Кои са симптомите на 6-те често срещани хранителни разстройства

7627
Кои са симптомите на 6-те често срещани хранителни разстройства

Хранителните разстройства са нещо повече от храненето. Те са сложни психични състояния, които често изискват намесата на медицински и психологически експерти.

Какво представляват хранителните разстройства?

Хранителните разстройства са съвкупност от психологически състояния, които предизвикват развитието на нездравословни хранителни навици. Те могат да започнат с мания за храна, телесно тегло или форма на тялото.В тежки случаи хранителните разстройства могат да причинят сериозни последици за здравето и дори да доведат до смърт, ако не се лекуват.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хранителните разстройства могат да имат различни симптоми. Повечето обаче включват сериозното ограничаване на храната, хранителните преяждания или поведението на прочистване като повръщане или прекалено физическо натоварване.

Въпреки, че хранителните разстройства могат да засегнат хора от всякакъв пол на всеки етап от живота най-често се съобщават при юноши и млади жени. До 13% от младежите могат да получат поне едно хранително разстройство до 20-годишна възраст.

Кои са причините за хранителните разстройства?

Експертите смятат, че хранителните разстройства могат да бъдат причинени от различни фактори.

Един от тях е генетиката. Проучванията за близнаци и осиновяване включващо близнаци, които са били разделени при раждането и осиновени от различни семейства предоставят някои доказателства, че хранителните разстройства могат да бъдат наследствени. Този тип изследвания обикновено показват, че ако единият близнак развие хранително разстройство, другият има 50% вероятност също да развие.

Личностните черти са друга причина. По-специално невротизмът, перфекционизмът и импулсивността са три черти на личността често свързани с по-висок риск от развитие на хранително разстройство.

Други потенциални причини са културните идеали. Включват възприемания на натиск и влияние, както и културни предпочитания за слаба фигура, излагане на медии пропагандиращи такива идеали.

Всъщност някои хранителни разстройства изглежда не съществуват най-вече в култури, които не са били изложени на западните идеали за слаба фигура.

Въпреки това културно приетите идеали за слаба фигура присъстват в много области на света. И все пак в някои страни малко хора в крайна сметка развиват хранително разстройство. По този начин те вероятно са причинени от комбинация от фактори.

Експертите предполагат, че разликите в мозъчната структура и биологията също могат да играят роля в развитието на хранителни разстройства. По-специално нивата на мозъчните посланици серотонин и допамин могат да бъдат фактори. Необходими са обаче още проучвания преди да се направят заключения.

1. Анорексия невроза. Anorexia nervosa е вероятно най-известното хранително разстройство. Обикновено се развива по време на юношеството или младата възраст и има тенденция да засяга повече жени отколкото мъже.

При случаите на анорексия обикновено се смятат с наднормено тегло, дори ако са с опасно тегло под нормата. Склонни са постоянно да следят теглото си, да избягват да ядат определени видове храни и силно да ограничават калориите си. Честите симптоми на анорексия нервоза включват:

 • значително по-ниско тегло в сравнение с хора на сходна възраст и ръст
 • много ограничени режими на хранене
 • много голям страх от напълняване или упорито поведение, за да се избегне напълняване, въпреки че теглото е под нормата
 • неумолимо преследване за слаба фигура и нежелание да се поддържа здравословно тегло
 • силно влияние на телесното тегло или възприеманата форма на тялото върху самочувствието
 • изкривен образ на тялото, включително отричане от сериозно тегло под нормата

Обсесивно-компулсивните симптоми също често присъстват. Например много хора с анорексия често са заети с постоянни мисли за храна, а някои могат натрапчиво да събират рецепти или да съхраняват храна. В тези случаи могат да имат затруднения да се хранят публично и да проявяват силно желание да контролират околната си среда ограничавайки способността си да бъдат спонтанни.

Анорексията е категоризирана в два подтипа - ограничаващ тип и преяждане и прочистване__.__

Хората с ограничаващ тип отслабват единствено чрез диети, гладуване или прекомерни упражнения.

Хората с тип преяждане и прочистване могат да преяждат с големи количества храна или да ядат много малко. И в двата случая след като се хранят се прочистват като използват повръщане, прием на лаксативи или диуретици или прекалено физическо натоварване.

Анорексията може да навреди много на тялото. С течение на времето живеещите с анорексия могат да изпитат изтъняване на костите, безплодие, чуплива коса и нокти и растеж на слой фино окосмяване по цялото им тяло. В тежки случаи анорексията може да доведе до сърдечна, мозъчна или многоорганна недостатъчност и смърт.

2. Булимия невроза. Bulimia nervosa е друго добре познато хранително разстройство. Подобно на анорексията булимията има тенденция да се развива по време на юношеството и ранната зряла възраст и изглежда по-рядко срещана сред мъжете, отколкото при жените.

При булимия често ядат необичайно големи количества храна за определен период от време. Всеки епизод на преяждане обикновено продължава докато не стане болезнено претъпкване. По време на преяждане човек обикновено чувства, че не може да спре да яде или да контролира колко яде. Преяждането може да се случи с всякакъв вид храна, но най-често се случва с храни, които човек обикновено избягва. След това страдащите от булимия се опитват да се прочистят, за да компенсират консумираните калории и да облекчат дискомфорта в червата. Честото поведение за прочистване включва принудително повръщане, гладуване, лаксативи, диуретици, клизми и прекомерно физическо натоварване.

реклама

Симптомите могат да изглеждат много сходни с тези на преяждането или прочистването на подвидовете анорексия нервоза. Въпреки това хората с булимия обикновено поддържат относително нормално тегло, вместо да станат с тегло под нормата. Честите симптоми на булимия невроза включват:

 • повтарящи се епизоди на преяждане с усещане за липса на контрол
 • повтарящи се епизоди на неподходящо поведение за прочистване, за да се предотврати напълняване
 • самочувствие прекалено повлияно от формата и теглото на тялото
 • страх от напълняване въпреки нормалното тегло

Страничните ефекти на булимията могат да включват:

 • възпалено и зачервено гърло
 • подути слюнчени жлези
 • износен зъбен емайл
 • кариес
 • киселинен рефлукс
 • дразнене на червата
 • тежка дехидратация
 • хормонални нарушения

В тежки случаи булимията може също да създаде дисбаланс в нивата на електролити, като натрий, калий и калций. Това може да причини инсулт или инфаркт.

3. Разстройство от преяждане. Смята се, че разстройството на преяждането е едно от най-често срещаните хранителни разстройства. Обикновено започва през юношеството и ранната зряла възраст, въпреки че може да се развие и по-късно.

Хората с това разстройство имат симптоми подобни на тези на булимия или подтип на анорексия. Например обикновено ядат необичайно големи количества храна за относително кратки периоди от време и изпитват липса на контрол по време на преяждане. Хората с разстройство от преяждане не ограничават калориите и не използват поведението на прочистване като повръщане или прекомерно упражнение, за да компенсират преяждането си. Честите симптоми на разстройство с преяждане включват:

 • яденето на големи количества храни бързо, тайно и до неудобно насищане, въпреки че не се чувства глад
 • усещане за липса на контрол по време на епизоди на преяждане
 • чувство на стрес като срам, отвращение или вина при мисълта за поведението на преяждане
 • не се използва прочистващо поведение като ограничаване на калориите, повръщане, прекомерно упражнение или използване на слабително или диуретично средство, за да се компенсира преяждането

Хората с разстройство на преяждане често имат наднормено тегло или затлъстяване. Това може да увеличи риска от медицински усложнения, свързани с наднорменото тегло, като сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

4. Пика. Пика е друго хранително разстройство, което включва ядене на неща, които не се считат за храна. Хората с пика жадуват за нехранителни вещества като лед, мръсотия, пръст, креда, сапун, хартия, коса, кърпа, вълна, камъчета, перилен препарат или царевично нишесте.

Пика може да се появи при възрастни, както и при деца и юноши. Въпреки това този тип хранително разстройство се наблюдава най-често при деца, бременни жени и лица с умствени увреждания__. Хората с пика могат да бъдат изложени на повишен риск от отравяне, инфекции, наранявания на червата и хранителни дефицити.__ В зависимост от погълнатите вещества пиката може да бъде фатална.

Въпреки това, за да се счита за пика яденето на нехранителни вещества не трябва да бъде нормална част от нечия култура или религия. Освен това не бива да се счита за социално приемлива практика от връстниците на дадено лице.

5. Нарушение на руминацията. Разстройството на руминацията е друго новоразпознато хранително разстройство. Описва се като състояние при което човек възстановява отново храната, която преди това е сдъвкъл и погълнал, сдъвква я отново и след това или я поглъща повторно, или я изплюва. Това преживяване обикновено се случва през първите 30 минути след хранене. За разлика от медицински състояния като рефлукс това е доброволно случващо се.

Това разстройство може да се развие по време на кърмаческа, детска или зряла възраст. При кърмачетата има тенденция да се развива между 3-12-месечна възраст и често изчезва от само себе си. Децата и възрастните със състоянието обикновено се нуждаят от терапия за разрешаването му. Ако не бъде разрешено при кърмачета разстройството на руминацията може да доведе до загуба на тегло и тежко недохранване, което може да бъде фатално.

Възрастните с това разстройство могат да ограничат количеството храна, което ядат, особено на обществени места. Това може да ги накара да отслабнат и да станат с тегло под нормата.

6. Избягващо/ограничително нарушение на приема на храна (ARFID). Това е ново име за известно разстройство. Терминът замества това, което е било известно като "хранително разстройство в ранна детска възраст", ​​диагноза, запазена преди това за деца под 7-годишна възраст.

Въпреки, че ARFID обикновено се развива по време на ранна детска възраст или ранна детска възраст може да продължи до зряла възраст. Нещо повече това е еднакво често срещано сред мъжете и жените.Хората с това разстройство изпитват нарушено хранене поради липса на интерес към ядене или силна неприязън или отвращение към определени миризми, вкусове, цветове, текстури или температури на някои храни.

Честите симптоми на ARFID включват:

 • избягване или ограничаване на приема на храна, което пречи на приема на достатъчно калории или хранителни вещества
 • хранителни навици, които пречат на нормалните социални функции като хранене с другите
 • загуба на тегло или лошо развитие за възрастта и ръста
 • недостиг на хранителни вещества или зависимост от добавки или хранене в сонда

Важно е да се отбележи, че ARFID надхвърля нормалното поведение като придирчиво хранене при малки деца или по-нисък прием на храна при възрастни хора. Нещо повече, това не включва избягването или ограничаването на храни поради липса на наличност или религиозни или културни практики.

Други хранителни разстройства

В допълнение към шестте хранителни разстройства по-горе съществуват и по-малко известни или по-рядко срещани хранителни разстройства, които все още се изучават. Те обикновено попадат в една от трите категории:

Нарушение в прочистването. Хората често използват прочистващо поведение като повръщане, лаксативи, диуретици или прекомерно упражнение, за да контролират теглото или формата си. Те обаче не преяждат.

Синдром на нощното хранене. Хората с този синдром често ядат прекомерно често след събуждане от сън.

Други уточнени нарушения на храненето (OSFED). Въпреки, че не се среща в Диагностично-статистическият наръчник на психичните разстройства това включва всички други състояния, които имат симптоми подобни на тези на хранително разстройство, но не се вписват в нито една от горните категории.

Едно разстройство, което в момента може да попадне под OSFED е орторексията. Въпреки, че все по-често се споменава в медиите и научните изследвания, орторексията все още не е призната като отделно хранително разстройство от сегашния Диагностично-статистически наръчник на психичните разстройства. Хората с орторексия са склонни да имат обсесивен фокус върху здравословното хранене до степен нарушаваща ежедневието им. Например засегнатото лице може да елиминира цели групи храни страхувайки се, че са нездравословни. Това може да доведе до недохранване, тежка загуба на тегло, затруднено хранене извън дома и емоционален стрес. Хората с орторексия рядко се фокусират върху отслабването. Вместо това тяхната самооценка, самоличност или удовлетвореност зависят от това колко добре се съобразяват с правилата за самоналагане на диетата.

Категориите по-горе осигуряват по-добро разбиране на най-често срещаните хранителни разстройства и да разсеят митовете за тях. Хранителните разстройства са състояния на психичното здраве, които обикновено изискват лечение. Те също могат да навредят на тялото, ако не се лекуват. Ако имате хранително разстройство или познавате някой, който може да има такъв потърсете помощ от медицински специалист специализиран в хранителните разстройства.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се