога е препоръчително да се консумират?

 
Плодове – на гладно или след храна? Кога е препоръчително да се консумират?


   Плодовете са една от задължителните компоненти в балансираното и здравословно меню. Те са богати на много витамини, които се грижат за правилното функциониране на всички органи и системи. Укрепват организма, подобряват имунните сили и правят тялото здраво и енергично. Плодовете са богати на фибри, които подобряват работата на стомашно-чревния тракт и стимулират перисталтиката. Освен това всички плодове съдържат много микро- и макроелементи, сред които натрий, калий, калций, фосфор, магнезий, манган, селен и много други. Те участват в много реакции и балансът им в организма определя неговите функции.

Плодовата захар (фруктоза) – какво трябва да знаем за нея?

   Фруктозата се нарича плодова захар, защото се съдържа в големи количества в плодовете, сладките зеленчуци и в пчелния мед. Тя е монозахарид и има сходна формула с тази на глюкозата. За нейното усвояване от клетките не е нужен инсулин, което я прави подходящ подсладител за диабетиците. Фруктозата не повишава толкова много нивата на кръвната захар за разлика от глюкозата. Когато се приемат сериозни количества фруктоза, тогава излишъкът се трансформира в гликогенови депа в черния дроб. Когато и те се запълнят, фруктозата започва да се превръща в мазнини, заради което е опасна когато е в повече в организма.

Кога е препоръчително да се консумират плодовете – на гладно или след храна?

   Плодовете представляват въглехидратна храна, която е лесно смилаема. Задържат се около 30 минути до 1 час в стомаха. Ако те се консумират след основно хранене, тогава се създават условия за ферментация, защото плодовете остават ненужно дълго в стомаха. Това създава усещане за тежест и подуване.

   Затова е препоръчително плодовете да се консумират 30 минути преди хранене.

   Ябълки, банани, праскови, кайсии, ягоди и т.н. са плодове, които съвсем спокойно може да се консумират на гладно. Те не повишават много нивата на кръвна захар. Дават енергия, тонус и са добър вариант за закуска или междинно хранене. Трябва да бъдете внимателни с цитрусовите плодове, защото съдържат голямо количество органични киселини, които може да раздразнят стомашната лигавица и да предизвикат възпаление (гастрит).

   Плодовите и зеленчукови прясно изцедени сокове също е добре да се пият преди хранене или между храненията, за да не се създават условия за ферментационни процеси. Когато плодовете се приемат на гладно, те започват веднага разграждането си в стомаха и след 30 минути той се изпразва.

   Плодовете са задължителна съставка в менюто на всеки един човек, който иска да бъде здрав, силен и тонизиран. Трябва да се консумират правилно и редовно. 

 

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

4975

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !