Кои са вирусите, които могат да предизвикат онкологични заболявания! Можем ли да се предпазим от тях?

5588
Кои са вирусите, които могат да предизвикат онкологични заболявания! Можем ли да се предпазим от тях?

Онкологичните заболявания са един от най - сериозните проблеми за съвременното здравеопазване, предвид факта, че въпреки многобройните изследвания и проучвания, които са се провеждали и продължават да се провеждат, все още не съществува напълно ефективно лечение за всяко едно от тях.

Известно е, че около 20 % от онкологичните заболявания са с инфекциозна генеза, тоест първопричината за възникването им е даден микроорганизъм, в повечето случаи - вирус. Седем са вирусите, при които е доказана връзка с определени онкологични заболявания при човека, а именно - човешкият папилома вирус, вирусите причинители на хепатит В и С, човешкият Т - лимфотропен вирус, човешкият херпес вирус тип 8, Епщайн-Бар вирусът и полиома вирусът на клетките на Меркел. Нека да разгледаме всеки един от тях поотделно:

Човешки папилома вируси

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Съществуват около 100 вида човешки папилома вируси, около 40 от които са причинители на инфекции при човека. Някои от тях причиняват безсимптомна инфекция, която остава незабелязана от пациента, други - папиломи по гениталиите, ануса и ларинкса, а трети могат да бъдат причина за възникване на злокачествени образования на маточната шийка. Около 70% от случаите на рак на маточната шийка са следствие от инфекция с човешки папилома вируси, най - вече щамовете 16 и 18. За щастие през 2006 година е въведена ефективна ваксина срещу онкогенните папилома вируси. Първата и апликация се прилага на полово неактивни момчета и момичета, обикновено на 11 -12 годишна възраст. В България тя е сред препоръчителните ваксини от имунизационния календар.
Благодарение на цитонамазките, ПАП теста и ДНК - тестовете за човешките папилома вируси и факта, че онкологичните заболявания, които причиняват се развиват сравнително бавно, е възможно до голяма степен те да се предотвратят.

Хепатитни вируси

75 - 80 % от хепатоцелуларните карциноми (вид рак на черния дроб) са причинени от хепатитните вируси В и С. Хепатит С вирусът хронифицира в около 70 % от заразените, а хроничната инфекция, сама по себе си е предпоставка за развитие на злокачествен процес в засегнатия орган. Хепатит Б вирусът хронифицира значително по - рядко, но за сметка на това притежава голям онкогенен потенциал. Добрата новина е, че съществува ефективна ваксина срещу хепатит Б, която в България влиза в задължителните имунизации от имунизационния календар, а за хепатит С в последните години се разработи ефикасно лечение, чрез продължителна употреба на комбинация от медикаменти по определена схема.

Човешки Т - лимфотропен вирус

Човешките Т - лимфотропни вируси се числят към семейството на ретровирусите - РНК вируси, които използват определен ензим за да превърнат своята генетична информация в ДНК, която се вгражда в генома на заразената клетка. Известни са четири типа, като най - много проучвания има върху тип 1. В голяма част от случаите инфекцията с този вирус протича незабелязано, но в около 20 - 30%, той може да предизвика развитие на левкемии и лимфоми - злокачествени заболявания на кръвта и лимфната тъкан.

Човешки херпес вирус тип 8

Към голямата група на херпесните вируси, които причиняват банални инфекции, като лабиален и генитален херпес, се числи и херпес вирус тип 8, който се асоциира с едно злокачествено заболяване, предимно при ХИВ позитивни пациенти, а именно - сарком на Капоши. Този вид сарком се представя с характерни кожни лезии. Доказана е връзката между херпес вируса тип 8 и саркома на Капоши. Счита се, че за възникването на това заболяване е необходимо пациента да е със силно подтиснат имунен отговор, което се наблюдава при хората, болни от СПИН. При здрави, имунокомпетентни индивиди, инфекцията обикновено протича безсимптомно, но те са носители на вируса за определен период от време.

Вирусът на Епщайн-Бар

Този вирус също принадлежи към семейството на херпес вирусите и е известен още като херпес вирус тип 4. Той е първият човешки вирус, при който е доказана връзка с патогенезата на определени онкологични заболявания. В голяма част от случаите заразените хора нямат оплаквания или имат леки грипоподобни симптоми, при други се изявява заболяването инфекциозна мононуклеоза със своите характерни клинични белези.

Определени гени на вируса притежават свойството да се вграждат в клетъчния геном и по този начин могат да доведат до възникване на някои онкологични заболявания. Засегнати са най - вече кръвните клетки, в частност В лимфоцитите и епителните клетки, а онкологичните заболявания, с възникването на които се асоциира вируса, са лимфома на Бъркит, В - клетъчни лимфоми, лимфом на Ходжкин, рак на стомаха и назофарингеален карцином.

Полиома вирусът на клетките на Меркел

През последните 5 години се установи и още един вирус, при който е доказана патогенетична връзка със злокачествено заболяване и това е полиома вирусът на клетките на Меркел. Той се свързва с рядък невроендокринен тумор на клетките на Меркел - клетки разположени около космените фоликули на кожата, играещи роля на механорецептори. Този тумор, засягащ кожата е изключително агресивен и се среща предимно при хора над 70 годишна възраст. Засега не са установени методи, чрез които да се осъществи превенция на заболяването, но проучванията върху този вирус продължават.

реклама

Автор: д-р С. Георгиева
Източници: www.webmd.com, www.medscape.com, www.ncbi.nlm.nih.gov


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се