Хистероскопска полипектомия (отстраняване на полип от матката) - какво да очакват жените

1772
Хистероскопска полипектомия (отстраняване на полип от матката) - какво да очакват жените

Хистероскопската полипектомия е хирургична процедура при която се отстраняват полипите на матката които са свръхрастеж на клетки в лигавицата или вътрешната стена на матката.

Това е рутинна процедура която не само се използва за елиминиране на полипи и техните симптоми, но е и тест за рак.

Кога се назначава тази процедура

реклама

Повечето от жените които имат полипи дори не знаят дали ги имат. Препоръчва се скрининг тест когато започнат да причиняват симптоми. В много случаи полипите се откриват по време на скрининг за съвсем различно нещо. Много жени отиват на скрининг тест за откриване на полипи заедно с полипектомия за отстраняване на полипите.

Какво представляват полипите?

Полипите са свръхрастеж на тъкани който се простира в кухите пространства в тялото. Повечето от тях са доброкачествени, някои са предракови, други са ракови. Те са доста често срещани.

Полипите на матката стават много чести с възрастта на жената. Жените в менопауза са по - застрашени от развитие на полипи на матката. Някои от тези полипи нарастват оказвайки натиск върху органите променяйки притока на кръв и причинявайки много други симптоми.

Хирургия

В зависимост от местоположението на полипите и хирургичната техника ще бъдете подготвени за полипектомията.

Процедурата се извършва чрез разрязване на полипа от единия свободен ръб до другия. Целта е да се премахне основата на полипа без да се нарушава миометриума (средния слой на стената на матката). Необходимите инструменти в процеса са:

 • Механични инструменти
 • Електроди с нож и примка
 • Форцепс за биопсия, щипки за захващане и ножици
 • Морселатор, инструмент който прорязва тъканите и отстранява ненужната тъкан чрез засмукване едновременно
 • Хистероскопска примка за полипи (разрязва и коагулира полипите и може да се използва с или без електрокаутеризация)
 • Биполярни електроди използвани за отстраняване на ендометриални полипи

След като бъде поставена иглата за интравенозно приложение на анестезията ще започнете да се чувствате сънливи и отпуснати. За отстраняване на повечето полипи се използва специален инструмент поставен в тялото който елиминира необходимостта от голям разрез. Вкарва се във влагалището през шийката на матката в матката и лекарят получава ясна представа за полипите. Има различни хирургични техники които могат да се използват. Изборът на някоя от специфичните техники за отстраняване не оказва влияние върху преживяването на пациентката.

Студена полипектомия с форцепс

Тази техника се използва при малки полипи. Форцепсите се използват за издърпване на полипа. След това частта от полипа която се простира в тъканта се отстранява.

Полипектомия с форцепс с процес на електрокаутеризация

Подобна на полипектомия форцепс. Въпреки това вместо просто да се хване върха на полипа останалата тъкан на полипа се изгаря с помощта на електрокаутер члез процес на електрокаутеризация, за да се предотврати по - нататъшно кървене.

Полипектомия с използване на примка

Използва се примка за хващане и отстраняване на полипа. Тази техника се използва когато полипът е по - голям от 1 см. Също така примката може да бъде студена или гореща. Може да се използва електрокаутер за изгаряне на останалата полипна тъкан.

В случай на полип с голям размер може да се наложи отстраняването чрез разрез. Този процес е малко по - сложен.

реклама

Независимо от техниката по време на процедурата няма да почувствате болка. Въпреки това може да почувствате леко дърпане или натиск. Също така Вашият лекар може да Ви предпише някои болкоуспокояващи след процедурата в зависимост от местоположението на полипа.

Възстановяване

Възстановяването се извършва най - добре у дома. Ако е била приложена обща анестезия може да се наложи да останете в болницата поне един ден или докато ефектът от анестезията изчезне. През това време не е позволено да пиете алкохол или да шофирате. Докато се възстановявате може да изпитате някои от следните симптоми:

 • Спазми. Болката е подобна на менструалната болка. Обикновено отшумява за няколко дни и междувременно можете да приемате обичайните си болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен
 • Кървене. Това може да продължи до една седмица. Вместо тампони използвайте дамски превръзки. Това ще намали риска от заразяване на шийката на матката или матката

Всички тези странични ефекти са напълно нормални и не бива да се притеснявате за тях. Въпреки това, ако тези симптоми продължат трябва да потърсите медицинска помощ.

Много жени се връщат на работа и възобновяват нормалните си дейности в същия ден. Някои жени дори се връщат на работа в същия ден. Въпреки това, ако искате да си починете вземете си няколко дни почивка. Трябва да попитате Вашия лекар относно дейностите които трябва да избягвате, за да се възстановите. Като цяло това включва:

 • Няма да можете да започнете да ядете или пиете веднага. Ще се почувствате малко зле поради общата анестезия. Можете да опитате да ядете малки, леки ястия в началото
 • Освен, ако Вашият лекар не посочи нещо конкретно можете да се къпете същия ден и на следващия ден.
 • Може да се чувствате леко замаяни поради общата анестезия. Така че, може да помолите някой да Ви помага
 • Избягвайте полов акт за една седмица или докато кървенето спре. Това също ще намали риска от инфекция

Ще отнеме около 2 седмици, за да се възстановите напълно от процедурата. Пациентите може да почувстват лека болка веднага след процедурата.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА АГ ПРЕГЛЕД С ОТСТЪПКА ТУК!

Също така отстраненият полип ще бъде изпратен в лаборатория за изследване. Ако полипите не са ракови няма да е необходимо допълнително лечение. Въпреки това може да се наложи да се подложите на тест след процедурата.

Свържете се с Вашия лекар, ако имате някой от следните симптоми:

 • Болка която не може да бъде облекчена с обикновени болкоуспокояващи
 • Ярки и големи червени кръвни съсиреци
 • Усещане за треперене и горещина
 • Имате вагинално течение с неприятна миризма

След отстраняване на полипа ще бъде изпратен в лаборатория за изследване. Ако не е рак, пациентката ще бъде подложена на преглед след отстраняването, но вероятно няма да се нуждае от допълнително лечение.

Рискове

Както всички други хирургични процедури хистероскопската полипектомия също крие някои рискове:

 • Перфорация на орган: Случва се когато органът който се оперира бъде пробит. Това е много рядко, но фатално
 • Прекомерно кървене: Причинява се когато раната не заздравее правилно
 • Инфекция: по време на процедурата се създава рана и всяка рана може да се инфектира. Това е по - вероятно да се случи, ако имате лошо здраве или не сте спазвали съветите на лекаря
 • Непълна процедура: ​​В някои случаи остават някои тъкани което води до необходимост от втора хистероскопска полипектомия

Ползи

Предимствата на операцията са:

 • Това е единственият начин за диагностициране на определени състояния
 • Не отнема много време
 • Няма разрези или шевове в областта на корема

https://my.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

реклама

реклама

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се