Трихинелоза! Кога месото може да бъде опасно за здравето ни?

6567
Трихинелоза! Кога месото може да бъде опасно за здравето ни?

През зимния сезон, а особено около празниците, почти на всяка трапеза задължително присъстват различни колбаси и суджуци, някои от които са домашно приготвени. В някои случаи обаче, те могат да се превърнат в повод да развалим празничното си настроение.

Трихинелозата представлява паразитно заболяване, което се причинява от кръглия червей - трихинела спиралис. То е широко разпростренено по целия свят, като и България не прави изключение. Различието в заболеваемостта на различните нации се обяснява с различните хранителни навици и традиционната кухня на всяка една от тях.

Как става заразяването?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Човек може да се зарази с трихинелоза чрез прием на сурово или недобре термично обработено месо от заразено животно. Животните се заразяват по същият начин, когато с хранят с трупове на заразени гризачи или при канибализъм, например при прасетата. Често засегнат контингент са ловджиите на диви свине. Въпреки че най - честият източник на инфекция е свинското месо, мечето месо и месото от моржове и други морски бозайници също може да бъде източник на зараза.

Какви са симптомите?

След попадането в стомаха, ларвите на трихинелата се освобождават от обвивката си, под действието на стомашния сок. След това те се прикрепят към лигавицата на тънкото черво, след 2 - 3 седмици се превръщат в полово зрели форми и раждат (трихинелите са живораждащи червеи) ларви, които чрез кръвния и лимфния ток попадат в мускулите - скелетни мускули, диафрагма, междуребрени, дъвкателни мускули и други.

Първите симптоми са гаденето, повръщането, диарията и високата температура, те са резултат от наличието на трихинели в чревната лигавица. Тези оплкавания обаче са неспецифични и ако не се вземе предвид информацията за консумация на съмнително месо, вашият лекар, а и вие едва ли ще се осъмните за това заболяване. Когато младите ларви навлязат в кръвта, а от там и в мускулите, се появяват характерните за трихинелоза симптоми, а именно - оток на очите и клепачите и зачервяване на конюнктивата, което се дължи на алергизирането на организма от попадналите в него ларви, мускулни болки и слабост, които са резултат от навлизането на ларвите в мускулните клетки.

Какво е лечението и как да се предпазим?

Лечението на трихинелозата се провежда с антихелминтни препрати - албендазол и мебендазол, които са най - ефикасни, когато лечението започне още докато паразитите се намират в червата. В някои случаи се използват и кортикостероиди, с които се цели да се овладее алергичната реакция и възпалителните прояви.

За да се предпазим от трихинелоза е необходимо винаги да консумираме месо от сигурни източници, което е преминало през ветеринарен контрол. Освен това е изключително важна добрата термична обработка на месото и да избягваме приема на сурово месо, например под формата на луканки, суджуци, пастърма.

Какви усложнения могат да настъпят?

В повечето случаи трихинелозата не протича тежко и въпреки, че мускулните болки и температута са доста продължителни (няколко седмици), пациентите се възстановяват добре. Понякога обаче, сравнително рядко, е възможно да настъпят усложнения от страна централната нервна система (менингит, енцефалит) и сърцето (миокардит, перикардит, ритъмни нарушения), които значително да влошат състоянието на пациентите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се