Кои са най-често срещаните зависимости? Вижте опасните бягства от реалността!

12014
Кои са най-често срещаните зависимости? Вижте опасните бягства от реалността!

Зависимостите са все по-често срещани в съвременното общество и за съжаление някои от тях дори толерирани. Представляват хронични и прогресиращи разстройства на психиката, които са най-често с рецидивиращ характер. Първата асоциация на думата зависимост е с наркотични или лекарствени средства, но истината е, че това понятие има много по-всеобхватно измерение. Зависимостите в повечето случаи се появяват и се стига до тях с цел потърпевшият да запълни някаква липса в живота си или да се справи със силна душевна болка. Като цяло зависимостта води до моментно удовлетворение, но вкарва човека в един порочен кръг, от който той често не иска и не може да излезе. Разбира се, много от зависимите хора се отличават с по-слаби или неразвити личностни качества или липса на адаптивни способности и гъвкавост. Лабилна психика в комбинация с лоша среда и неблагоприятни условия са един стандартен терен за развитието на пристрастяване.

Ще разгледаме най-често срещаните зависимости в съвременното общество. Както споменахме понятието е доста обширно, но ще започнем с едно сериозно пристрастяване, а именно - наркотиците. Най-значими са зависимостите към наркотици, алкохол, никотин и психотропни вещества (въздействащи на централната нервна система).

Наркотични средства.
Много сериозен проблем, който е познат от години и борбата с него продължава. Наркотичните средства са вещества, които максимално бързо повлияват психиката и водят до "желани" ефекти. Посягането към наркотиците е или резултат от неспособност за справяне с даден проблем, или силно душевно страдание, или "запълване" на липсващо звено. Зависимостта към всички тях е психическа, но за съжаление към част от тези вещества се развива и физическа такава. Това прави борбата с отказването им доста по-трудна и продължителна. Към наркотичните средства причисляваме не само добре познатите тежки субстанции, но и марихуаната. Има проучвания според, които хора употребявали веднъж или многократно марихуана, отключват психози. Употребата и най-вече злоупотребата с марихуана е предпоставка за посягането и към по-сериозни вещества. Факт, че е разрешена в някои държави, но това далеч не означава, че употребата й е удачна.
Борбата с наркозависимостта от една страна е с цел потърпевшият да се спаси от капана, в който е попаднал. От друга страна, когато желанието стане прекалено силно и се появят абстинентни симптоми, наркозависимите предприемат нередни и незаконни действия, за да си набавят дозата, т.е. има пряка вреда върху обществото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Алкохол.
За развитието на алкохолна зависимости имат значение както външните фактори, така и генетичната предизпозиция. Алкохолът има релаксиращо и успокояващо действие върху нервната система, а понякога и стимулиращо психиката. Ефекти, търсени и желани от посягащите към алкохола. С напредване на злоупотребата се появява алкохолен толеранс, а в крайните етапи от зависимостта - абсолютна личностна деградация. Пациентите често загиват от развитие на тежка чернодробна недостатъчност, поради прогресиралата чернодробна цироза.

реклама

Психотропни медикаменти.
Всички вещества, които повлияват стимулиращо или депресивно върху централната нервна система се наричат психотропни. Злоупотребата с тях към настоящия момент е значителен проблем. След продължителна употреба се развива зависимост, с която пациентите се справят трудно. При опит за спиране може да се наблюдава т.нар. синдром на отнемането. Затова предписването на психоактивни медикаменти е много деликатен момент и трябва да става само и единствено от специалист-психиатър, ако той прецени, че те са необходими за преодоляване на състоянието!

Никотин.
Най-добре познатата на човечеството зависимост. Никотиновите изделия са най-често използваните средства за кратък релакс, успокоение, дори и развлечение. Последствията след дългогодишна употреба са зависимост, с която пушачът не може да се справи без медикаментозна терапия. Нужни са десетки секунди, за да достигне никотинът до мозъка и да изяви своите стимулиращи, успокоителни и "приятни" ефекти.

Интернет, социални мрежи, компютърни игри
Ако до тук говорихме за зависимости, които са познати от дълги години и продължават да съществуват до днес, сега ви представяме една типична за 21 век зависимост - интернет. За пристрастяване може да говорим когато виртуалното пространство погълне цялото ежедневие на човека, а дори и неговите нощи. Потърпевшите са много често деца и млади хора, които с времето губят всякакви социални контакти, вманиачават се в социални мрежи като Facebook, Twitter, нарушават си съня, както и професионалното и личностно развитие, влизат тотално в света на компютърните игри и реалности. За съжаление тази зависимост е с тенденция да прогресира.

Професионално развитие.
Обикновено това е манията, която се развива когато нещо в личния живот не е така както ни се иска. Има липса, която трябва да бъде запълнена или сериозен проблем, с който даденият човек не може да се справи, и се прибягва към 100% заемане на времето с работа.

Хазарт.
До болка позната зависимост, до която прибягват хора обикновено затънали в дългове или хора, които търсят тръпка и адреналин и я откриват в хазартните приключения.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се