Какви инфекциозни заболявания пренасят кърлежите?

3492
Какви инфекциозни заболявания пренасят кърлежите?

Ухапванията от кърлежи са често срещан проблем в топлите месеци. На мястото се получава зачервяване, в центъра на което се вижда впитият кърлеж. Възпалителната реакция е в резултат на секретите, които отделя кърлежа при смукането на кръв. Освен това организма реагира срещу челюстите му като ги възприема за чуждо тяло. Възпалителни клетки се насочват към мястото на ухапването, за да може да се справят с проблема. Отделят се голямо количество биологично активни вещества, които водят до оток, зачервяване, повишена локална температура, болка (възпалителна реакция).

Обикновено кърлежите се забиват без първоначално да предизвикват болка и заради това остават незабелязани. След детайлен оглед на тялото се откриват. Те трябва да бъдат извадени като се спазват определени стъпки. Научете повече ТУК!

Кърлежите пренасят инфекциозни заболявания, които може да бъдат особено опасни. Най-разпространените заболявания са лаймска болест и марсилска треска. Чрез кърлежи се пренасят още кърлежов енцефалит, кримска-конго хеморагична треска, хеморагична треска с бъбречен синдром.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Лаймска болест

Лаймската болест е трансмисивна инфекция, която се причинява от спирохетата Borrelia burgdorferi. Мишевидните, домашните и дивите животни са резервоар на заболяването. Кърлежите се заразяват като смучат кръв от болно животно. Човекът се заразява след като бъде ухапан от заразен кърлеж. Лаймската болест засяга кожата, ставите, сърцето и нервна система. Заболяването протича в няколко стадия. Инкубационният период е 3-30 дни. През първия стадий се засяга само кожата. На мястото на ухапването се появява зачервяване, което увеличава своите размери и избледнява по средата. С времето придобива пръстеновидна форма. Диаметърът му може да стигне до 40-50 см. Нарича се еритема мигранс (мигрираща зачервена плака). В този стадий обикновено няма други симптоми. Може да се появят главоболие, отпадналост, висока температура, увеличени лимфни възли, слабост. През втория стадий се засягат сърцето (миокардит, ендокардит, перикардит, ритъмни нарушения) и нервната система (парези, неврити, менингити, миелит). Вторият стадий се развива след няколко седмици. Третият стадий се развива години след ухапването. Засягат се ставите (артрит), нервната система и кожата (атрофични плаки). В днешно време се предприема лечение още при появата на първи симптоми на първи стадий и до естествената еволюцията на заболяването рядко се стига.

Марсилска треска

Трансмисивно заболяване, което се причинява от Rickettsia conorii. Пренася се от кучешкия кърлеж. Марсилска треска се развива след ухапване от заразен кърлеж. Инкубационният период е 3-7 дни. На мястото на ухапването се получава характерна кожна лезия - зачервяване, което по средата е с тъмен цвят и черна коричка. Нарича се таш ноар (tache noire) и е кожна лезия, характерна само и единствено за марсилската треска. Освен това се появяват и главоболие, отпадналост, ставно-мускулни болки, гадене, повръщане. Появява се едропетнист обрив по цялото тяло, включително по стъпалата и дланите. Обикновено лечение се започва още на този етап и заболяването не еволюира до по-сериозните усложнения (засягане на черен дроб, бъбреци, слезка, лимфни възли, нервна система).

Кърлежов енцефалит

реклама

Представлява вирусно заболяване, което протича с клиниката на невроинфекция. Предава се при ухапване от кърлеж. Инкубационният период е 1-30 дни. Заболяването се среща рядко в България. Започва със силно главоболие, гадене, повръщане, отпадналост, висока температура.

Кримска-конго хеморагична треска

Вирусно заболяване, което протича в 3 стадия. Инкубационният период е 1-2 седмици. През първия стадий се развива токсикоинфекциозен синдром (ставно-мускулни болки, висока температура, слабост), появяват се болки в корема, гадене, повръщане, диария. През втория стадий се наблюдават кръвоизливи от носа, венците, гастроинтестиналния тракт (повръщане на кръв, наличие на кръв във изпражненията). Третият стадий е възстановителен. Заболяването се среща в България.

Хеморагична треска с бъбречен синдром

Отново се касае за вирусно заболяване, което се пренася чрез кърлежи. Клинично протича подобно на кримската хеморагична треска, като към втория хеморагичен стадий се добавя и картина на остра бъбречна недостатъчност.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет "Инфекции, предавани по кръвен и полов път", от МДЛ "Мед-Диа", за 24 лв
-56%
54,50 лв.
24,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се