Какви са рисковите фактори за развитието на захарен диабет тип 2? Как да се предпазим?

7331
Какви са рисковите фактори за развитието на захарен диабет тип 2? Как да се предпазим?

Захарната болест е едно доста коварно заболяване, тъй като започва бавно и постепенно без клинична изява, а постепенно след развитието на заболяването носи със себе си редица усложнения. Диабетът е тип 1 и тип 2. Тип 1 е автоимунно заболяване, което е свързано с разрушаване на клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Диабет тип 2 е мултифакторно заболяване, зад което стоят редица рискови фактори и последици от начина на живот. Усложненията на захарния диабет са диабетна нефропатия (увреждания на бъбреците), диабетна ретинопатия (намаляване на зрението), невропатия (увреда на периферната нервна система), съдови инциденти (инфаркти, инсулти).

Кои са рисковите фактори за развитието на захарен диабет тип 2?

Диабет тип 2 е заболяване, което е резултат от комплекс от фактори. Добрата новина е, че някои от тези фактори могат да бъдат променяни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Възраст. С напредването на възрастта се увеличава шансът от развитието на захарен диабет. Това е фактор, който не подлежи на корекция. Може би увеличеният риск се дължи на влошена инсулинова чувствителност на тъканите, върху които хормонът трябва да окаже своето действие. Шансовете се увеличават еднакво и за двата пола, но след 70 годишна възраст, тя се увеличава в полза на жените.

2. Генетична предразположеност. Това е един от най-важните фактори за развитието на диабет тип 2. При болен един родител, рискът за детето е 15%, а при болни двама родители от диабет тип 2 рискът е 75%. Има провеждани проучвания при близнаци, при които ако заболее единият от диабет тип 2, 100% заболява и другият. При диабет тип 1 процентите са в пъти по-малки, тъй като при него генетичната обусловеност е по-незначителен фактор.

реклама

3. Затлъстяване. Много сериозен рисков фактор, който има доказано значение в развитието на захарен диабет. Увеличаването на телесното тегло води до увеличен риск от развитие на заболяването. Колкото по-рано започне то, толкова повече се увеличава риска от по-ранна поява на диабета. Голямо значение има висцералното затлъстяване, т.е. около корема и ханша. BMI (индекс телесна маса) е показател, който трябва да бъде измерван редовно и да бъде проследяван. Всички хора, които са обременени да развият диабет, трябва да спазват адекватен режим на живот с диета и достатъчна физическа активност. Затлъстяването влошава инсулиновата резистентност, а тя е основният патогенетичен механизъм на диабет тип 2.

4. Метаболитен синдром. Той включва в себе си затлъстяване, артериална хипертония, инсулинова резистентност и дислипидемия (повишени LDL и триглицериди, понижен HDL). Доказано е, че при хора с метаболитен синдром, рискът от развитието на захарен диабет е 6 пъти по-висок. Метаболитният синдром задължително трябва да бъде лекуван и контролиран от специалист.

5. Хранене. То е част както от профилактиката на диабета, така и от контролирането на заболяването. Храни, които са с висок гликемичен индекс като десерти, подсладители, захар, бяло брашно трябва да бъдат ограничавани, тъй като увеличават риска от развитието на захарен диабет. При повишаване на кръвната захар, панкреасът произвежда по-големи количества инсулин и това води до изчерпване на клетките и декомпенсация. Други рискови храни са тези с наситени мастни киселини: маргарин, рафинирани масла, пълномаслени продукти. Добре е да се консумират повече плодове и зеленчуци, както и храни, богати на фибри.

6. Движение. Физическата активност е много важна, защото по този начин клетките използват повече серумната глюкоза и тя навлиза в тях. Така се понижават нивата на кръвната захар по един съвсем естествен начин. Застоял начин на живот, гледане на телевизия, стоене на работното място са фактори, които увеличават риска от развитието на затлъстяване и диабет.

7. Тютюнопушене и алкохол. Употребата на малки количества алкохол няма доказано негативно влияние върху здравето, за разлика от злоупотребата с него. Големите количества, особено на концентрат, увеличават риска от захарна болест. С тютюнопушенето положението е абсолютно категорично. Независимо дали в малки или големи количества, цигареният дим уврежда панкреаса и създава предпоставка за развитието на диабет. Застрашени са дори пасивните пушачи.

8. Стрес. Хроничният стрес е доста по-опасен от острия. При стрес се отделят хормони (адреналин, кортизол), които водят до покачване нивата на кръвна захар.

9. Поликистозни яйчници. До 10 пъти по-застрашени са жените страдащи от поликистоза на яйчниците, защото при това заболяване се появява инсулинова резистентност.

10. Артериална хипертония. Двете заболявания често се съчетават, тъй като едно предразполага за появата на другото, както и обратното.

Рискови фактори, които подлежат на корекция чрез промяна в начина на живот или чрез медикаментозно лечение, трябва да бъдат контролирани, защото диабетът е едно сериозно заболяване, което в началото протича тихо, но с напредване на времето дава своите тежки последствия.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се