Omed.bg
Позвънете ни: +359 885 916 588
реклама


Здравни консултации онлайн? Това ли е новото спасение при изолация?

 
Здравни консултации онлайн? Това ли е новото спасение при изолация?

Кризата ще роди множество идеи и средства за справяне в среда на изолация. Постоянно чуваме за съвременни решения, които през мобилен телефон или онлайн платформи ще се опитат да направят дните ни по-леки, да ни спестят средства и да ни поддържат здрави и в добро настроение.
Едни от първите технологични решения за информиране и тестване онлайн се паднаха на чатботовете - програми, които имитират онлайн разговор с експерт. Ботовете са нов инструмент, който от 2-3 години помага в маркетинга и продажбите на много бизнеси. Ботове имат вече фризьорски салони, дерматологични клиники и онлайн магазини. Предимството на тези програми са свързани с начина на комуникация. Клиент задава въпрос, а програмата отговаря. Така се стига лесно до продукта, който се търси и съответно до продажба. Лесно се отговаря и на повтарящи се въпроси от клиенти. Чатботовете могат да помогнат на една фирма да поддържа връзка с клиентите си, което в наши дни е изключително важно. Първите ботове за здраве се появиха преди 3 години и успяха да съберат популярност. Измерването на "Здравен индекс" е само един от тях. Друг е програмиран скоро и измерва вероятността за Covid-19 заразяване. Можеш да се запознаеш с Corona Healthy - натисни тук!
Негативите при тези системи са свързани със сложността на изработката. Програмирането и създаването на схемите с въпроси и отговори може да отнеме седмици и месеци. Изисква се предварителна подготовка, рядко фирмите могат да направят и поддържат сами чатбот. По - скоро ще трябва да се доверят на външна компания за изработката и поддръжката.
Дистанционните консултации също се включват в опитите на компаниите за скъсяване на дистанцията между изолираните хора и нуждите от здраве. Какво се случва, ако имате нужда от кардиолог или дерматолог по време на изолация? Естествено е да се обадите на своя личен лекар, но той не винаги е специалист по всичко. Остава да намерите специалист, който да ви даде онлайн или телефонна консултация. Първите консултации, които се появиха са тези с психолог. Последваха ги и по-специфични здравни консултации. Примерно онлайн консултация с уролог, невролог и други. Можете да видите специалстите онлайн от тук. Тази услуга е нова и още бавно се приема от пациентите, а така също и от лекарите. Важното в случая е, че тази комуникация може да помогне. 20-30 минутен разговор онлайн с кардиолог или невролог ще ни даде нужната информация и така ще вземем много по - информирано решение за нашето здраве. Плюсовете на тези услуги са в посока, че връзката лекар - пациент може да излезе от нормалните ограничения на града или държавата. Негативите са по - скоро субективни, хората често искат повече информация за самите специалисти и трудно биха се доверили на нов и непознат за тях лекар.
Новите възможности за дистанционни консултации и здраве не спират с изброените. Те навлизат и в средата на устройствата, които предават нашите здравни показатели в реално време в болниците. Телемедицината също има какво да покаже и да даде в условия на самоизолация и ограничено движение в населените места.
Според лекарите ще наблюдаваме голямо търсене на здравни услуги след кризата. Причината е ясна, при изолацията не сме ходили на лекар. Тогава ще се наблюдава натрупване на пациенти и повишаване броя на операциите и прегледите. Така може да се стигне до парадокс. Не успяваме да посетим лекар в кризата и трудно влизаме в болници след кризата. И в двата случая ще страда здравето. Единственото, което можем да направим сега е, да не отлагаме грижите за после. Може да изпробваме някой нов метод за консултация и по този начин да помогнем и на лекарите и на разработчиците, а най - вече на нас самите за създаването на по - модерни инструменти за здраве, които ще са от полза и в криза и във времето след нея. 

               


Картата може да се отвори от тук.
Здравни консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Дезинфектанти от тук
Тестове, маски,  прегледи от тук

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Възрастните хора са в риск! 1 лев може да спаси живот. Нека съберм средства за маски и дезинфектанти за най-уязвимите сред нас. Моля, дарете от тук:

Кампания на Фондация „Прогрес медик“ за събиране на средства за маски за еднократна употреба и дезинфектанти за възрастни и пенсионери.

481

реклама

Коментариреклама


Свързани статии


Сподели !