Застрашава ли ни епидемия от морбили?

4387
Застрашава ли ни епидемия от морбили?

Морбили представлява остро инфекциозно заболяване, което протича с характерен обрив със зачервявания и пъпки. Засягат се още горните и долните дихателни пътища, като може да се развия сериозни усложнения в тази посока (пневмонии). Към усложненията може да се наблюдават енцефалити и менингити. Касае се за тежка и сериозно протичаща инфекция.

Морбили се нарича още брусница или дребна шарка. Причинява се от вирус и засяга предимно деца. За щастие, морбили е едно от заболявания, които могат да бъдат профилактирани чрез ваксинация! На 13 месеца се провежда първата ваксинация против заболяването чрез тривалентна жива атенюирана ваксина против морбили, паротит и рубеола. На 12 години се прави реваксинация.

Какво е положението в страната с ваксинациите и има ли опасност от епидемия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В цяла Европа се наблюдават завишен брой заболели от морбили. Източникът на заразата е Румъния, където са заболели над 3000 души и са починали 17. Случаите на морбили в България са 3. Според официални данни ваксинираните в нашата страна са около 92%, което е един много добър показател. Ако тези стойности са реални, то не бива да се страхуваме от епидемия, тъй като ваксинираните хора не са застрашени. Опасност има само за неваксинираните или за тези, които не са провели реимунизация. Тепърва предстои преразглеждане на данните относно това колко деца са ваксинирани и колко не. Личните лекари ще дадат тази информация и ще се направят нови изводи. В Румъния броят на ваксинираните е много по-нисък, което обяснява и настоящата ситуация.

Какво е отношението към ваксините и какво е значението на ваксинопрофилактиката?

реклама

Значението на ваксините за съществуването на човечеството е огромно. Както вече сме споменавали, щом за дадено заболяване има разработена ваксина, то има сериозна причина за това. Благодарение на ваксинацията са елиминирани някои и ограничени голям брой сериозни инфекциозни заболявания, които водят до тежки усложнения или смърт. Не бива да се пренебрегват усилията на световните организации, които се опитват да се преборят с някои заболявания чрез мерки, обхващащи цялото човечество. На всички нас е известно новото разбиране и движение срещу ваксинацията. Но сами се досещате, че човекът е изключително възприемчив към някои инфекциозни патогени и колкото повече се увеличават неваксинираните и незащитени хора, толкова по-големи са опасностите от епидемии. Схващанията, че всеки, който има здрава имунна система не боледува или че ваксините са вредни и съдържат опасни вещества или че товарят имунитета, са абсурдни. Много е важно винаги да бъдем наясно с ползата и риска при вземането на дадено решение, особено за здравето. Никой не е застрахован от нищо и няма решение, което да гарантира дълъг и гладък живот, но всеки един от нас е длъжен да поеме отговорност за своето собствено здраве и по този начин и за това на останалите. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-висока е защитата на популацията и толкова по-малка вероятността от епидемии. Освен това ниската възприемчивост е пътят към елиминирането на дадено инфекциозно заболяване. Не случайно имаме задължителен имунизационен календар. Щом дадена мярка се приема за задължителна, значи има причина за това. Преди да изброите всички аргументи против ваксините, разгледайте всички заболявания, срещу които има разработени такива. Когато се запознаете с тях ще имате реална представа за ползата и рисковете. Всеки един родител, който вземе решение да не ваксинира детето си, го обрича на опасности, от които е можела да бъде предпазено. Колкото по-крехка и предпазвана е една имунна система, толкова по-слаба е тя. Човечеството съществува до ден днешен благодарение на ваксинопрофилактиката и антибиотичната терапия. Чрез тях е възможно да се предпазим от сериозни инфекции чрез предварителна среща на имунитета ни с патогените и да излекуваме вече възникнали инфекции, които без антибиотично лечение биха довели до смърт. За да подобряваме здравето си, трябва да обединим усилия и да имаме доверие!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се