Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


По-голям ли е рискът от COVID-19 за пушачите

 
По-голям ли е рискът от COVID-19 за пушачите

Белите дробове на пушачите може да съдържат повече от рецепторите, които новият коронавирус използва, за да нахлуе в клетките. Това би могло да обясни защо пушачите заразени с вируса изглеждат особено уязвими и предразположени към тежко заболяване.

По-голямата част от хората, които се заразяват със SARS-CoV-2 вируса, който причинява COVID-19 изпитват леки до умерени симптоми и напълно се възстановят без болнично лечение. Няколко проучвания обаче предполагат, че пушачите са значително по-склонни към тежки състояния. Например според проучване на случаи на COVID-19 в болници в Китай 11,8% от хората, които са пушили са имали по-лека форма на заболяването, докато 16,9% са стигнали до тежко заболяване.

За да навлезе в клетките и да започне да се репликира вирусът се придържа към протеинов рецептор, наречен ангиотензин конвертиращ ензим 2 (ACE2), който присъства в мембраните на клетките. Изследователи от лабораторията на Cold Spring Harbor в Ню Йорк провеждат изследване, за да установят дали хората, които пушат имат повече от тези рецептори в белите дробове. И това потенциално да ги направи по-уязвими на инфекцията.

Д-р Джейсън Шелцер ръководител на изследването разказва: „Започнахме да събираме всички данни, които можахме да намерим. Когато събрахме всичко това и започнахме да го анализираме видяхме, че както мишките, които са били изложени на цигарен дим в лаборатория, така и хората, които са пушачи в момента имат значителна възходяща регулация на АСЕ2.“

„Зависима от дозата” връзка между тютюнопушенето и АСЕ2

Първо учените анализирали данни от генетично изсладване, при което мишки са излагани на разреден цигарен дим в продължение на 2, 3 или 4 часа на ден за период от 5 месеца. Открили, че колкото по-дълго мишките са имали излагане на цигарен дим, толкова повече АСЕ2 рецептори се изразявали в дробовете им. По-късно учените проучват дали съществува същата „зависима от дозата” връзка между тютюнопушенето и АСЕ2 и при хората.

Анализират два съществуващи генетични набора от данни

Изследователите съобщават, че белодробните проби от тези, които са пушачи са имали най-високите нива на АСЕ2. Дори след отчитане на възрастта, пола, етническата принадлежност и индекса на телесната маса на участниците се установява съществува силна връзка между тютюнопушенето и ACE2.

Също така са установили, че отказването от тютюнопушенето е обърнало увеличението на експресията на АСЕ2. Сред тези, които не са пушили от една година отказването се свързва с намаляване на експресията на ACE2 с около 40%, в сравнение с тези, които в момента пушат.

Чашковидните клетки част от респираторния епител

Д-р Шелцер и колегите му проследяват допълнителните АСЕ2 рецептори при хора, които пушат до чашковидните клетки (част от респираторния епител покриващ въздухоносните пътища). Пушенето увеличава броя на чашковидните клетки, което спомага за предпазването на дихателните пътища от дразнещите вещества в дима. Негативната последица от това може да бъде хората, които пушат да са по-уязвими към тежки инфекции на SARS-CoV-2. Наличието на повече чашковидни клетки означава, че те имат повече от АСЕ2 рецепторите. А вирусът ги използва, за да нахлуе в клетките. Съществува обаче дебат дали пушенето е защитно или вредно в контекста на COVID-19.

Например, проучване в The Lancet Infective Diseases установява, че хората, които пушат и имат симптоми на грип или респираторна инфекция, са по-малко от хората, които не пушат, а са с положителен резултат за SARS-CoV-2 в първичната медицинска помощ. Авторите на това проучване обаче изтъкват, че това може да е така, защото хората, които пушат, са по-склонни да кашлят и е по-малко вероятно от другите да се подложат за тестване. Това би намалило очевидния им риск от тестване за положителен.

Друго проучване, което не е преминало партньорска проверка твърди, че хората, които пушат са били подценени сред пациенти, хоспитализирани с инфекцията в Китай. Въз основа на това авторите спекулират, че никотинът в цигарите защитава хората, които пушат.

В своя преглед на това изследване д-р Шелцер поставя под въпрос валидността на цифрата за разпространението на тютюнопушенето в Китай, на базата на която учените разчитат да направят своите заключения. „Твърдението, че тютюнопушенето предпазва от COVID-19, привлече толкова голямо внимание в голяма степен, защото е противодействащо, но много вероятно е грешно. Изобилието от данни - включително висококачествените мета-анализи показват, че пушачите са склонни да имат по-тежки случаи на COVID-19, отколкото непушачите“, заяввява д-р Шелцер пред Medical News Today

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КОРОНАВИРУС С ОТСТЪПКА ТУК!

Д-р Шелцер и колегите признават, че тяхното собствено проучване също имало някои ограничения. Например, той разчита на данни за експресията на гена, който прави ACE2, вместо на директни измервания на количеството на рецептора в клетъчните мембрани.

https://www.medicalnewstoday.com

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

461

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !