Какво трябва да знаем за протеиновия дефицит (хипопротеинемия)

2131
Какво трябва да знаем за протеиновия дефицит (хипопротеинемия)

Хипопротеинемията е състояние на много ниски нива на протеин в кръвта. Протеините са изградени от аминокиселини. Протеините са от съществено значение за всяка част от човешкото тяло. Костите, мускулите, кожата и почти всеки орган или тъкан са съставени от протеини.

Тъй като тялото се нуждае от много различни аминокиселини, за да функционира и оцелява трябва да си набавя протеини чрез храната. Въпреки това тялото не може да съхранява протеини в дългосрочен план за бъдещо използване, така че трябва да се консумира достатъчно протеин всеки ден, за да се гарантира, че тялото получава достатъчно количество, за да работи правилно.

Хипопротеинемията е необичайна в развитите страни където повечето хора се хранят добре балансирано. Въпреки това хората, които имат определени здравословни състояния или диети в които липсва протеин могат да развият това състояние.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са симптомите на хипопротеинемия?

Симптомите на хипопротеинемия могат да варират от леки до тежки. Те включват:

 • умора и слабост
 • повтарящи се вирусни или бактериални инфекции
 • изтъняване, чупене на косата
 • опадане на коса
 • чупливи нокти и суха кожа
 • промени в настроението и раздразнителност
 • жажда за храни богати на протеини

Тези симптоми могат да бъдат признаци и на други здравословни проблеми като желязодефицитна анемия или проблеми с имунната система. Хипопротеинемия е възможно да се идентифицира само чрез медицински тестове.

Кои са причините за хипопротеинемия?

Здравните състояния засягащи храносмилането или усвояването на протеини от храната често са причина за хипопротеинемия. Ограничаването на приема на храна или спазването на силно ограничителни диети също може да доведе до недостиг на протеини в организма.

Недохранване. Хипопротеинемията може да се свърже директно с диетата особено, ако човек не яде достатъчно калории или избягва определени групи храни. Свързана с диетата хипопротеинемия може да възникне в следните случаи:

 • Липса на достатъчно средства за закупуване на храна и не се консумират достатъчно калории от протеини
 • По време на бременност, тъй като жените се нуждаят от много повече протеини от нормалното за развитието на плода. При тези които не могат да ядат достатъчно калории от източници на протеини поради екстремно гадене и повръщане имат висок риск от хипопротеинемия
 • Хранително разстройство като анорексия и булимия. Те често водят до диета, която не осигурява достатъчно протеини
 • Ограничителна диета като тази изключваща почти всички източници на растителни и животински протеини

Чернодробни нарушения. Черният дроб играе ключова роля в преработката на протеини в организма. Ако черният дроб не функционира пълноценно тялото може да не успее да получи достатъчно протеини, за да изпълнява жизнените си функции. Това може да се случи при хора с различни чернодробни заболявания включително хепатит или цироза.

Бъбречни проблеми. Бъбреците помагат за филтрирането на отпадъчните продукти от кръвта в урината. Когато функционират правилно те позволяват на протеините да останат в кръвта. Когато бъбреците са увредени или не функционират напълно те могат да излъчат протеин в урината. Това може да се случи при хора с хипертония (високо кръвно налягане), диабет и някои бъбречни заболявания. В резултат на това може да се получи комбинация от хипопротеинемия и протеинурия (протеин в урината).

реклама

Цьолиакия. Автоимунно заболяване при което имунната система погрешно атакува клетките в тънките черва. Тази реакция възниква при консумиране на храни съдържащи глутен, протеин, който се среща в пшеницата, ръжта и ечемика. Автоимунното увреждане на тънките черва може да доведе до намалена абсорбция на много хранителни вещества включително протеини.

Възпалително заболяване на червата. Някои форми на възпалително заболяване на червата (IBD) причиняват възпаление в тънките черва. В тях тялото разгражда много основни хранителни вещества и ги абсорбира. Увреждането на тънките черва може да доведе до различни хранителни дефицити включително хипопротеинемия.

Диагноза

Кръвен тест може да разкрие дали човек има достатъчно протеини в тялото. Лекарят може да назначи набор от кръвни тестове като общ белтък, албумин и съотношение албумин/глобулин (А/G). Албуминът и глобулинът са два протеина, които черният дроб произвежда. Този тест може да разкрие дали общите нива на протеини са ниски и дали протеините на албумин и глобулин са на оптимални нива. Ако тези два протеина са в дисбаланс това може да сигнализира за медицински проблем като чернодробно заболяване, бъбречно заболяване или автоимунно състояние.

Лечение

Лекарят ще адаптира лечението към причината за ниското съдържание на протеин. Лечението може също да варира в зависимост от диетата, здравословното състояние, възрастта и медицинската история на пациента.

Лекарят може да вземе в предвид медицинската история, да проведе физически преглед и да назначи диагностични тестове, за да установи причината за хипопротеинемия. След като установи причината лекарят ще изготви план за лечение:

 • При хранително разстройство на пациента може да се наложи лечение което включва психотерапия. След това може да се поддържа здравословна, балансирана диета, която включва достатъчно протеини
 • При цьолиакия се спазва диета без глутен. Това ще подобри усвояването на хранителни вещества, включително протеини в тънките черва
 • Чернодробните и бъбречните нарушения често изискват широко медицинско лечение и по-нататъшно наблюдение с редовно проследяване от лекар
 • Бременните жени с екстремно гадене и повръщане може да се нуждаят от лечение, за да облекчат симптомите си. Това може да им помогне да консумират достатъчно калории и протеини за здравословното развитие на бебето

Препоръчителен прием на протеини

Балансирана диета, която включва храни с високо съдържание на протеини набавя необходимиото количество протеин. В повечето случаи, ако сте малко под дневната нужда от протеин за кратко време няма да причини трайна или тежка хипопротеинемия.

Най-малко 10% от дневните калории трябва да бъдат от протеини. Хората, които са силно активни или се опитват да натрупат мускулна маса и бременните жени може да се нуждаят от повече от препоръчаните количества.

Изборът на правилните протеини

Животинските протеини предлагат разнообразия от протеини. Месо, риба, яйца и птици. Соята като растителен източник също е източник на пълноценни протеини. Тези храни съдържат всички основни аминокиселини от които тялото се нуждае.

Растителни протеини

Много растителни протеини включително ядки, семена и боб предлагат само някои от необходимите незаменими аминокиселини. Хората, които следват вегетарианска или веганска диета трябва да се уверят, че получават всички аминокиселини от които се нуждаят като ядат разнообразни здравословни растителни протеинови храни всеки ден.

Животински протеини

Въпреки, че животинските протеини съдържат всички незаменими аминокиселини в адекватни пропорции много от тях могат да повлияят неблагоприятно на здравето.

Например червеното месо често съдържа големи количества наситени мазнини и калории.

Рибите могат да съдържат живак или други замърсители така, че децата или бременните жени трябва да избягват риби с високо съдържание на живак.

Като цяло консумирането на умерени количества постно месо, птици и риба е най-ефективният начин за консумация на различни пълноценни протеини.

Кои меса съдържат най-много протеини?

Всички меса като пилешко, говеждо, свинско и агнешко, както и риба съдържат достатъчно протеин, за да може да се консумира препоръчителния дневен прием на протеин. Говеждото и пилешкото месо обикновено съдържат по-големи количества протеин.

Според Американската сърдечна асоциация пилешкото и рибата са най-здравословният избор, тъй като червените меса като говеждо, свинско и агнешко съдържат повече наситени мазнини, които могат да повишат холестерола и да повлияят на сърдечните заболявания. Добре е да вземете чисто месо или да отрежете излишната мазнина преди готвене. Опитайте се да избягвате преработените меса, като бекон, салам, колбаси и телешка пъстърма.

Вместо да се фокусирате върху някакъв вид протеин разнообразната диета е най-добрият начин за добро здраве.

Консумирането на различни протеини от животински и растителни източници обикновено е най-добрият начин да се избегне развитието на хипопротеинемия. Въпреки, че повечето храни на растителна основа не са пълноценни протеини те предлагат фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат в борбата с болестите.

Хипопротеинемията често изисква медицинска помощ поради вариациите от сложни причини. Дългосрочната перспектива зависи от причината за дефицита на протеин.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се