Как да намалим задържане на вода в коляното

234
Как да намалим задържане на вода в коляното

Течността в коляното известна още като вода в коляното е болезнено състояние което се дължи на събиране на течност около и вътре в колянната става.

Всеки път когато има увреждане на коляното като например от наранявания или основни заболявания това може да доведе до излишък на течности. Методите които можете да използвате за намаляване на отока ще зависят от причината и може да се нуждаят от диагностика.

Често срещани ричини

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Колянната става е синовиална става, облицована с вид тъкан която произвежда течност. Това помага да се осигури хранене на хрущяла облицоващ ставата. Тази течност смазва, намалява триенето и подпомага въртенето на ставите.

Хрущялът е гъвкава тъкан на края на костите която им позволява да се плъзгат една върху друга. Когато около ставата има излишна течност, това може да причини подуване, болка и скованост. Чести причини за течност в коляното са:

 • Наранявания
 • Основни медицински състояния, които причиняват възпаление на ставите, като артрит
 • Кисти или пълни с течност торбички под кожата
 • Инфекции

Наранявания

Ако сте активни и здрави най - честата причина за подуване на коляното е в резултат на наранявания като:

 • Разкъсване на предна кръстна връзка (ACL), често срещан вид изкълчване, разположено в центъра на коляното. ACL помага за свързването на костите на бедрото и пищяла и стабилизира коляното
 • Разкъсване на менискуса. Разкъсване на С-образния хрущял в колянната става между костите на бедрото и пищяла. Ако хрущялът се повреди той не предлага същата възглавница и може да причини възпаление
 • Контузия нараняване на тъканта като натъртване на коляното
 • Повтарящите се движения от спортове като бягане или от клякане и повдигане често причиняват болка в коляното и понякога могат да допринесат за подуване

Основни заболявания

Основните заболявания могат да доведат до необичайна възпалителна реакция причинявайки натрупване на излишна течност докато тялото се опитва да защити ставата. Тези условия включват:

 • Остеоартрит, често срещан вид артрит който се случва когато хрущялът се разпада
 • Подагра наричана още подагрозен артрит където има натрупване на пикочна киселина което причинява внезапна и интензивна болка
 • Ревматоиден артрит, автоимунно заболяване при което тялото атакува собствените си тъкани включително ставите

Кисти

Понякога остеоартритът или задържаната течност може да причини кисти наречени кисти на Бейкър които могат да причинят течност в коляното.

Кистите на Бейкър са пълни с течност бучки които се образуват зад коляното когато ставата е повредена поради възпалително състояние или нараняване. Течността тече към задната част на коляното и образува кистата, а кистата може да допринесе за допълнително подуване.

реклама

Инфекция

Инфекциите също могат да причинят течност и болка. Те могат да се появят поради усложнения от операция или възпаление и могат да се дължат на опасни бактерии.

Инфекциите в ставата могат да бъдат изключително болезнени и да се появят бързо. Те изискват бърза медицинска помощ.

Кога да се обърнете към лекар

Ако коляното Ви е болезнено, топло, зачервено и ако имате температура, втрисане или се чувствате зле незабавно потърсете медицинска помощ.

Увреждането на която и да е част от коляното може да доведе до излишък на течности. Вашият лекар ще провери симптомите и може да вземе проба от течността, за да диагностицира причината за отока.

Диагностика

За да диагностицира течност в коляното лекарят ще направи физически преглед и ще провери за следните симптоми:

 • Подуване
 • Скованост
 • Намален обхват на движение
 • Треска
 • Загуба на сетивност
 • Затруднено ходене или понасяне на тежест върху засегнатия крак
 • Топлина и зачервяване

За да определи основната причина за течността в коляното лекарят може да назначи процедура наречена аспирация на ставите при която проба от течността се отстранява с игла. След това течността се анализира за:

 • бели кръвни клетки които показват възпаление
 • бактерии, които разкриват инфекция
 • кристали на пикочната киселина, които сигнализират за подагра

Тестове за образна диагностика като рентгенова снимка или ЯМР също могат да бъдат назначени за диагностика особено, ако се очаква разкъсване или друго нараняване.

Лечение

Лечението за премахване на течността в коляното ще зависи от причината. За леки случаи можете да опитате тези домашни лечения:

 • Методът R.I.C.E. което означава почивка, лед, компресия и издигане за облекчаване на лека болка директно след нараняване
 • Компресиране чрез нежно обвиване на коляното с еластични бинтове
 • Нестероидни противовъзпалителни болкоуспокояващи (НСПВС) отпускани без рецепта като ибупрофен
 • Физиотерапевтични упражнения
 • Носенето на скоба за коляното

Инжекциите на кортикостероиди в ставата могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението от нараняване или артритно увреждане на ставите.

Ако течността в коляното е причинена от инфекция ще бъдат предписани антибиотици, за да убият бактериите. Обикновено пероралните антибиотици в продължение на 14 дни ще бъдат достатъчни. Но, ако инфекцията се дължи на резистентни бактерии може да са необходими интравенозни антибиотици приложени през вена за две или четири седмици.

За основни състояния като възпалителен артрит могат да се използват лекарства, които потискат свръхактивния отговор на имунната система.

Ако домашните методи на лечение не работят или предписаните лекарства не подобряват симптомите уведомете незабавно Вашия лекар.

При тежки случаи на течност в коляното може да се наложи операция на ставите наречена артропластика която може да включва подмяна на става. Тези методи се използват само в краен случай, ако всички други медицински интервенции не успеят.

Лекарят може да препоръча лечения освен с лекарства и физиотерапия въз основа на причината за натрупването на течности.

Течността в коляното може да бъде болезнена и да попречи на качеството на живот. Познаването на причините, симптомите и методите за намаляване на отока у дома или с лекарска помощ може значително да подобри симптомите.

Ако сте претърпели нараняване или подозирате инфекция незабавно кажете на Вашия лекар.

Кое е по - добро за болки в коляното, топлина или лед?

Изборът между топлина или лед зависи от вида на нараняването.

Приложете лед, ако се опитвате да намалите възпалението което е необходимо при скорошни наранявания като изкълчване или разкъсване на менискус.

Нанесете топлина, ако искате да облекчите болката и да подобрите гъвкавостта което е целта за лечение на артрит и хронична мускулна или ставна болка.

Какъв вид упражнение намалява водата в коляното?

Видът на упражненията които можете да правите, за да намалите водата в коляното зависи от причината за натрупването на течност. Помислете за консултация и с физиотерапевт който може да Ви даде конкретни упражнения. Може да се препоръчат разтягания, които подобряват обхвата на движение и упражнения за изграждане на сила.

Може ли течността в коляното да се влоши?

Течността в коляното може да се влоши, ако не решите проблема. Бактериална инфекция може да се разпространи и да доведе до трайно увреждане.

Разкъсването на менискуса може да доведе до дългосрочна, изтощителна болка и загуба на подвижност, ако не се лекува. Ето защо е важно да получите незабавна диагноза.

За основни състояния като възпалителен артрит могат да се използват лекарства, които потискат свръхактивния отговор на имунната система.

Ако домашните методи на лечение не работят или предписаните лекарства не подобряват симптомите уведомете незабавно Вашия лекар.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се