Как можем да сведем до минимум риска от развитие на инфаркти и инсулти?

3586
Как  можем да сведем до минимум риска от развитие на инфаркти и инсулти?

Сърдечно-съдовите заболявания и по - точно техните остро настъпили усложнения - инфарктите и инсултите, все още са на челна позиция като причина за смъртност, както в България, така и в останалите развити страни. Когато не завършват фатално, острите сърдечно-съдови инциденти могат да доведат до парализи на крайници, загуба на говора, тежка сърдечна недостатъчност и други инвалидизиращи състояния, които силно намаляват качеството на живот на пациентите.

Диабетът, хипертонията и затлъстяването са сред водещите причини за развитие на сърдечно - съдови заболявания. Те представляват социално значими, мултифакторно обусловени заболявания, което означава, че чрез гените можем да унаследим предразположение към развитието им, а факторите на околната среда спомагат за отключването им. Тъй като начина на живот, диетата и физическата активност са от изключително значение, ето какво можем да променим в тях за да се предпазим от развитието на инсулт и инфаркт:

Кажете”НЕ!” на тютюнопушенето!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Освен че значително увеличава риска от развитие на редица онкологични заболявания - на белия дроб, ларинкса, черния дроб, дебелото черво, пикочния мехур и други, тютюнопушенето има и категорично доказана връзка със заболяванията на сърдечно-съдовата система. Пушачите развиват атеросклероза в значително по - ранна възраст, което само по себе си е рисков фактор за развитие на инфаркт и инсулт. Освен увреждането на съдовете, някои от съставките в цигарения дим допринасят за промяна на качествата на кръвта - вискозитет, съсирваемост, като повишват възможността за образуване на тромби.

Намалете количеството на солта в храната си!

Нашата страна е на една от челните позиции по консумация на готварска сол в Европейския съюз. Солта е сред категорично доказаните фактори за увеличение на риска от развитие на хипертония и свързаните с нея усложнения - инфаркт и инсулт, поради което, ограничаването на нейното количество в диетата ни е една доста добра профилактика на въпросните заболявания. За целта би било добре да сведем до минимум консумацията на полуфабрикати, както и всякаква храна приготвена навън. Най - оптималният вариант е да консумираме предимно домашно приготвена храна, в която количеството на солта зависи изцяло от нас. Солта в храната на възрастен човек не бива да превишава 6 грама за 24 часа (една чаена лъжичка), като в това количество влиза и солта добавена в ефервесцентните и други таблетки, която понякога достигат до 1 грам.

Повече физическа активност!

В съвременния свят и забързаното ни ежедневие става все по - трудно да отделяме време за спорт, но за щастие има различни алтернативи, като например да замените придвижването до работното място с велосипед вместо с автомобил, качване по стълбите вместо с асансьора и други.

Физическата активност, когато е достатъчна и съобразена със съответния човек, доказано намалява стойностите на кръвното налягане, с което допринася и за понижения риск от възникване на остри сърдечносъдови и мозъчносъдови инциденти.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци!

Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Това е важно, тъй като оксидативният стрес играе вжна роля във възпалителните процеси в кръвоносните съдове, които предшестват образуването на атеросклеротичните плаки. Освен това някои от веществата, които се съдържат в тях имат директен съдоразширяващ ефект, което също снижава риска от възникване на инфаркти и инсулти.

Бъдете внимателни с алкохола!

Прекомерната консумация на алкохол води до неблагоприятни ефекти върху почти всички органи и системи на организма - черен дроб, бъбреци, бял дроб, сърце. Продължителната консумация на големи количества спиртни напитки довежда до повишени нива натриглицеридитев кръвта и увеличаване на калорийния прием, което от своя страна има за резултат затлъстяване - друг рисков фактор за възникване на инсулт или инфаркт. От друга страна проучванията показват, че приема на малки до умерени количества алкохол, предимно червено вино има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.

Приемайте редовно предписаните ви медикаменти за хипертония и диабет!

Хипертонията и диабетът са хронични заболявания, които изискват лечение до края на живота, с което се цели да се предотвратят усложненията на тези заболявания. Поради тази причина е редно да приемате изписаните ви медикаменти, точно както ви е инструктирал лекуващия лекар и да се въздържате от самоволно прекратяване на терапията, което в много случаи може да има тежки последствия.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се