Възможно ли е коронавирусът да мутира, ако ваксината срещу COVID-19 не бъде разработена скоро?

1763
Възможно ли е коронавирусът да мутира, ако ваксината срещу COVID-19 не бъде разработена скоро?

Само за месец епидемията от коронавирус много бързо се развива достигайки до четири континента като предизвика международна битка за спиране на разпространението по целия свят. По време на случаите в Ухан на недостиг на болнични легла и консумативи, ситуация оприличена на военно време експерти и учени започват да проследяват възможните пътища, които може да поеме вирусът.

Когато Sars (тежък остър респираторен синдром) удари през 2002 г. след първоначален скок в случаите епидемията изгасна. Въпреки това много експерти смятат, че вероятността това да се случи с 2019-nCoV изглеждат все по-малко. Oще от началото на най-новата епидемия всъщност шансовете са минимални, според Дейвид Хейман професор по епидемиология на инфекциозните заболявания в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM). "Сарс се появи при един или двама души. Тази настояща епидемия изглежда доста експлозивна в развитието си. Имаше много различни хора заразени в началото и всеки от тях започна своя собствена верига на предаване", казва той.

Рано е да се изчислява колко ефективни са карантините които се поствят за разпространението. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес предупреждава, че случаите на коронавирус предавани от хора, които никога не са били в Китай ще бъдат "върхът на айсберга". Министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок обяви вируса за "Сериозна и непосредствена заплаха за общественото здраве".

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Човек трябва да е малко песимист на този етап. Въпреки, че въвеждат тези драконични мерки за неговото овладяване моят песимистичен възглед е, че е вероятно да стане доста широко разпространен", казва проф. Питър Смит епидемиолог от LSHTM.

Ще се задържи ли коронавирусът?

Някои коронавируси са сезонни и е възможно броят на случаите да започне да намалява с идването на пролетта. Но ако вирусът вече е широко разпространен до този момент това не означава непременно, че е изчезнал завинаги. Точно като грипа коронавирусът може отново да се появи през следващата зима.

"Коронавирусите са съществували и преди като първоначално са се пренесли на хората от крави, прилепи и други животни. Вече имаме четири циркулиращи коронавируси които причиняват често срещано простудно заболяване. Има вероятност да сте имали такъв - те причиняват около една четвърт от обикновени настинки, казва Амеш Адаля специалист по инфекциозни заболявания в Центъра за защита на здравето в Джонс Хопкинс.

Ако коронавирусът все още циркулира след година, въздействието му може да бъде намалено от нивото на имунитет на населението и евентуалното наличието на ваксина за защита на лекарите, здравните работници и хората които са най-уязвими. Това е ситуацията, при която ваксината ще стане релевантна, каза Смит.

Може ли вирусът да мутира?

Досегашните тестове предполагат, че коронавирусът е сравнително стабилен. Но тъй като се предава от човек на човек вирусът ще стане по-адаптивен като човешко заболяване. Това обаче не е задължително лош вариант.Казано с думите на Дарвин вирусът иска да оцелее и за да направи това по принцип не е разумна идея да убива хора. Най-успешните вируси заразяват много хора и причиняват сравнително малко патология. Струва си да се отбележи, че коронавирусите не претърпяват един и същ тип разместване на генома, което води до постоянно изместващо се разнообразие от грипни щамове в циркулацията. Именно този генетичен дрейф означава, че всяка година трябва да се създават нови грипни ваксини. Това означава, че разболяване от грип веднъж не означава, че ще бъдете имунизирани следващия път когато се появи. Коронавирусът не се очаква да мутира бързо и затова след като ваксината е тук, тя трябва да продължи да работи занапред в бъдеще време, казва Смит.

Кога се очаква ваксината да бъде готова?

Екипи по целия свят разработват ваксина като някои изследователи са тествали ваксина при животни само седмици след установяването на секвенцията в генома.

Джеф Ричардсън от Inovio Pharmaceuticals един от екипите подкрепени с финансиране от Коалицията за иновации за подготовка за епидемии (CEPI) заяви, че ваксината вече се произвежда в по-голям мащаб за тестове върху хора, предвидени да започнат в началото на лятото. Екип от Университета в Куинсланд също подкрепян от CEPI вече тества ваксината си в комбинация с технология разработена от ГлаксоСмитКлайн (GSK) която кара имунната система да реагира по-силно на ваксините като потенциално намалява необходимата доза от фактор четири. Някои от учените се съмняват, че жизнеспособна ваксина ще бъде тествана върху хора до лятото. Но тези постепенни изпитвания, при които броят на ваксината се увеличава от 20 до 200 и след това хиляди неизбежно ще отнеме много месеци, за да се гарантира, че ваксината е безопасна и че се забелязват дори редки странични ефекти. Предлаганата в търговската мрежа ваксина в рамките на една година би била бърза.

Можем ли да бъдем по-добре подготвени за следващия път?

Световната общност е изправена пред сериозни критики след епидемията срещу Ебола при която загинаха 11 000 души поради невъзможността за бързо прилагане на ваксина. Повече от година е било необходимо, въпреки че ваксината е била в разработка от десетилетие. Този път нещата са раздвижват по-бързо. Но някои твърдят, че в света има още много неща, които биха могли да направят, за да се подготвят за инфекциозни заболявания извън времена на криза. Сет Беркли ръководител на Алианса за ваксинация ГАВИ казва: "Най-трудното за мен е, че живеем в свят, който искаме да предпазим. Имаме ядрени подводници като трета линия на отбрана. Много пари са изразходвани, за да се подготви това. Но борбата с коронавируса е еволюционна сигурност и въпреки това ние харчим много по-малко за този тип превенция.

https://www.theguardian.com


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се