Автоимунен протокол (АИП) диета или автоимунна палео диета - какво трябва да знаем

2040
Автоимунен протокол (АИП) диета или автоимунна палео диета - какво трябва да знаем

Автоимунният протокол (АИП) е диета която има за цел да намали възпалението, болката и други симптоми причинени от автоимунни заболявания като лупус, възпалително заболяване на червата, цьолиакия и ревматоиден артрит.

Много хора които са следвали диетата на АИП съобщават за подобрения в начина по който се чувстват, както и за намаляване на често срещаните симптоми на автоимунни заболявания като умора и болки в червата или ставите.

И все пак докато изследванията на тази диета са обещаващи те също така са ограничени.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява диетата АИП?

Здравата имунна система е предназначена да произвежда антитела които атакуват чужди или вредни клетки в тялото. Въпреки това при хора с автоимунни заболявания имунната система има тенденция да произвежда антитела които вместо да се борят с инфекциите атакуват здрави клетки и тъкани. Това може да доведе до редица симптоми включително болки в ставите, умора, коремна болка, диария, мозъчна мъгла и увреждане на тъканите и нервите. Няколко примера за автоимунни заболявания включват:

 • ревматоиден артрит
 • лупус
 • възпалително заболяване на червата
 • диабет тип
 • псориазис

Смята се, че автоимунните заболявания са причинени от различни фактори включително:

 • генетична предразположеност
 • инфекция
 • стрес
 • употреба на лекарства

Освен това някои изследвания показват, че при податливи хора увреждането на чревната бариера може да доведе до повишена чревна пропускливост известна още като "пропускливи черва" което може да предизвика развитието на определени автоимунни заболявания. Смята се, че някои храни вероятно увеличават пропускливостта на червата като по този начин увеличават вероятността от пропускливи черва.

Диетата на АИП се фокусира върху елиминирането на тези храни и замяната им с насърчаващи здравето, богати на хранителни вещества храни за които се смята, че помагат за излекуването на червата и в крайна сметка намаляват възпалението и симптомите на автоимунни заболявания.

Също така се изключват определени съставки като глутен които могат да причинят необичайни имунни реакции при хора които са податливи. Докато експертите смятат, че пропускливите черва могат да бъдат обяснение за възпалението изпитвано от хора с автоимунни заболявания те подчертават, че настоящото изследване прави невъзможно потвърждаването на причинно - следствена връзка между двете. Необходими са повече изследвания преди да се направят сериозни заключения.

Как работи диетата АИП?

Тази диета наподобява палео диетата както по отношение на разрешените и избягвани храни, така и във фазите които я включват. Поради приликите си мнозина смятат диетата АИП за разширение на палео диетата въпреки, че АИП може да се разглежда като по - строга версия. АИП диетата се състои от две основни фази.

Елиминационна фаза. Първата фаза е фаза на елиминиране която включва премахването на храни и лекарства за които се смята, че причиняват възпаление на червата, дисбаланс между нивата на добри и лоши бактерии в червата или повлияват имунния отговор. По време на тази фаза напълно се избягват храни като:

 • зърнени храни, бобови растения, ядки, семена, зеленчуци, яйца и млечни продукти.
 • тютюн, алкохол, кафе, масла, хранителни добавки, рафинирани и преработени захари

Някои лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) също трябва да се избягват. Примери за НСПВС включват ибупрофен, напроксен, диклофенак и високи дози аспирин.

От друга страна тази фаза насърчава консумацията на пресни, богати на хранителни вещества храни, минимално преработено месо, ферментирали храни и костен бульон. Също така подчертава подобряването на факторите в начина на живот като стрес, сън и физическа активност.

Продължителността на фазата на елиминиране на диетата варира тъй като обикновено се поддържа докато човек почувства забележимо намаляване на симптомите__.__ Средно повечето хора поддържат тази фаза за 30-90 дни, но някои може да забележат подобрения още в рамките на първите 3 седмици.

Фазата на повторно въвеждане. След като настъпи измеримо подобрение на симптомите и общото благополучие може да започне фазата на повторно въвеждане. По време на тази фаза избягваните храни постепенно се въвеждат отново в диетата една по една въз основа на индивидуалната толерантност. Целта на тази фаза е да се идентифицират кои храни допринасят за симптомите на отделен човек и да се въведат отново всички храни които не причиняват никакви симптоми като се продължи да се избягват тези които го правят.

По време на тази фаза храните трябва да се въвеждат отново една по една като се оставя период от 5-7 дни преди повторното въвеждане на друга храна. Това позволява на човек достатъчно време да забележи, ако някой от симптомите се появи отново преди да продължи процеса на повторно въвеждане.

Храни които се понасят добре могат да се добавят обратно в диетата докато тези които предизвикват симптоми трябва да продължат да се избягват. Имайте предвид, че хранителна толерантност може да се промени с течение на времето. Може да искате да повтаряте теста за повторно въвеждане за храни които първоначално са се провалили на теста от време на време.

Протокол за повторно въвеждане стъпка по стъпка

Един подход стъпка по стъпка за повторно въвеждане на храни които са били избягвани по време на фазата на елиминиране на диетата АИП.

Стъпка 1. Изберете една храна която да въведете отново. Планирайте да консумирате тази храна няколко пъти на ден в деня на теста след което я избягвайте напълно за 5 - 6 дни.

Стъпка 2. Яжте малко количество като 1 чаена лъжичка от храната и изчакайте 15 минути, за да видите дали имате реакция.

Стъпка 3. Ако получите някакви симптоми прекратете теста и избягвайте тази храна. Ако нямате симптоми яжте малко по - голяма порция като 1 1/2 супени лъжици и наблюдавайте как се чувствате в продължение на 2-3 часа.

Стъпка 4. Ако имате някакви симптоми през този период прекратете теста и избягвайте тази храна. Ако не се появят симптоми яжте нормална порция от същата храна и я избягвайте в продължение на 5 - 6 дни без да въвеждате отново други храни.

Стъпка 5. Ако не изпитвате никакви симптоми в продължение на 5 - 6 дни можете да включите отново тестваната храна в диетата си и да повторите този 5-степенен процес на повторно въвеждане с нова храна. Най - добре е да избягвате повторното въвеждане на храни при обстоятелства които са склонни да засилят възпалението и затрудняват тълкуването на резултатите. Те включват период на инфекция, лош нощен сън, когато се чувствате необичайно стресирани или след напрегната тренировка.

Освен това понякога се препоръчва повторно въвеждане на храни в определен ред. Например когато въвеждате отново млечни продукти изберете млечни продукти с най - ниска концентрация на лактоза, за да ги въведете отново като гхи или ферментирали млечни продукти.

Диетата АИП първо елиминира всички храни които могат да предизвикат симптоми за няколко седмици. След това се въвеждат отново поотделно така, че само тези които не предизвикват симптоми могат в крайна сметка да бъдат добавени обратно в диетата.

реклама

Храни за консумиране и избягване

Диетата АИП има строги препоръки относно това кои храни да ядете или избягвате по време на фазата на елиминиране.

Храни които да избягвате

Зърнени храни: ориз, пшеница, овес, ечемик, ръж и др., както и храни, получени от тях, като тестени изделия, хляб и зърнени закуски.

Бобови растения: леща, боб, грах, фъстъци както и храни получени от тях като тофу, темпе, фъстъчено масло и меса със соя.

Зеленчуци: патладжани, чушки, картофи, домати както и подправки получени от зеленчуци като червен пипер.

Яйца: цели яйца, яйчен белтък или храни съдържащи тези съставки.

Млечни продукти: краве, козе или овче мляко както и храни получени от тези млека като сметана, сирене, масло или гхи. Протеиновите прахове на базата на млечни продукти или други добавки също трябва да се избягват.

Ядки и семена: всички ядки и семена и храни получени от тях като брашна или масла. Включват се също какао и подправки на основата на семена като кориандър, кимион, анасон, копър, сминдух, горчица и индийско орехче.

Някои напитки: алкохол и кафе.

Преработени растителни масла: рапица, царевица, памучно семе, палмови ядки, шафраново, соево или слънчогледово масло.

Рафинирани или преработени захари: захар от тръстика или цвекло, царевичен сироп, сироп от кафяв ориз и ечемичен малцов сироп. Включва също сладкиши, сода, бонбони, замразени десерти и шоколад които може да съдържат тези съставки.

Хранителни добавки и изкуствени подсладители: трансмазнини, хранителни оцветители, емулгатори и сгъстители както и изкуствени подсладители като стевия, манитол и ксилитол.

Освен това някои протоколи на АИП препоръчват избягване на всички плодове пресни или сушени по време на фазата на елиминиране. Други позволяват включването на 10-40 грама фруктоза на ден което се равнява на около 1-2 порции плодове на ден.

Въпреки, че не е посочено във всички протоколи на АИП някои също предлагат избягване на водорасли като спирулина или хлорела по време на фазата на елиминиране тъй като може също да стимулира имунен отговор.

Храни за консумиране

Зеленчуци: разнообразие от зеленчуци с изключение на зеленчуците и водораслите които трябва да се избягват.

Пресни плодове: разнообразие от пресни плодове в умерени количества.

Кореноплодни сладки картофи, ямс, артишок.

Минимално обработено месо: дивеч, риба, морски дарове, месо от органи и домашни птици. Месата трябва да бъдат диви, животните хранени с трева или на пасище когато е възможно.

Ферментирали, богати на пробиотици храни: ферментирали храни без млечни продукти като комбуча, кимчи, кисело зеле, кисели краставички и кефир от кокосово мляко. Пробиотични добавки също могат да се консумират.

Минимално преработени растителни масла: зехтин, масло от авокадо или кокосово масло.

Билки и подправки: стига да не са получени от семе.

Оцети: балсамов, ябълков сайдер и червен винен оцет, стига да не съдържат добавени захари.

Естествени подсладители: кленов сироп и мед в умерени количества.

Някои чайове: зелен и черен чай при среден прием до 3-4 чаши на ден

Костен бульон.

Въпреки, че са разрешени някои протоколи допълнително препоръчват да ограничите приема на сол, наситени и омега-6 мазнини, естествени захари като мед или кленов сироп както и храни на базата на кокос. В зависимост от настоящия протокол на АИП могат да бъдат разрешени и малки количества плодове. Това обикновено се равнява на максимален прием на 10-40 гр. фруктоза на ден или еквивалент на около 1-2 порции пресни плодове. Освен това някои протоколи предполагат умерен прием на плодове и зеленчуци с висок гликемичен индекс включително сушени плодове, сладки картофи.

АИП диетата обикновено се състои от минимално преработени храни, богати на хранителни вещества.

Евективна ли е АИП диетата?

Въпреки, че изследванията върху диетата АИП са ограничени някои доказателства сочат, че може да намали възпалението и симптомите на някои автоимунни заболявания. Хората с автоимунни заболявания често имат пропускливи черва и експертите смятат, че може да има връзка между възпалението което изпитват и пропускливостта на червата. Здравите черва обикновено имат ниска пропускливост. Това позволява да действа като добра бариера и предотвратява изтичането на остатъци от храна и отпадъци в кръвния поток.

Въпреки това силно пропускливите черва позволяват на чужди частици да преминат в кръвния поток което от своя страна може да причини възпаление. Успоредно с това има все повече доказателства, че храните, които се консумират могат да повлияят на имунитета и функцията на червата, а в някои случаи дори да намалят степента на възпаление.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се разберат конкретно начините по които диетата на АИП може да помогне както и точните обстоятелства при които може да го направи.

Може да намали възпалението поне сред подгрупа от хора с определени автоимунни заболявания и симптомите на някои автоимунни заболявания. В 11-седмично проучване при 15 души с пропускливи черва участниците съобщават, че изпитват значително по - малко симптоми до края на проучването. Въпреки това не са наблюдавани значителни промени в маркерите на възпаление.

В малко проучване хората с възпалително заболяване на червата следват диетата на АИП в продължение на 11 седмици. Участниците съобщават за значителни подобрения в честотата на червата, стреса и способността за извършване на развлекателни или спортни дейности още 3 седмици след проучването.

В друго проучване 16 жени с тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване засягащо щитовидната жлеза следват диетата на АИП в продължение на 10 седмици. До края на проучването възпалението и симптомите свързани с болестта намаляват съответно с 29% и 68%. Участниците също така съобщават за значителни подобрения в качеството на живот въпреки, че няма значителни разлики в техните показатели за функцията на щитовидната жлеза.

Макар и обещаващи проучванията остават малки по мащаб и малко. Също така те са извършвани само при малка подгрупа от хора с автоимунни заболявания. Следователно са необходими повече изследвания преди да се направят сериозни заключения.

Възможни минуси

Диетата се счита за елиминираща диета което я прави много ограничителна и потенциално трудна за следване особено във фазата на елиминиране. Фазата на елиминиране на тази диета също може да затрудни хората да се хранят например в ресторант или с приятел. Също така е важно да се отбележи, че не се гарантира, че тази диета ще намали възпалението или симптомите свързани с болестта при всички хора с автоимунни заболявания.

Въпреки това тези които изпитват намаляване на симптомите след тази диета може да са сдържани да преминат към фазата на повторно въвеждане от страх, че това може да върне симптомите обратно. Това може да стане проблемно тъй като оставането във фазата на елиминиране може да затрудни задоволяването на ежедневните нужди от хранителни вещества. Следователно оставането в тази фаза твърде дълго може да увеличи риска от развитие на дефицит на хранителни вещества както и лошо здраве с течение на времето. Ето защо фазата на повторно въвеждане е от решаващо значение и не трябва да се пропуска. Ако изпитвате затруднения да започнете с фазата на повторно въвеждане помислете за това да се свържете с диетолог или друг медицински специалист запознат с диетата на АИП за персонализирани насоки.

Трябва ли да опитате?

Автоимунните заболявания не могат да бъдат излекувани, но техните симптоми могат да бъдат овладени. АИП диетата има за цел да помогне да направите това като помогне да идентифицирате кои храни може да предизвикат специфични симптоми__.__

Доказателствата относно ефикасността на тази диета в момента са ограничени до хора с възпалителни заболявания на червата и болестта на Хашимото. Въпреки това въз основа на начина по който се смята, че функционира тази диета хората с други автоимунни заболявания също могат да се възползват от нея.

Търсенето на професионален съвет преди да опитате диетата АИП ще Ви помогне да определите по - добре кои храни може да причиняват специфичните Ви симптоми както и ще гарантира, че продължавате да отговаряте на нуждите от хранителни вещества възможно най - добре през всички фази на тази диета.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се