Имунологът на Университета Джон Хопкинс: Антитела на излекувани от COVID-19 могат да се използват за лечение и да се предпазят хората в риск

1770
Имунологът на Университета Джон Хопкинс: Антитела на излекувани от COVID-19 могат да се използват за лечение и да се предпазят хората в риск

Според имунологът на Университета Джон Хопкинс Артур Касадевал ваксината срещу COVID-19 е все още е далеч от реализирането. Затова той работи по прилагане на лечение с кръвна плазма. Изследването се извършва в Съединените щати с надеждата, че по този начин ще се забави разпространението на болестта.

Инфузиите на кръв с антитела са били използвани успешно при предходни огнища на инфекции, включително епидемията от SARS и грипната пандемия от 1918 г.

Този метод използва антитела от кръвната плазма или серум на хора, които са се възстановили от инфекция COVID-19, за да се засили имунитета на новозаразени пациенти.Както и на тези изложени на риск от заразяване с болестта. Тези антитела съдържащи се в кръвния серум имат способността да се свързват и неутрализират SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. Касадевал изтъкнат професор по молекулярна микробиология, имунология и инфекциозни заболявания в училището за обществено здраве Bloomberg и медицинското училище в Джон Хопкинс публикува статия, в която предлага този подход в The Journal of Clinical Investigation.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

"Разгръщането на този метод не изисква никакви изследвания или разработки. Може да бъде внедрена в рамките на няколко седмици, тъй като разчита на стандартните практики в кръвните банки", казва той.

В този случай лекарите биха помолили пациенти, които се възстановяват от COVID-19 да дарят кръвта си, от която да бъдe изолиран серум. След обработка на серума и отстраняване на други токсини или следи от болести, той може да се инжектира на болни пациенти и такива изложени на риск от заразяване с болестта. Процедурата за изолиране на серума или плазмата е отдавна установена технология, която може да се извърши с помощта на оборудване което обикновено се намира в болници и кръвни центрове, а последните постижения го правят толкова безопасен, колкото кръвопреливането, казва Касадевал.

Експертите в САЩ бързат да прилагат лечението в няколко различни области включително Ню Йорк, казва Касадевал. Лекарите в Шанхай вече са използвали плазмената терапия с пациенти които са били заразени с коронавирус в Китай и са отчели обещаващи ранни резултати. Най-големият производител на лекарства в Япония, Takeda Pharmaceuticals също започна да тества терапията.

Изследователският екип на Джон Хопкинс е осигурил първоначално финансиране за проекта на Касадевал, за да закупи оборудване и да започне работа с този метод в Балтимор. Касадевал и неговият екип работят с държавни и федерални служители, за да се опитат да осигурят повече ресурси.

Методът с използване на възстановяваща плазма или възстановяващ серум датира от началото на 20-ти век и е бил използван успешно в миналото за борба с епидемии включващи паротит и морбили. В издание на Wall Street Journal Касадевал посочва забележителен случай предотвратяващ огнището на морбили в американско основно училище през 1934г. Методът не е предвиден като панацея за лечение на коронавирус, а временна мярка, която може да помогне докато не се намерят по-силни възможности като ваксини.

"Всичко е възможно. Но за да се постигне това са нужни усилия за организиране на ресурси и хора, които са се възстановили от болестта и които могат да дарят кръвта. Много хора са се обединили в Джон Хопкинс и вече работят за въвеждането на този метод.

Касадевал казва, че смята, че решението може да направи много на местно ниво в региона на Балтимор. Също така отбеляза, че Джон Хопкинс би могъл да се превърне в Центъра за ново изследване на лекарствата в САЩ за лечение на COVID-19. За да научим повече за това как да използваме най-ефективно серумите ще са необходими допълнителни клинични проучвания.

Ще получим нова информация от научна гледна точка от това бедствие, казва Касадевал.

https://hub.jhu.edu/


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски, прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се