Орторексия: Какво се случва, когато здравословното хранене се превърне в МАНИЯ ?

12147
Орторексия: Какво се случва, когато здравословното хранене се превърне в МАНИЯ ?

По телевизия, в интернет и списания е пълно със съвети за здравословно хранене и кое е правилно за нашето тяло и кое не. Донякъде всичко това се случва с причина, тъй като последните години се появиха бързите храни, рафинираните масла, рафинираната захар, газираните напитки и т.н. Всичко това пълно с оцветители, консерванти, стабилизатори, ароматизатори, овкусители, сгъстители и т.н. Цялата тази промяна в начина на хранене доведе до своите последствия за човешкото здраве и съвсем логично се появи и другата крайност - маниакалното здравословно хранене. Изключително важно и дори задължително е всеки един човек да подбира добре своята храна, тъй като това са градивните елементи, които изграждат тялото. Но всяко нещо, което е в повече вреди. Това правило важи в пълна сила и за здравословното хранене, защото дозата прави отровата.

Когато здравословното хранене се превърне в мания, то се обръща срещу човека. Орторексията представлява именно това. Състояние, което включва симптоми на обсесивно поведение към здравословна диета. Хората, страдащи от орторексия обикновено са по-тревожни и може да имат симптоми на други психични разстройства. Манията към здравословна диета представлява хранително разстройство, точно както са анорексията и булимията. Страдащите от това разстройство са вманиачени повече към подбора на "правилна и полезна" храна, а не толкова към спазването на определено тегло. Те крайно избягват храни и продукти, които съдържат оцветители, консерванти, аромати, рафинирани мазнини, бяла захар, животински, млечни продукти и всички останали, които са нездравословни и неполезни. Консумацията на продукт, който съдържа нещо подобно е свързан с огромно чувство за вина и страх, че ще им навреди. Изключително много енергия и време изхабяват за мисли относно техния хранителен режим - планове, колко пъти, какво точно, от къде да бъде закупено и т.н. Всичко това се превръща в едно маниакално поведение и е много далеч от доброто здраве. Вманиаченото поведение води до толкова ограничения, че страдащите от това започват да редуцират теглото си, тъй като се ограничават в много малко продукти.

реклама

Тези значителни ограничения водят до дефицитно и недоимъчно хранене, от което тялото страда, защото не му биват доставяни нужните хранителни вещества. Недостатъчните липиди, въглехидрати и мазнини имат своите последствия за здравето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какви са симптомите на орторексията и как да я разпознаем?

  • Крайни ограничения в храненето и категорично придържане към здравословна диета.
  • Прекомерна употреба на хранителни добавки, пробиотици, билки.
  • Обсесивно поведение относно избора на храна.
  • Непрекъснати натрапливи мисли за хранене.
  • Консумация само на био, "зелени" храни или продукти, които са сертифицирани, че са отглеждани в природосъобразни условия.
  • Консумация на много малък брой продукти, защото само те са полезни.

Да, факт е, че сме заобиколени от изкушения, които може би не са най-полезното нещо за нашето тяло, но крайностите не са решението на проблема. Обсесивното поведение работи абсолютно и единствено срещу самия човек. Като всяко хранително разстройство и това се лекува основно с психотерапия.

Здравословното хранене може да бъде нещо прекрасно и метод за лечение на тялото. Хубавата храна ни носи енергия, здраве, красота и всички ползи, за които можете да се сетите. Но крайностите по нея се превръщат в най-големия враг, защото разболяват тялото и пречат на ежедневните дейности. Вманиачаването може да бъде до такава степен, че да се наруши нормалното ежедневните на страдащия от орторексия.

Как да разбера дали страдам от орторексия или дали имам някои от симптомите?

Има няколко въпроса, чиито отговори биха ви насочили. Чувствате ли се виновни когато хапвате нещо, което смятате за вредно? Прекарвате ли много време в мисли и анализи за храненето? Различава ли се начинът ви на хранене от този на хората около вас? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, трябва да се замислите относно състоянието си и дали то не граничи с болест.

Едно златно правило, което важи за всяка една крайност: Балансът е ключът към здравето и щастието!


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се