Детокс диетите - гледната точка на науката

337
Детокс диетите - гледната точка на науката

Популяризирането на диетични планове като начин за детоксикация на тялото е много разпространено. Тези планове обикновено включват диетични ограничения и добавки с различни хранителни вещества и билки.

Въпреки, че детоксикиращите диети са популярни в уелнес света повечето от тези диети са ненужни, а някои дори могат да бъдат вредни за цялостното здраве.

Какво представляват детоксикиращите диети и какво казва науката? Предлагат ли ползи за здравето?

реклама

Как се детоксикира тялото?

Като част от постоянната си работа за поддържане на здравето тялото непрекъснато премахва потенциално вредните вещества чрез детоксикация. Системата за детоксикация на тялото е сложна и включва множество органи включително черния дроб, бъбреците и кожата.

Нормалните метаболитни процеси произвеждат токсини ендогенно, но тялото ги набавя и екзогенно чрез излагане на лекарства и химикали в храната и околната среда. __Детоксикацията включва метаболитни процеси наречени биотрансформация по време на които промяната на химическата структура на токсичните вещества ги прави неактивни. След това тялото отделя тези вещества. Способността на тялото да се детоксикира зависи от различни фактори:

 • възраст
 • пол
 • здравословни условия
 • генетика
 • лекарства
 • диета

Например тъй като повечето от процесите на детоксикация на тялото се извършват в клетките на черния дроб чернодробното заболяване може да наруши детоксикацията което може да доведе до натрупване на вредни вещества като амоняк.

Какво представляват детоксикиращите диети?

Въпреки, че тялото може да се детоксикира чрез биотрансформация се предлагат детоксикиращи диети като начин за насърчаване на оптималното елиминиране на токсините, подобряване на цялостното здраве и насърчаване на загуба на тегло. Тези програми обикновено включват гладуване със сокове, добавки, строги вегански диети, течни диети, гладуване или други методи за които се твърди, че детоксикират тялото.

Програмите за детоксикация могат също да насърчат използването на потенциално опасни практики като клизми с кафе при които човек прилага кафе през ректума. Учените свързват самостоятелно прилаганите кафе клизми с тежки странични ефекти като:

 • ректални изгаряния
 • електролитен дисбаланс
 • ректална перфорация

Тази практика може да бъде дори фатална.

Въпреки многобройните твърдения за подобрено здраве от създателите и привържениците на детоксикиращите диети повечето програми за детоксикация нямат клинични доказателства подкрепящи тяхната ефективност или безопасност. Освен това програмите за детоксикация могат да бъдат скъпи особено тези които насърчават използването на билки и други хранителни добавки.

Онлайн са достъпни различни детоксикиращи диети включително детоксикации със сокове и смути и детоксикации на растителна основа. Много детоксикиращи диети не са вредни, защото хората обикновено ги следват само няколко дни и обикновено включват храни на растителна основа като смутита и сокове.

реклама

Въпреки това детоксикиращите диети които включват дълги периоди на гладуване или екстремно ограничаване на калориите, използване на билкови добавки или практики като клизми могат да доведат до опасни странични ефекти и потенциално да имат дългосрочни последици за здравето.

Има ли ползи от детоксикиращите диети?

Въпреки, че повечето детоксикиращи диети са ненужни това не означава, че храните които човек избира да консумира не влияят на системата за детоксикация на тялото. Тялото натрупва вредни вещества от околната среда. Тежки метали като живак и устойчиви органични замърсители. Това са замърсители на околната среда които присъстват в храните, почвите и водата. Те се натрупват в телесните мазнини и изследванията ги свързват с:

 • хронично възпаление
 • оксидативен стрес
 • повишен риск от смъртност

Въпреки, че тялото е подготвено да се детоксикира спазването на хранителна диета и ограничаването на излагането на токсични вещества в храните и околната среда може да подпомогне на органите участващи в биотрансформацията и в резултат на това да насърчи здравето. Това обаче не означава, че човек трябва да следва програма за детоксикация.

Вместо това трябва да се подкрепя способността на тялото да се детоксикира като се консумира балансирана диета. Например диета с дефицит на протеин ще повлияе негативно на способността на тялото да се детоксикира тъй като се нуждае от протеин за ензимните реакции които са от решаващо значение за процеса на детоксикация. За съжаление в повечето планове за детокс диета липсват протеини което може да намали способността на тялото да се детоксикира правилно.

Фибрите са други важни хранителни вещества които могат да помогнат за подобряване на отделянето на токсини чрез изпражненията. Също така може да подобри функцията на чревната бариера което може да помогне за защита на органите участващи в детоксикацията от провъзпалителни бактерии.

Някои доказателства също така предполагат, че гладуването може да помогне за насърчаване на здравето на черния дроб който е основното място за детоксикация както и за подобряване на функцията на ензимите участващи в детоксикацията.

Проучвания върху диетите за детоксикация

Въпреки, че е ясно, че здравословната диета е важна за системата за детоксикация на тялото проучванията върху търговските диети за детоксикация не показват обещаващи резултати. Липсват изследвания в тази област като настоящият обем от изследвания е ограничен до лошо проектирани проучвания. Проучване от 2015 г. отбелязва, че малък брой клинични проучвания изследващи ефектите от детоксикиращите диети са установили, че някои програми могат да подобрят детоксикацията на черния дроб и да намалят нивата на устойчиви замърсители в тялото. Авторите обаче подчертават, че тези проучвания са били погрешни и са имали малки размери на извадката.

В проучване от 2015 г. включващо 84 жени изследователите помолили някои участнички да следват нискокалорична диета за детоксикация с лимон състояща се от лимонов сок и сиропи, а други участници да следват нискокалорична плацебо диета в продължение на 7 дни. И двете групи са имали загуба на тегло и намаляване на нивата на инсулин което предполага, че ограничаването на калориите, а не самата диета за детоксикация подобрява здравето.

Освен това потребителите трябва да внимават с добавките които се предполага, че детоксикират тялото. Тези добавки често съдържат смес от хранителни вещества и билки които могат да взаимодействат с често предписани лекарства. Проучване от 2019 г., включващо 22 жени установява, че консумацията на добавка за детоксикация съдържаща 1350 милиграма патентована смес от листа от папая, кора от калифорнийски зърнастец, кора от червен бряст или индийски бряст (Slippery Elm), листа от мента, листа от червена малина, семена от сминдух, корен от джинджифил за 4 седмици не е донесла ползи за здравето.

Въпреки, че изследванията показват, че някои добавки като N-ацетил цистеин (NAC) и специфични храни включително кръстоцветни зеленчуци могат да бъдат от полза за естествената система за детоксикация на тялото най - простият начин за насърчаване на цялостното здраве и подкрепа на органите участващи в детоксикацията е да следвате богата на хранителни вещества диета богата на протеини, плодове и зеленчуци.

Притеснения при детокс диета

Въпреки, че някои програми за детоксикация може да са безвредни има опасения за безопасността на програмите за детоксикация които използват екстремни методи.

Гладуването за дълги периоди, силното ограничаване на калориите и приемането на определени хранителни добавки могат да доведат до неблагоприятни последици за здравето като:

 • дефицит на хранителни вещества
 • слабост
 • промени в настроението
 • дехидратация и др.

Някои групи хора трябва да избягват детоксикиращите диети, защото са изложени на по - висок риск от неблагоприятни ефекти:

 • при хронични заболявания
 • бременност и кърмене
 • деца, тийнейджъри и възрастни с тегло под нормата
 • хранителни разстройства или анамнеза за тези състояния

Преди да се заемете с детоксикираща диета обсъдете плановете си със здравен специалист особено, ако приемате някакви лекарства отпускани по лекарско предписание.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ДИЕТОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Балансираната диета е важна за здравето и естествената система за детоксикация на тялото, но не е необходимо да се спазва специална диета за детоксикация. Освен, че може да липсват хранителни вещества които са от съществено значение за биотрансформацията като протеини тези програми обикновено са скъпи.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се